Άποψη - Γνώμη

Published on March 10th, 2018 | by fileto

0

Ανυπεράσπιστοι απέναντι στη Δικαιοσύνη

Οι εισπρακτικές καθημερινά μας βομβαρδίζουν με ευγενικές απειλές να τακτοποιήσουμε τις εκκρεμότητές μας.

Από την άλλη η ΑΑΔΕ εφορμά στους λογαριασμούς μας και «αρπάζει» ότι βρει προκειμένου να καλύψει τις τρύπες της.

Οι πλειστηριασμοί ηλεκτρονικοί ή όχι προ των πυλών με κίνδυνο να φαγωθούν ακόμη και οι λαϊκές κατοικίες που μένουν στο σχοινί έρμαια των συμφερόντων.

Και από την άλλη μεριά οι ανυπεράσπιστοι οφειλέτες που εκλιπαρούν το Κράτος να τους χορηγήσει νομική κάλυψη!

Είναι βέβαια και οι δικηγόροι που για δύο και πλέον χρόνια περιμένουν στην… ουρά για να πληρωθούν μια και προσφέρουν νομική βοήθεια σε αδύναμους οικονομικά πολίτες, ενώ την ίδια ώρα τα αιτήματα πενίας, δηλαδή οι αιτήσεις για τη δωρεάν παροχή νομικής βοήθειας, ολοένα και αυξάνονται.

Η ειδησεογραφία αναφέρει ότι: «Από το 2014 μέχρι σήμερα, ο αριθμός των πολιτών που αδυνατούν οικονομικά να έχουν στο πλευρό τους τον δικηγόρο της επιλογής τους και αναγκάζονται να ζητήσουν συνήγορο από τον κατάλογο του legal aid έχει μεγαλώσει, τόσο στην Αθήνα όσο και πανελλαδικά.

Οι αριθμοί μιλούν:

551 αιτήματα το 2014

5.699 αιτήματα το 2015

5.228 αιτήματα το 2016

7.877 αιτήματα το 2017

Ενώ από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί 1.713 αιτήματα.

Την ίδια αύξηση παρουσιάζει και ο αριθμός των δικηγόρων που επιθυμούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα της νομικής βοήθειας, ωστόσο οι καθυστερήσεις στην πληρωμή τους είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει πολλούς εξ αυτών στην έξοδο.

Και αυτό γιατί, ενώ για τις υπηρεσίες που θα παρέχουν για παράδειγμα σήμερα θα πληρωθούν μετά από ένα ή δύο χρόνια, εντούτοις πρέπει να καταβάλουν «μπροστά» τον  ΦΠΑ 24%, αλλά και φόρο εισοδήματος για… εισόδημα που δεν έχει εισπραχθεί. Το φαινόμενο των… καθυστερήσεων δεν παρατηρείται όμως μόνο στις δικηγορικές υπηρεσίες στους πολίτες, αλλά και στους δήμους και στα νοσοκομεία.

Αυτός ήταν ο λόγος της επιστολής του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών προς τον διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή, στην οποία ο Δ. Βερβεσός, μεταξύ άλλων, σημειώνει: «Είναι αυτονόητο ότι το δικηγορικό σώμα στηρίζει ενεργά και διαχρονικά τον θεσμό της νομικής βοήθειας, ο οποίος συνδέεται άρρηκτα με το συνταγματικό δικαίωμα ισότιμης πρόσβασης στη δικαιοσύνη για τους πολίτες χαμηλού εισοδήματος. Παρά το γεγονός ότι η Πολιτεία, και ειδικώς το ΤΑΧΔΙΚ, έχουν υποχρέωση να εξοφλούν έγκαιρα τις οφειλόμενες αμοιβές, οι συμμετέχοντες δικηγόροι καταγγέλλουν στον ΔΣΑ ότι η καθυστέρηση εξόφλησης ξεπερνά το έτος και σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνει ακόμη και τα δύο έτη…

Για τον λόγο αυτόν, όπως έχουμε επανειλημμένως ζητήσει, θεωρούμε αναγκαίο να οριστεί ως χρόνος εκδόσεως φορολογικών στοιχείων, ο χρόνος είσπραξης της αμοιβής, στις περιπτώσεις παροχής νομικών υπηρεσιών μέσω του θεσμού της νομικής βοήθειας, καθώς και σε όλες τις περιπτώσεις παροχής υπηρεσιών προς φορείς του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα, που η αμοιβή δεν καταβάλλεται κατά τον χρόνο διενέργειας της δικηγορικής πράξης».

Μιλώντας με έγκριτο νομικό της περιοχής μου, και ρωτώντας του «πως πάνε οι δουλειές;», μου απάντησε αφοπλιστικά: «ζούμε μια απέραντη ζούγκλα!».

Πηγαίνοντας δυο χρόνια πίσω στα χρόνια του Συριζα δηλαδή διαβάζω στην ειδησεογραφία: «Την παροχή νομικής κάλυψης για αστικές και ποινικές ευθύνες, οι οποίες ενδέχεται να προκύψουν από αναδιαρθρώσεις δανείων, σε στελέχη τραπεζών αλλά και σε κρατικούς λειτουργούς που χειρίζονται σχετικές υποθέσεις, υποχρεούται να θεσμοθετήσει η κυβέρνηση.

Με βάση το προσχέδιο της συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών μέχρι το τέλος Ιουνίου, η κυβέρνηση θα πρέπει να εισάγει νομοθετική πρόβλεψη βάσει της οποίας «αποφάσεις που ελήφθησαν στο πλαίσιο αναδιαρθρώσεων από στελέχη των τραπεζών ή κρατικούς λειτουργούς, με καλή πίστη, προς το συμφέρον του πιστωτή και σε συμμόρφωση με τις διαδικασίες που εφαρμόζονται και αντικειμενικά κριτήρια, θεωρούνται νόμιμες όσον αφορά την αστική και ποινική ευθύνη, σύμφωνα με τις γενικές αρχές και τις ασφαλιστικές δικλίδες του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου».

Η πρόβλεψη αφορά σε στελέχη τραπεζών, ταμείων και εφοριών που προωθούν ενέργειες αναδιάρθρωσης χρέους. Το σύνολο άλλωστε του επικαιροποιημένου Μνημονίου διαπνέεται, στο σκέλος της αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων, από τη λογική συνολικής αντιμετώπισης των οφειλών προς τράπεζες και Δημόσιο (σ.σ. Ταμεία και Εφορία).

Για τις ρυθμίσεις δανείων πολύ μεγάλων οφειλετών θα πρέπει να ληφθούν, όπως αναφέρει το προσχέδιο της συμφωνίας, πρόσθετες ασφαλιστικές δικλίδες.

Γίνεται, μάλιστα, αναφορά στην ανάγκη να παρουσιαστούν λεπτομερείς προτάσεις, που να τροποποιούν το ισχύον καθεστώς περί αφερεγγυότητας επιχειρήσεων, στις περιπτώσεις που οι μέτοχοι εταιρειών είναι μη συνεργάσιμοι έναντι των δανειστών. Στόχος είναι η επίσπευση των διαδικασιών για τον ορισμό διαχειριστή αφερεγγυότητας.

Η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου αφερεγγυότητας θα συνοδευτεί από την πρόσληψη και εκπαίδευση δικαστικών λειτουργών, ώστε να καταρτιστεί εξειδικευµένο δικαστικό σώµα και να μειωθεί ο αριθμός των εκκρεμών αιτήσεων ένταξης στον νόμο Κατσέλη και από τη θέσπιση Δικτύου Ενημέρωσης Οφειλετών και Κέντρων Ενημέρωσης Οφειλετών που θα παρέχουν νομικές και οικονομικές συμβουλές σε δανειολήπτες. Δράση που επίσης πρέπει να ολοκληρωθεί ως το τέλος Ιουνίου.

Είδατε τίποτε μέχρι σήμερα;

Όλοι ανυπεράσπιστοι να προσπαθούν να δημιουργήσουν ασπίδες με τα υλικά που μας άφησε η οικονομική κρίση και η απώλεια της αξιοπρέπειάς μας…


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑