Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on February 15th, 2018 | by fileto

0

Θέλουν να μπλοκάρουν τα νέα διόδια της Εγνατίας

Με νέα 24ωρη απεργία αύριο, Παρασκευή, 16 Φεβρουαρίου, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στην «Εγνατία Οδό ΑΕ», αντιδρώντας στην κατασκευή νέων σταθμών διοδίων, αλλά και στη σχεδιαζόμενη παραχώρηση του αυτοκινητοδρόμου.

Στην ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Εργαζομένων, τονίζει μεταξύ άλλων πως η σχεδιαζόμενη παραχώρηση δεν τεκμηριώνεται με οικονομικούς ή τεχνικούς όρους «και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αποφέρει μεγάλα οφέλη στο δημόσιο σε σχέση με το παρόν μοντέλο διαχείρισης» για να αιτηθεί την διατήρηση κόστους των διοδίων, αλλά και την διακοπή της κατασκευής των νέων συμβατικών σταθμών διοδίων.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Οι Εργαζόμενοι της «Εγνατία Οδός Α.Ε.» προκηρύσσουμε 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ για την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16 Φεβρουαρίου 2018, ημέρα υποβολής «εκδήλωσης ενδιαφέροντος» για τον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ αναφορικά με την ανάθεση σύμβασης παραχώρησης της Εγνατίας Οδού και των Κάθετων Αξόνων.

  • Η κατασκευή των υπό παραχώρηση  οδικών υποδομών αυτοκινητοδρόμων της Βόρειας Ελλάδας έχει ήδη χρηματοδοτηθεί με εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους και έχει ολοκληρωθεί πλήρως, ενώ οι δαπάνες συντήρησης εξασφαλίζονται υπερεπαρκώς από τα υφιστάμενα διόδια. Η σχεδιαζόμενη παραχώρησή δεν τεκμηριώνεται με οικονομικούς ή/και τεχνικούς όρους και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αποφέρει μεγαλύτερα οφέλη στο δημόσιο σε σχέση με το παρόν μοντέλο διαχείρισης.
  • Ζητούμε τη διατήρηση του κόστους των διοδίων της Εγνατίας Οδού σε επίπεδο κοινωνικά αποδεκτό, στο ύψος της σημερινής χρέωσης των 3 λεπτών ανά χιλιόμετρο η οποία υπερκαλύπτει τις δαπάνες συντήρησης του αυτοκινητόδρομου. Είμαστε κάθετα αντίθετοι στον σχεδιαζόμενο υπερδιπλασιασμό του κόστους των διοδίων στα 7 λεπτά ανά χιλιόμετρο που γίνεται με αποκλειστικό κριτήριο την αύξηση της ελκυστικότητας της παραχώρησης της Εγνατίας Οδού.
  • Ζητούμε τη διακοπή κατασκευής δεκάδων νέων συμβατικών σταθμών διοδίων και την άμεση έναρξη υλοποίησης του ενιαίου ηλεκτρονικού συστήματος αναλογικών διοδίων στην Εγνατία Οδό, με ενεργό ρόλο της «Εγνατία Οδός Α.Ε.».
  • Οι Εργαζόμενοι της «Εγνατία Οδός Α.Ε.» παραμένουμε σταθεροί στη θέση μας για ακύρωση των σχεδιασμών μακροχρόνιας παραχώρησης του αυτοκινητόδρομου της Εγνατίας Οδού και του συνόλου του ήδη κατασκευασμένου δικτύου αυτοκινητοδρόμων της Βόρειας Ελλάδας μήκους 1.000 χλμ, γιατί δεν πραγματοποιούνται «με γνώμονα τη διαφάνεια και το δημόσιο συμφέρον» και δεν εξασφαλίζουν «τους καλύτερους δυνατούς όρους που θα συμβάλλουν στη μεγιστοποίηση των ωφελειών για το ελληνικό δημόσιο».


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑