Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on April 19th, 2018 | by fileto

0

Κλείνουν τα αγροτικά ιατρεία και φτιάχνουν νέες δομές!

“Από το παλαιό, στο νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας”, ήταν το θέμα ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή στο πλαίσιο της Εβδομάδας Υγείας, από την 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας-Θράκης και τον Υποδιοικητή της Ηλία Θεοδωρίδη.

Από την ατζέντα της ημερίδας δεν απουσίασε η συζήτηση για τον εντοπισμό και την αναζήτηση λύσεων για τα σημαντικά προβλήματα και τις δυσλειτουργίες που παρουσιάζονται στη μετάβαση από το παλαιό, στο νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Ο υποδιοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας-Θράκης Ηλίας Θεοδωρίδης μίλησε για μία ριζική αλλαγή στο Εθνικό Σύστημα Υγείας που – σύμφωνα με τον ίδιο – ήταν αναγκαία. Στην Ελλάδα η Πρωτοβάθμια Υγεία έμεινε στην άσκηση της ιδιωτικής ιατρικής, καθώς 12.000 ιατροί ήταν σε ιδιωτικά ιατρεία και εργαστήρια, το 75% εκ των οποίων ήταν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Θεοδωρίδης ανέδειξε ως κορυφαίο πρόβλημα, αυτό της λάθος “αλυσίδας” που ακολουθούσαν οι ασθενείς στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, δηλαδή πήγαιναν στον ιδιώτη ιατρό για τις απλές εξετάσεις και για οτιδήποτε στο κατά τόπους Νοσοκομείο. “Μέχρι σήμερα ο κόσμος δεν ήξερε τί σημαίνει πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, αλλά πήγαινε με το παραμικρό στο νοσοκομείο”, είπε, εξηγώντας ότι στόχος της ηγεσίας του υπουργού είναι να γίνει ξεκάθαρο ότι στις Τοπικές Μονάδες Υγείας θα γίνεται η απλή παρακολούθηση των ασθενών, οι απλές εξετάσεις, η συνταγογράφηση κλπ, στα Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου (πρώην ΙΚΑ) θα γίνονται οι εξετάσεις από ιατρούς ειδικοτήτων, ενώ το νοσοκομείο θα παρέχει φροντίδα σε επείγουσες περιπτώσεις και θα λειτουργεί όπως είναι ο καταστατικός σκοπός του.

 

ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΤΕΛΟΣ ΣΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ

Από την άλλη, όπως ανέδειξε ο Ηλίας Θεοδωρίδης, οι ως άνω αλλαγές θα σημάνουν – σταδιακά – το τέλος των αγροτικών ιατρείων. Παρότι υπολειτουργούν την τελευταία δεκαετία, τα αγροτικά ιατρεία παίζουν ακόμη το ρόλο τους, κυρίως για τους ανθρώπους απομακρυσμένων περιοχών. “Η γνώμη μου είναι – κι αυτή νομίζω πως συμφωνεί με την αντίστοιχη γνώμη της ηγεσίας του υπουργείου – είναι πως τα αγροτικά ιατρεία είναι αναγκαία για την σημερινή εποχή, καθώς έχουμε άγονες περιοχές”, είπε ο κος Θεοδωρίδης, και καταλήγοντας πρόσθεσε: “Κατά τη γνώμη μου όμως, ο αγροτικός ιατρός ως στέλεχος-λειτουργός περίθαλψης και πρόληψης είναι μη ικανοποιητικός, γι’ αυτό και ο θεσμός δεν επιτρέπεται να συνεχίζεται. Όσο μεγεθύνεται το νέο σύστημα δομών, θα εκλείψουν και οι αγροτικοί ιατροί”.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑