Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on April 20th, 2018 | by fileto

0

Το Ισραηλιτικό συμβούλιο Ελλάδας καταγγέλλει το «Κάψιμο του Ιούδα»!

Πλούτος ενός λαού είναι η Παράδοσή του, τα ήθη και τα έθιμά του.

Ένα από αυτά που αναβιώνουν και στην περιοχή μας και μάλιστα βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, στη δημοτική κοινότητα της Νέας Περάμου είναι και το «Κάψιμο του Ιούδα», έθιμο που αναβιώνει και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Φαίνεται ότι οι Εβραίοι έχουν αντίρρηση πάνω σε αυτό το έθιμο και ετοιμάζεται να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά μέσω του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών για «περίπτωση ρατσιστικών εγκλημάτων περί το έθιμο του «Καψίματος του Ιούδα»», στην περίοδο του Πάσχα.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι και το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών ετοιμάζεται να κάνει το ίδιο.

Η ανακοίνωση του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος αναφέρει τα εξής:

Κατά την περίοδο των εορτών του Πάσχα τελούνται στη χώρα μας διάφορα έθιμα. Ένα από αυτά είναι και το «κάψιμο του Ιούδα», το οποίο πραγματοποιείται σε ορισμένες περιοχές της χώρας. Το έθιμο αυτό διαιωνίζει στερεοτυπικές αντιλήψεις κατά των Εβραίων. Είναι χαρακτηριστικό το ότι στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης έχει σχεδόν εξαλειφθεί.

Από την πλευρά μας, ως Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος, έχουμε κατά το παρελθόν προβεί επανειλημμένως σε διαβήματα προς αρμόδιους φορείς προκειμένου να σταματήσει και στη χώρα μας η τέλεση του εθίμου αυτού. Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι η Εκκλησία της Ελλάδος, με τις Συνοδικές Εγκυκλίους της του 1891, 1910 και του 1918 έχει ζητήσει όπως «ρητώς απαγορευτούν τα έθιμα ταύτα».

Πιστεύουμε πως το έθιμο αυτό όχι μόνο προσβάλλει την ελληνική εβραϊκή κοινότητα, αλλά πλήττει κάθε προσπάθεια επίγνωσης και κατανόησης των κοινών αξιών που χαρακτηρίζουν τον Ιουδαϊσμό και τον Χριστιανισμό. Ελπίζουμε ότι όλοι θα συμβάλλουν επιτέλους στην κατάργηση αυτού του εθίμου που δεν υπηρετεί πάντως το πνεύμα αγάπης και συμφιλίωσης που εκπέμπεται τις ημέρες του Πάσχα.

 

ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΔΡΩΜΕΝΑ

Αναρωτιέται κανείς, γιατί το επιδιώκουν μανιωδώς; Είναι αλήθεια ότι «Το έθιμο αυτό διαιωνίζει στερεοτυπικές αντιλήψεις κατά των Εβραίων»;

Να θυμίσουμε ότι, πράγματι στο παρελθόν το Έθιμο ήταν «το κάψιμο του Εβραίου» και συμβόλιζε την ευθύνη που έριχναν οι Χριστιανοί προς τους Εβραίους της εποχής εκείνης για την σταύρωση και τον θάνατο του Χριστού. Ευθύνη για μια πράξη που είναι ιστορικά βεβαιωμένη.

Οι Έλληνες, τις τελευταίες δεκαετίες, πιεζόμενοι από τις κυβερνήσεις τους ή σκεπτόμενοι πως δεν είναι πρέπον να ισχύει η αρχή της συλλογικής ευθύνης εις βάρος ενός λαού για πράξεις κάποιων εξ αυτών, βρήκαν μια λύση που αφ’ ενός ικανοποιούσε το διαχρονικό αίτημα της τιμωρίας και, αφ’ ετέρου δεν ενοχοποιούσε έναν ολόκληρο λαό για το συγκεκριμένο κακό κατά της ανθρωπότητας.

Προσωποποίησαν το αίτημα της αιώνιας κατακραυγής στην προδοσία και στον προδότη, παραμερίζοντας το μέχρι τότε αίτημα καταφοράς κατά της εθνότητας, η ηγεσία της οποίας αποφάσισε την σύλληψη, την παραπομπή και την εξώθηση στην σταύρωση. Έτσι, τα τελευταία χρόνια, το περί δικαίου αίσθημα ικανοποιείται με την διαπόμπευση και την τιμωρία του προδότη. Δηλαδή του Ιούδα.

Αναρωτιέται λοιπόν κάθε καλόπιστος άνθρωπος, τι επιδιώκουν οι εκπρόσωποι της ηγεσίας των Εβραίων της Ελλάδος με τις συνεχείς παρεμβάσεις τους; Να μην αποζητά ο λαός την τιμωρία μας πράξης προδοσίας, όπως αυτή του Ιούδα ή κάνουν επίδειξη ισχύος επί των κυβερνήσεών μας και δι’ αυτών επί του Λαού μας εκπέμποντας το μήνυμα ότι «Θα προσαρμόσετε τα έθιμά σας σύμφωνα με τη δική μας επιθυμία».


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑