Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on February 15th, 2018 | by fileto

0

Ανενεργή 3 χρόνια η Μονάδα Αναπνευστικής Ανεπάρκειας στο νοσοκομείο Καβάλας

Ερώτηση στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, για ποιο λόγο εδώ και τρία χρόνια δεν ανοίγει η Μονάδα Αναπνευστικής Ανεπάρκειας στο Γενικό νοσοκομείο Καβάλας, απευθύνουν τρεις βουλευτές της Νέας Δημοκρατία, οι δύο εκ των οποίων, είναι οι Τομεάρχες Υγείας κ.κ. Βασίλης Οικονόμου και Ιάσων Φωτήλας και ο τρίτος, ο Ν. Παναγιωτόπουλος.

Αναλυτικά η ερώτηση έχει ως εξής:

«Κύριε Υπουργέ,

Αδιανόητη είναι πλέον η εμμονή σας να προβάλλετε προς τους πολίτες μια εικονική πραγματικότητα στον χώρο της υγείας.

Πρόσφατο παράδειγμα είναι η προσπάθειά σας να αναδείξετε το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας σε παράδειγμα προς μίμηση μέσω της «θεατρικής» επίσκεψης του Αναπληρωτή σας και τα περιβόητα εγκαίνια της ΤΟΜΥ Καβάλας. Την ίδια στιγμή αποκρύπτετε όχι μόνο τις σημαντικές ανεπάρκειες και δυσλειτουργίες του Νοσοκομείου, αλλά και το γεγονός ότι η πλειάδα των δράσεων που αναδεικνύουν τα όποια πλεονεκτήματά του θα έπρεπε να πιστωθούν στην προηγούμενη διοίκηση. (ΜΑΦ, πλήρης ηλεκτρονική διαχείριση – Intranet του νοσοκομείου, πλήρης ηλεκτρονική διακίνηση ασθενών (φάκελος ασθενούς, εξιτήριο, πιστοποιητικά), μαγνητικός τομογράφος , σαρωτής οστικής μάζας, εκσυγχρονισμός αιμοδοσίας, νέα ιατρεία πόνου, ογκολογικού, ακοολογικού, τηλεϊατρική κτλ)

Εμείς θα προσπεράσουμε τις κομματικές πανηγύρεις» που στήνετε στο περάσμά σας και θα επιμείνουμε, για άλλη μια φορά, στην ουσία, η οποία αποτυπώνει τις ανεπάρκειες τις δικές σας αλλά και των εκλεκτών σας στην Διοίκηση του Νοσοκομείου:

– Στο ΓΝ Νοσοκομείο Καβάλας υπάρχει ΕΤΟΙΜΗ από τον Οκτώβριο του 2015 Μονάδα Αναπνευστικής Ανεπάρκειας (ΜΑΑ), δηλαδή Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) για αναπνευστικούς ασθενείς, δύναμης 6 (έξι) κλινών, η οποία δεν έχει λειτουργήσει μέχρι σήμερα! Η ΜΑΑ είναι αποτέλεσμα της άοκνης προσπάθειας της προηγούμενης διοίκησης, μέσω της αξιοποίησης κονδυλίων που αντλήθηκαν από το Διασυνοριακό Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας (INTERREG IV) [«Ελλάδα-Βουλγαρία 2007-2013»].

Ο υπερσύγχρονος εξοπλισμός της ξεπερνάει με τους μετριότερους υπολογισμούς τις 350.000 (!) ευρώ.

– Είναι δεδομένο και επιστημονικά τεκμηριωμένο, ότι η εξειδικευμένη υψηλού επιπέδου φροντίδα που προσφέρει η Μονάδα Αναπνευστικής Ανεπάρκειας σε χρονίως ή/και οξέως πάσχοντες αναπνευστικούς ασθενείς βελτιώνει δραματικά την πρόγνωση της νόσου τους, μειώνει το χρόνο νοσηλείας και απαλλάσσει συγχρόνως τις ΜΕΘ από περιττό φόρτο εργασίας, ελευθερώνοντας πολύτιμες κλίνες και προσωπικό για την αντιμετώπιση άλλων βαρέων περιστατικών.

– Σε πείσμα της κοινής λογικής και του δημοσίου συμφέροντος, για λόγους προφανώς μικροπολιτικούς, τα έξι (6) πανάκριβα κρεβάτια της ΜΑΑ έχουν μετατραπεί σε φορεία (!) και ο πολύτιμος εξοπλισμός σαπίζει και καταστρέφεται λόγω της μη λειτουργίας ή της μη ενδεδειγμένης χρήσης. Πάμπολλοι ασθενείς στερούνται σωτήριας εξειδικευμένης θεραπείας, όχι μόνο στον νόμο Καβάλας, αλλά και σε όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Παρόμοια μονάδα στην Β. Ελλάδα υπάρχει μόνο στο Νοσοκομείου Παπανικολάου στην Θεσσαλονίκη.

– Η εκλεκτή σας Διοίκηση του Νοσοκομείου (η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, έχει καταγγελθεί από το σωματείο εργαζομένων ως μετερχόμενη αυταρχικών μεθόδων, εγκαθιδρύοντας ένα μικρό κομματικό κράτος) έχει αρνηθεί στο παρελθόν την επιπλέον εφημέρευση της φαρμακοποιού του Νοσοκομείου και έχει «αποφασίσει και διατάξει» την εφημέρευση των βοηθών φαρμακείου. Ως αποτέλεσμα το περασμένο καλοκαίρι ο αντιοφικός ορός που βρισκόταν στο κλειστό φαρμακείο, δεν χορηγήθηκε σε ασθενή που τον είχε ανάγκη, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσει η ζωή του και να μεταφερθεί εσπευσμένα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Κατόπιν εορτής η Διοίκηση αναγκάστηκε κάτω από την πίεση της τοπικής κοινής γνώμης, να «δανειστεί» φαρμακοποιό από το νοσοκομείο Δράμας για να καλύπτει τις ανάγκες των εφημεριών, ενώ ο Διοικητής επιμένει ακόμη, μετά οκτώ ολόκληρους μήνες, στο ευχολόγιο περί «προσλήψεως ΠΕ φαρμακοποιού βάσει του νέου οργανογράμματος»…

– «Δανεισμός» εργαζομένων συνέχεια: Όπως καταγγέλλει η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Καβάλας [ΕΓΕΣΥΚ – 15-01-2018], με απόφαση της Διοίκησης της 4ης ΥΠΕ, για 2ο μήνα αποσπώνται ιατροί από το ήδη αποψιλωμένο Παιδιατρικό Τμήμα του ΓΝ Καβάλας, το οποίο δουλεύει πλέον οριακά, για την κάλυψη εφημεριών στο Παιδιατρικό Τμήμα του Νοσοκομείου Ξάνθης. Το τραγελαφικό είναι ότι για τις ανάγκες της Παιδιατρικής Κλινικής στην Καβάλα, έχουν επιστρατευτεί δύο ιατροί από όμορα ΚΥ και μία ιατρός από άλλο τμήμα του Νοσοκομείου! Να αναφερθεί ότι ο Διοικητής του Νοσοκομείου (βαφτίζοντας τα «μπαλώματα» «πνεύμα συνεργασίας μεταξύ όμορων νομών») εξακολουθεί να αγνοεί τις αιτιάσεις του Διευθυντή της Παιδιατρικής Κλινικής περί επικίνδυνης αποδυνάμωσης της Κλινικής του.

Κατόπιν αυτών,

Ερωτάστε:

1. Πότε σκοπεύετε επιτέλους να θέσετε σε λειτουργία την έτοιμη, υπερσύγχρονη αλλά «στοιχειωμένη» με δική σας ευθύνη Μονάδα Αναπνευστικής Ανεπάρκειας; Ποιοι είναι οι λόγοι που δεν έχουν επιτρέψει την λειτουργία της έως τώρα; Σας αρκεί τη αιτίαση της Διοίκησης (από το 2016!) ότι δεν επαρκεί το νοσηλευτικό προσωπικό για τη στελέχωση της Μονάδας; Σκοπεύετε να διερευνήσετε το θέμα και να αποδώσετε ευθύνες;

2. Σκοπεύετε να δώσετε άμεση και οριστική λύση στο θέμα της ανεπάρκειας φαρμακοποιών στο ΓΝ Καβάλας;

3. Πώς προσδοκάτε να λύσετε το πρόβλημα της περαιτέρω αποψίλωσης της Παιδιατρικής Κλινικής του ΓΝ Καβάλας;


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑