Άποψη - Γνώμη

Published on February 3rd, 2018 | by fileto

0

Πόσο στοίχησε στην Ευρώπη η Βαλκανική Οδός

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για την Ευρώπη είναι η έκρηξη της εισόδου στις χώρες τους των προσφύγων και άλλων μεταναστών οι οποίοι κατά εκατομμύρια βρέθηκαν εν ριπή οφθαλμού στην Γηραιά Ήπειρο, ελέω Συρίας και πολέμων στην Μέση Ανατολή.

Δεν είναι τυχαίο ότι το εκλογικό αποτέλεσμα αλλά και η συγκρότηση κυβέρνησης στην Γερμανία κολλούσε στο θέμα των προσφύγων.

Όπως μετέδωσε το πρώτο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD, ο Ραλφ Στέγκνερ, αντιπρόεδρος του SPD, που θα είναι συνέταιρος στην νέα κυβέρνηση υπό την καγκελάριο Μέρκελ, χαιρέτησε τη συμφωνία για τον νόμο περί υποδοχής καταρτισμένων αλλοδαπών επαγγελματιών!

«Συμφωνήσαμε σε βασικά σημεία και έτσι θα καταστεί δυνατή (σ.σ. η απασχόλησή τους στη Γερμανία) την επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο (σ.σ υπολογίζεται ότι η Γερμανία χρειάζεται π.χ. έως και 200.000 νοσηλευτές).

Εκπληρώθηκαν πλήρως οι προσδοκίες μας», όπως δήλωσε, χωρίς όμως να διευκρινίζει την ακριβή διατύπωση του σχετικού νόμου.

Με την δήλωση αυτή, είναι φανερό ότι βρέθηκε το επικοινωνιακό παραμύθι που ήταν το δύσκολο σημείο για τους τρείς εταίρους της κυβέρνησης και αυτό ήταν η διαφορετική άποψη που είχαν για τον χειρισμό από μέρους της κυβέρνησης Μέρκελ του θέματος των προσφύγων και μεταναστών από χώρες του τρίτου κόσμου.

Και δεν είναι μόνο αυτό, καθώς ως φαίνεται και καθηγητές έχουν αναλάβει τις αναλύσεις χειρισμών της καγκελαρίου ο καθένας γράφοντας και λέγοντας την δική του άποψη.

Πριν λίγες μέρες ο Φίλιπ Μάνο, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Βρέμης σε εκτενές άρθρο του που φιλοξένησε η  Frankfurter Allgemeine Zeitung  εξέφρασε μια διαφορετική άποψη αναφορικά με τους λόγους που οδήγησαν τον Σεπτέμβριο του 2015 την καγκελάριο Μέρκελ στην αμφιλεγόμενη κατά πολλούς απόφαση για άνοιγμα των γερμανικών συνόρων σε πρόσφυγες, που μέχρι τότε ήταν αποκλεισμένοι στη Βαλκανική Οδό.

Σύμφωνα με τον Μάνο αυτό που είναι για πολλούς προφανές αλλά δεν έχει αναλυθεί μέχρι σήμερα στον δημόσιο διάλογο σε βάθος είναι ότι το άνοιγμα των συνόρων ήταν για την Μέρκελ «μια αναγκαστική απόφαση (δίχως εναλλακτική επιλογή)» που ήρθε ως απόρροια της έτερης συμφωνίας για διάσωση της Ελλάδας τον Ιούλιο του 2015. Όπως αναφέρει ο ίδιος η συμφωνία για την χρηματοπιστωτική διάσωση της Ελλάδας θα ήταν πια «άχρηστο χαρτί αν στη συνέχεια η χώρα είχε αφεθεί μόνη της να διαχειριστεί τα μαζικά κύματα προσφύγων από το διαδοχικό κλείσιμο των συνόρων στην Ουγγαρία, τη Σερβία, το Κοσσυφοπέδιο, τη Βουλγαρία ως τα Σκόπια.

Εάν η χώρα βυθιζόταν σε ένα τέτοιο χάος κανείς δεν θα ασχολούνταν πλέον με τις απαιτήσεις της τρόικας ή την έγκαιρη εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων. Τότε όμως η αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωπαϊκή περιφέρεια θα καθυστερούσε ενώ στο επίκεντρο θα ετίθετο η αντιμετώπιση του προσφυγικού».

Όπως σημειώνει ο Γερμανός καθηγητής «η γερμανική κοινή γνώμη δεν είχε ούτε τότε ούτε και τώρα ιδέα για όλα αυτά. Στη Γερμανία επικρατεί είτε η εντελώς γραφική εικόνα μιας Μέρκελ-Mητέρας Τερέζας ή ακούγονται θεωρίες για την αντικατάστασή της». Όμως μόνο ένας πολιτικός παίκτης μοιάζει να έχει πλήρη επίγνωση αυτής της κατάστασης και να νιώθει «εντάξει» κατά κάποιο τρόπο με αυτό το ντιλ, κι αυτός είναι ο Αλέξης Τσίπρας, εκτιμά ο Μάνο.

Με τον τρόπο αυτό φτιάχνουν οι Γερμανοί το σενάριο επιτυχίας του Αλέξη Τσίπρα με την ελπίδα ότι θα διασώσουν το γόητρο της Μέρκελ η οποία αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα σχετικά με την καταλληλότητά της ως καγκελαρίου και αμφισβητείται έντονα από το εκλογικό σώμα της Γερμανίας, κυρίως της πατρίδας της που είναι η Ανατολική Γερμανία.

Για να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε το σενάριο που αναφέρει ο Γερμανός καθηγητής αρκεί να δούμε ότι την άποψή του βάζει στο μικροσκόπιό του το  Focus Online  και την αναλύει με τη βοήθεια του πολιτικού επιστήμονα Ράφαελ Μπόσονγκ από το Ίδρυμα Επιστήμη και Πολιτική (SWP).

Αγιοποιώντας την Μέρκελ και τον Τσίπρα το έγκυρο περιοδικό αναρωτιέται αν και κατά πόσο ισχύει ότι η Μέρκελ δεν άνοιξε τα σύνορα για ανθρωπιστικούς λόγους λόγω έκτακτης ανάγκης αλλά «για να σώσει τα γερμανικά χρήματα και το δικό της πολιτικό κεφάλαιο διασώζοντας την Ελλάδα από την κατάρρευση;».

Και συνεχίζει το περιοδικό στο άρθρο του επιστήμονα: «είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα πολλές φορές μέχρι τότε βρέθηκε στα πρόθυρα χρεοκοπίας. Ταυτόχρονα, η διεθνής βοήθεια στην Ελλάδα, δηλαδή τα δάνεια στα οποία η Γερμανία είχε μεγάλο μερίδιο, ήταν αμφιλεγόμενα.

Η Μέρκελ και ο τότε υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δέχθηκαν μεγάλη διεθνή και εγχώρια πίεση. Από την άλλη πλευρά όλο και περισσότεροι πρόσφυγες έφτασαν στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2015, ενώ χώρες όπως η Ουγγαρία λάμβαναν όλο και περισσότερα μέτρα για να διασφαλίσουν τα νότια σύνορά τους.

Ο βαλκανικός διάδρομος έκλεισε. Η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει φυλακή».

Ο Μπόσονγκ προσθέτει ότι «η οικονομική και πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα είχε πληγεί. Έτσι σίγουρα ο φόβος πιθανής κατάρρευσης της χώρας έπαιξε κάποιο ρόλο στην απόφαση για άνοιγμα των γερμανικών συνόρων», συμπληρώνοντας όμως ότι δεν πιστεύει ότι υπήρχε κάποιος κεντρικός σχεδιασμός από τη γερμανική κυβέρνηση που να συνέδεε την ελληνική διάσωση με το άνοιγμα των γερμανικών συνόρων.

Επίσης ο Μπόσονγκ συμφωνεί με τον Μάνο ως προς το ότι ο Αλέξης Τσίπρας ενδεχομένως να σταματούσε την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και την αποπληρωμή των δανείων εάν η Ευρώπη δεν είχε βοηθήσει τότε την Ελλάδα στο προσφυγικό. Ο Μπόσονγκ τέλος επισημαίνει ότι ο Μάνο είναι ο πρώτος που διατυπώνει τόσο καθαρά την άποψη ότι υπήρχε σαφής σχέση μεταξύ του «ελληνικού ντιλ» και την απόφαση της Μέρκελ για το προσφυγικό.

Ποιόν κοροϊδεύετε κύριοι; Είπαμε να κάνετε αναλύσεις που να πατάνε σε κάποια λογική, αλλά μάλλον σας έχει παρασύρει το παράλογο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ!


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑