Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on April 3rd, 2018 | by fileto

0

Παραχωρούν στη ΔΕΗ έκταση για νεο φράγμα στον Νέστο

Κατά πλειοψηφία από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αν. Μακεδονίας – Θράκης (ΑΜΘ), πέρασε το ζήτημα της γνωμοδότησης για παραχώρηση γεωργικών εκτάσεων που ζήτησε η ΔΕΗ ΑΕ από την περιοχή Παρανεστίου, προκειμένου να μπορέσει να προχωρήσει το έργο της κατασκευής του υδροηλεκτρικού φράγματος Τεμένους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ και όταν ξεκινήσει θα διαρκέσει 3 χρόνια και θα απασχολήσει τουλάχιστον 600 εργαζόμενους.

Το θέμα ήρθε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ το βράδυ της Τετάρτης 28 Μαρτίου με τον τίτλο: «Γνωμοδότηση για παραχώρηση της χρήσης ακινήτων έναντι τιμήματος με δημοπρασία εμβαδού 98.869,63 τ.μ που βρίσκονται στο αγρόκτημα Πολυσύκου , Θόλου και Ξάγναντου του Δήμου Παρανεστίου Ν. Δράμας με σκοπό την κατασκευή υδροηλεκτρικού έργου (Υ.Η.Ε) Τεμένους, από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων».

Την εισήγηση έκανε ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης κ. Χρ. Γεωργιτσόπουλος, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων ότι, την παραχώρηση έχει αιτηθεί η ΔΕΗ ΑΕ.

Η Υπηρεσία διαβεβαιώνει ότι το κτηματικό  καθεστώς ανήκει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), και ότι τα ακίνητα αυτά έχουν χαρακτηριστεί ως μη δασικά, έπειτα από πράξη χαρακτηρισμού του Δασαρχείου Δράμας.

Όπως εξήγησε ο κ. Γεωργιτσόπουλος, «επειδή ο προϋπολογισμός υπερβαίνει τα 3 εκατ. ευρώ, το αίτημα της παραχώρησης των εκτάσεων διαβιβάστηκε στο ΥΠΑΑΤ. Η Υπηρεσία συναινεί ως προς την κατασκευή του έργου και για την παραχώρηση των εν λόγω εκτάσεων».

 

Διαφωνεί ο Πατακάκης: Εμπλοκή από την Κτηματική Υπηρεσία

Στη συνέχεια τοποθετήθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Πατακάκης,  ο οποίος τόνισε ότι υπάρχει ένα σημαντικό πρόβλημα στην υπόθεση που έχει ανακύψει. «Η όλη διαχείριση και ολοκλήρωση της διαδικασίας έγινε με την Κτηματική Υπηρεσία, η οποία έχει γνωμοδοτήσει ότι ο ποταμός Νέστος και ιδιαίτερα στην περιοχή Τεμένους όπου θα γίνει το φράγμα, έχει χαρακτηριστεί ως πλεύσιμος και υπάρχει εμπλοκή μ’ αυτό».

Όπως εξήγησε μάλιστα, έχει ζητηθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και από το Υπουργείο Οικονομικών που εποπτεύει την Κτηματική Υπηρεσία να το ξεμπλοκάρουν, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κάτι».

Ο κ. Πατακάκης ζήτησε την παρέμβαση του περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Μέτιου, «για να μπορέσει ένα έργο τόσο σημαντικό, εθνικής και στρατηγικής σημασίας και ενεργειακά αλλά και ως προς την άρδευση της περιοχής, να ολοκληρωθεί. Εδώ και πέντε χρόνια περιμένουμε αυτή τη διαδικασία, η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί».

Χωρίς να γίνει ιδιαίτερη συζήτηση επί του θέματος, γιατί αφορούσε μόνο το ζήτημα της γνωμοδότησης για παραχώρηση των εκτάσεων, το σώμα προχώρησε στην ψήφιση του θέματος, κατά πλειοψηφία.

Διαφώνησε η κα Γεροστεργίου της παράταξης «Οικολογία και Αλληλεγγύη» λέγοντας: «Ήμασταν από την αρχή κατά του συγκεκριμένου έργου, γιατί ήδη υπάρχουν πληροφορίες ότι το υφιστάμενο φράγμα έχει προβλήματα, τα οποία πρέπει να τα δούμε κάποια στιγμή και ως Περιφερειακό Συμβούλιο. Γι’ αυτό καταψηφίζω και το συγκεκριμένο».


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑