Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on March 22nd, 2018 | by fileto

0

Η Energean στην τελική απόφαση για Καρίς και Τανίν

Η Energean ανακοίνωσε ότι έλαβε την τελική επενδυτική απόφαση για την ανάπτυξη των ισραηλινών κοιτασμάτων Καρίς και Τανίν.

Πρόκειται για μια επένδυση 1,6 δις. δολαρίων, η οποία θα στηριχθεί μέσω της δημόσιας προσφοράς που ολοκλήρωσε πρόσφατα με επιτυχία η εταιρεία στο Λονδίνο συγκεντρώνοντας 405 εκατ. δολάρια για τις ανάγκες του εν λόγω σχεδίου.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στη δημόσια προσφορά συγκεντρώθηκαν συνολικά 460 εκατ. εκ των οποίων τα 405 εκατ. θα καλύψουν τη συμμετοχή της Energean που ανέρχεται σε 70% με το υπόλοιπο 30% να χρηματοδοτείται από την εταίρο Kerogen Capital. Παράλληλα, το έργο στηρίζεται από γραμμή χρηματοδότησης ύψους 1,275 δις. δολαρίων στην οποία συμμετέχουν οι Morgan Stanley, Natixis, Bank Hapoalim και Société Générale.

Όπως τονίζει η Energean, έχει εξασφαλίσει μακροπρόθεσμες συμφωνίες πώλησης του αερίου με μεγάλους ηλεκτροπαραγωγούς και βιομηχανίες στο Ισραήλ, οι οποίες φτάνουν συνολικά τα 61 δις. κ.μ. για μια περίοδο 16 ετών με ετήσιο ρυθμό 4,2 δις. κ.μ.

Όσον αφορά την ανάπτυξη των δύο κοιτασμάτων, θα χρησιμοποιηθεί πλωτή μονάδα επεξεργασίας του αερίου με χωρητικότητα 8 δις. κ.μ. ετησίως, καθώς και αγωγός μήκους 90χμ.

Το συμβόλαιο κατασκευής των απαραίτητων υποδομών έχει αναλάβει η Technip με ημερομηνία ολοκλήρωσης στο α’ τρίμηνο του 2021. Κατά το 2019 πρόκειται να γίνουν τρεις γεωτρήσεις στο Καρίς με επιλογή για άλλες πέντε.

Όπως δήλωσε με αφορμή τα παραπάνω ο διευθύνων σύμβουλος, Μαθιός Ρήγας, “δεσμευτήκαμε στους επενδυτές ότι θα λαμβάναμε την τελική απόφαση σύντομα μετά τη συγκέντρωση κεφαλαίων και χαίρομαι που τιμούμε τη δέσμευσή μας. Σήμερα ξεκινάμε την ανάπτυξη του έργου έχοντας εξασφαλίσει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα τα απαραίτητα συμβόλαια πώλησης, συμβόλαιο κατασκευής με την Technip, συμβόλαιο γεωτρήσεων με τη Stena και χρηματοδότηση από τέσσερις διεθνείς τράπεζες. Όλα αυτά έγιναν μέσα σε μόλις 14 μήνες από τον Ιανουάριο του 2017, όταν η ισραηλινή κυβέρνηση ενέκρινε τη μεταφορά των αδειών προς την Energean. Η ανάπτυξη των Καρίς και Τανίν θα φέρει ανταγωνισμό και ασφάλεια εφοδιασμού στην ισραηλινή αγορά και θα στηρίξει τη στρατηγική της Energean για να γίνει σημαντικός παίκτης στην Αν. Μεσόγειο. Το να κατέχουμε και να λειτουργούμε τη μόνη πλωτή μονάδα στην Αν. Μεσόγειο με χωρητικότητα 8 δις. κ.μ. ετησίως προσφέρει στην Energean χώρο για ανάπτυξη καθώς μπορεί να στηρίξει και πρόσθετες ανακαλύψεις από τα Καρίς και Τανίν και τις πέντε γειτονικές άδειες που διαθέτουμε στο Ισραήλ”.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑