Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on April 20th, 2018 | by fileto

0

Θα ζήσουμε μέρες του 2015 με τους πρόσφυγες στην περιοχή μας

Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνουν οι αυξημένες ροές προσφύγων και μεταναστών σε πόλεις και νησιά της χώρας το τελευταίο διάστημα στη σκιά της ελληνοτουρκικής έντασης στο Αιγαίο, αλλά και της απόφασης του ΣτΕ για ελεύθερη μετακίνηση των προσφύγων εντός της ελληνικής επικράτειας.

Εικόνες του 2015 ζωντανεύουν ξανά ενώ σήμερα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης με όλους τους εμπλεκόμενους, για να εξεταστεί πώς θα αντιμετωπιστούν οι ροές προσφύγων από τον Έβρο προς τη Θεσσαλονίκη.

“Εδώ και λίγες ημέρες, μία εβδομάδα τώρα, έχουμε αύξηση των ροών των μεταναστών από το τμήμα του βόρειου Έβρου. Εκεί εντοπίζεται το πρόβλημα, γίνεται η καταγραφή από τις αστυνομικές δυνάμεις” δήλωσε ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Χρήστος Μέτιος, μιλώντας στον realfm 97,8 και την εκπομπή των Δημήτρη Καμπουράκη και Βασίλη Λυριτζή.

“Είχαμε και άλλες φορές περισσότερη πίεση, όπως τις τελευταίες ημέρες, αλλά το θέμα πλέον αρχίζει να μας ανησυχεί γιατί βλέπουμε ότι η ροή συνεχίζεται εδώ και μία εβδομάδα. Είναι σοβαρά τα πράγματα, πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα από την κυβέρνηση. Έχω μιλήσει και περιμένουμε να πάρουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση” τόνισε.

Την ίδια ώρα, τεταμένο παραμένει το κλίμα στη Μυτιλήνη, λόγω της συνεχιζόμενης κατάληψης της πλατείας Σαπφούς στο λιμάνι, περίπου 200 πρόσφυγες και μετανάστες – κυρίως από το Αφγανιστάν. Zητούν άμεση εξέταση του αιτήματος ασύλου που έχουν υποβάλει και απεγκλωβισμό τους από το νησί.

Στη Λέσβο αυτή τη στιγμή βρίσκονται εγκλωβισμένοι περίπου 8.500 πρόσφυγες και μετανάστες. Μόνο στο Κέντρο Υποδοχής της Μόριας βρίσκονται περίπου 6.500 άτομα όταν η χωρητικότητα είναι το πολύ για 3.000. άλλου, άλλοι 244 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν στη Λέσβο το τελευταίο πενθήμερο -από τη Δευτέρα 16 Απριλίου έως και την Παρασκευή, το πρωί.

Το ίδιο διάστημα στη Χίο πέρασαν 60 πρόσφυγες, ενώ οι ροές προς τη Σάμο ήταν μηδενικές. Από την 1η Απριλίου μέχρι και σήμερα στα νησιά του βορείου Αιγαίου πέρασαν 2.006 πρόσφυγες και μετανάστες. Από αυτούς 1.184 πέρασαν στη Λέσβο, 435 στη Χίο και 387 στη Σάμο.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑