Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on March 30th, 2018 | by fileto

0

Κατά πλειοψηφία ψήφισμα της ΠΑΜ-Θ για Σκοπιανό

Στην έγκριση ψηφίσματος με αφορμή τις διεξαγόμενες διαπραγματεύσεις σχετικά με το Σκοπιανό προχώρησε το Περιφερειακό Συμβούλιο της ΑΜΘ στην 28.03.18 συνεδρίαση του.

Το ψήφισμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ολόκληρου του σώματος του Π.Σ., αφού οι απουσίες ήταν πολλές τόσο από την αρχή της συνεδρίασης, όσο και κατά τη διάρκεια έγκρισης του ψηφίσματος, αφού αποτελούσε την κατακλείδα της συνεδρίασης.

Το ψήφισμα που προτάθηκε προς έγκριση στο Περιφερειακό Συμβούλιο:

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, εκφράζοντας το σύνολο των πολιτών της Περιφέρειας, τάσσεται υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας και αρμονικής συνύπαρξης ανάμεσα στα  όμορα κράτη της περιοχής μας ως εγγύηση ευημερίας και ανάπτυξης για τους λαούς μας.

Βασική προϋπόθεση των ειρηνικών σχέσεων είναι η αμοιβαία κατανόηση, ο σεβασμός της ιστορίας και το απαραβίαστο των συνόρων κάθε χώρας.

Με αυτό ως δεδομένο, το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης καλεί την ελληνική κυβέρνηση να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ ώστε:

  1.  Η ΠΓΔΜ να απαλείψει από το Σύνταγμα, από τα επίσημα έγγραφα και από οπουδήποτε αλλού κάθε αναφορά, άμεση ή έμμεση, αλυτρωτικού χαρακτήρα κατά της Ελλάδας, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ως προϋπόθεση για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.
  2. και στη συνέχεια να επιτευχθεί η καθιέρωση μίας κοινά αποδεκτής ονομασίας για την ΠΓΔΜ,για κάθε χρήση, η οποία θα απέχει σαφώς από αλυτρωτισμούς και την παραχάραξη της ιστορίας. Σε αυτό το πλαίσιο, η λέξη Μακεδονία δεν μπορεί να περιλαμβάνεται στην ονομασία της γειτονικής χώρας.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ζητά επίσης από την ελληνική κυβέρνηση να διατυπώσει υπεύθυνα και με σαφήνεια την επίσημη ελληνική θέση, ώστε οι πολίτες της χώρας μας να γνωρίζουν. 

Έντονη διαφωνία εκδηλώθηκε κατά τη διάκρεια της συζήτησης για το ψήφισμα μεταξύ των Περιφερειακών Συμβούλων, με την κόντρα να περιστρέφεται κυρίως γύρω από το δίδυμο Τραϊφόρος-Ναθαναηλίδης.Συγκεκριμένα, η κόντα ξεκίνησε μεταξύ  του ανεξάρτητου συμβούλου Α. Ναθαναηλίδη και του επικεφαλής της παράταξης “Γνώση και Συνεργασία” Β. Τραϊφόρου και επεκτάθηκε και στο υπόλοιπο σώμα του Π.Σ., με το Προεδρείο να προσπαθεί να συντονίσει τη συζήτηση και να ηρεμήσει τα πνεύματα. Θέση ακόμη εξέφρασαν οι κ.κ.Τουρτούρης, Αντωνιάδης, Ιωσηφίδης, Πατακάκης, Μποταΐτης, Βενετίδης.

 


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑