Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on April 17th, 2018 | by fileto

0

Mε «λουκέτο» κινδυνεύει η μοναδική Αιματολογική Κλινική της ΑΜ-Θ

Τον κίνδυνο να κλείσει η Αιματολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, η μοναδική σε ολόκληρη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης που εξυπηρετεί χιλιάδες ασθενείς οι οποίοι πάσχουν από λευχαιμία και άλλες σοβαρές ασθένειες κατήγγειλε σε ανακοίνωσή του ο Διευθυντής της Αιματολογικής Κλινικής του ΠΓΝΑ και Καθηγητής Αιματολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Ιωάννης Κοτσιανίδης.

Στην ανακοίνωσή του ως βασικό υπεύθυνο του πιθανού κλεισίματος της κλινικής θεωρεί τον διοικητή της 4ης ΥΠΕ που αποφάσισε αιφνιδιαστικά και χωρίς να ενημερώσει κανέναν ή να υπάρξει στοιχειώδης συνεννόηση με τον Διευθυντή της κλινικής, να αποσπάσει μια από τους δύο Επιμελητές ειδικούς Αιματολόγους στο «Θεαγένειο» της Θεσσαλονίκης και μάλιστα μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση – διαμαρτυρία του κ. Κοτσιανίδη η οποία έφτασε ακόμα και στον Εισαγγελέα η διοίκηση τη 4ης ΥΠΕ αποφάσισε να «παγώσει» την απόσπαση μέχρι να γίνει πρόσληψη νέου αιματολόγου στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Όπως αναφέρει ο κ. Κοτσιανίδης «το ζητούμενο δεν είναι να γίνουν αντικαταστάσεις γιατρών. Η Αιματολογική Κλινική είναι ήδη υποστελεχωμένη και πρέπει να ενισχυθεί με επιπλέον γιατρούς, όπως έχει επανειλημμένα ζητηθεί. Αυτή την στιγμή υπάρχουν τέσσερις γιατροί για 600.000 άτομα οι οποίοι καλούνται να καλύψουν 5000 ραντεβού ετησίως. Οι τελευταίες δυο προσλήψεις έγιναν το 2004».

 Υποβάθμιση ενός σημαντικού περιφερειακού τμήματος

Σε ένα σημείο στην ανακοίνωση- διαμαρτυρία του Διευθυντή της Αιματολογικής Κλινικής αναφέρεται: «Για πρώτη φορά μετά από 31 συναπτά έτη λειτουργίας της, η Αιματολογική κλινική του ΠΓΝΑ, η μοναδική Αιματολογική κλινική σε ολόκληρη την περιφέρεια Αν. Μακεδονίας Θράκης, κινδυνεύει να κλείσει, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές χιλιάδων συνανθρώπων μας με λευχαιμία και άλλους αιματολογικούς καρκίνους.

Σημειώνεται πως εδώ και 2 χρόνια ο διευθυντής της Αιματολογικής κλινικής έχει επανειλημμένα ενημερώσει εγγράφως τόσο τη διοίκηση του ΠΓΝΑ, όσο και τον διοικητή της 4ης ΥΠΕ για τους κινδύνους που εγκυμονεί η σοβαρή υποστελέχωση της κλινικής για τους πολυάριθμους ασθενείς της περιφέρειας, πολλοί από τους οποίους πάσχουν από βαριούς αιματολογικούς καρκίνους. Αντί όμως της τόσο αναγκαίας πρόσληψης ειδικών Αιματολόγων στη μοναδική Αιματολογική κλινική μιας ολόκληρης περιφέρειας, ο διοικητής της ΥΠΕ την «επιβραβεύει», αποδεκατίζοντας ακόμα περισσότερο το προσωπικό της και οδηγώντας σε θεραπευτικό αδιέξοδο  τους πολυάριθμους τωρινούς και μελλοντικούς ασθενείς της, οι οποίοι στην περίπτωση κλεισίματος της κλινικής θα πρέπει να μετακινούνται στη Θεσσαλονίκη για χημειοθεραπείες!

Μήπως στα μάτια της 4η ΥΠΕ το τριτοβάθμιο νοσοκομείο του τόπου μας μετρά λιγότερο και από ένα απλό παράρτημα αυτών της Θεσσαλονίκης;».


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑