Uncategorized

Published on March 29th, 2018 | by fileto

0

Γιατί δεν άντεξαν φέτος τα αναχώματα στον Έβρο;

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται ο νομός Έβρου, σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη, Δημήτρη Πέτροβιτς, καθώς η στάθμη των υδάτων των ποταμών Έβρου και Αρδα παραμένει πάνω από το όριο επικινδυνότητας πρόκλησης πλημμυρών.
Ο κ. Πέτροβιτς περιγράφει την υφιστάμενη κατάσταση, αναφέρει ποιες είναι οι πιο ευάλωτες σε περίπτωση πλημμυρών περιοχές και καταθέτει τον προβληματισμό του για τις συνέπειες τυχόν ανεξέλεγκτων πλημμυρικών φαινομένων εφ’ όσον επαληθευτεί η ρηματική διακοίνωση της γείτονος Βουλγαρίας για αποδέσμευση μεγάλης ποσότητας νερού από το φράγμα του Ιβαήλοβγκραντ.
«Η ετοιμότητα και η ανησυχία επιτείνονται από τη νέα ρηματική διακοίνωση που έλαβε η Πολιτική Προστασία της Π.Ε. Έβρου, σύμφωνα με την οποία από την 28η Μαρτίου, η ποσότητα των υδάτων που θα εισρεύσει μετά το άνοιγμα του φράγματος του Ιβαήλοβγκραντ που υπερχειλίζει, θα φτάσει τα 730 κυβικά μέτρα/δευτερόλεπτο. Παράλληλα η συνολική ποσότητα νερού από τις λεκάνες απορροής των ποταμών Έβρου, Τούντζα και ‘Αρδα, αναμένεται να φτάσουν περί τα 1300 κυβικά μέτρα/δευτερόλεπτο», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Πέτροβιτς.
Δηλώνει ότι ήδη η στάθμη του ποταμού Έβρου στο Πύθιο Διδυμοτείχου και στο «Πέταλο» στην περιοχή Φερών, είναι πάνω από τα όριο συναγερμού, εδώ και τέσσερις ημέρες. «Την Κυριακή επιχειρήθηκε μία τεχνητή εκτόνωση του φαινομένου με το άνοιγμα των θυροφραγμάτων, μετά την απότομη αύξηση της στάθμης στην περιοχή του Πυθίου, όπου πλημμύρισαν συνολικά περί τα 7.000 στρέμματα».

Αυτοψία κλιμακίου της Περιφέρειας στον ποταμό Έβρο

Κλιμάκιο υπό τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστο Μέτιο και τον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου κ. Δημήτρη Πέτροβιτς αποτελούμενο από υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας πραγματοποίησε αυτοψία σε περιοχές κατά μήκος του ποταμού Έβρου που παρουσιάζουν μεγάλη συγκέντρωση υδάτων.

Το κλιμάκιο κατέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στα Λάβαρα, στο Πύθιο και στο Διδυμότειχο και είχε συναντήσεις με τοπικούς φορείς για την καταγραφή των αναγκών που υπάρχουν σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό προκειμένου να προστατευθεί το γεωργικό κεφάλαιο της περιοχής.

Τις τελευταίες ημέρες, οι έντονες βροχοπτώσεις και η υπερχείλιση των φραγμάτων του ποταμού Άρδα στη Βουλγαρία είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση του όγκου των υδάτων του ποταμού Έβρου πάνω από το όριο επικινδυνότητας πρόκλησης πλημμυρών.

Για την τεχνητή εκτόνωση του φαινομένου έχουν ήδη ανοίξει θυροφράγματα στην περιοχή του Πυθίου και της Κορνοφωλιάς, όπου πλημμύρισαν αντίστοιχα 7.500 και 3.000 στρέμματα.

Την ίδια ώρα, θραύση αναχωμάτων σημειώθηκε το πρωί της 28ης Μαρτίου στην περιοχή των Ψαθάδων, όπου πλημμύρισαν 2.000 στρέμματα, και τα ξημερώματα της 29ης Μαρτίου στο Πραγγί όπου πλημμύρισαν 10.000 στρέμματα.

Εξάλλου, με σχετικά έγγραφά τους, οι δήμαρχοι Ορεστιάδας, Διδυμοτείχου, Σουφλίου και Αλεξανδρούπολης ζητούν την κήρυξη περιοχών των Δήμων τους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Με τα δεδομένα έως τώρα, η κατάσταση είναι ελεγχόμενη αλλά κρίσιμη, και η εξέλιξή της θα εξαρτηθεί από την ποσότητα των υδάτων που θα δεχθεί ο ποταμός Έβρος το επόμενο διάστημα. Η μεγαλύτερη πίεση έχει μεταφερθεί προς το νότιο τμήμα του ποταμού.

Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας ΑΜΘ παραμένουν σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου αναφέρει πως ταυτόχρονα με το άνοιγμα των φραγμάτων της Βουλγαρίας και ο ποταμός Εργίνης από την πλευρά της Τουρκίας, φέρνει πολύ μεγάλες ποσότητες νερού, αυξάνοντας την επικινδυνότητα πλημμυρών και στις περιοχές Κορνοφωλιάς, Λυκόφης, Λαγυνών και Τυχερού του Δήμου Σουφλίου. «Σαφώς αν επαληθευτεί η ρηματική διακοίνωση, σοβαρό πρόβλημα θα δημιουργηθεί και σ’ όλο το μήκος της λεκάνης απορροής του ‘Αρδα», συμπληρώνει ο κ. Πέτροβιτς.
«Το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Έβρου, βρίσκεται σε συνεχείς συνεδριάσεις προκειμένου να εκτιμηθεί άμεσα η κατάσταση. Γίνεται διαρκής έλεγχος των αναχωμάτων από τις Τεχνικές Υπηρεσίες και από την Πολιτική Προστασία, ενώ υπάρχει επικοινωνία με τους δημάρχους και τους ΤΟΕΒ (Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων). Υπάρχει μία ετοιμότητα αλλά ταυτόχρονα και ανησυχία καθώς επί 20 ημέρες η αντοχή των αναχωμάτων δοκιμάζεται από τις υψηλές στάθμες και τις υψηλές πιέσεις. Τώρα πλέον ο κίνδυνος είναι να μην υπερπηδήξει το νερό και προκαλέσει ρήξεις στα αναχώματα, με συνέπεια ανεξέλεγκτα πλημμυρικά φαινόμενα», καταλήγει ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου, ο οποίος εφιστά την προσοχή των πολιτών στο να μην πλησιάζουν τα αναχώματα καθώς αυτό που προέχει είναι οι ανθρώπινες ζωές.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑