Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on July 2nd, 2018 | by fileto

0

Μην δέχεστε τα ψίχουλα που σας δίνουν…

Σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Καβάλας του ΚΚΕ καλεί την κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα για την ανακούφιση των πλημμυροπαθών, απαιτώντας από την ΕΕ τα απαραίτητα κονδύλια, ενώ επισημαίνει την παντελή απουσία τόσο της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας όσο και του δήμου Νέστου, χαρακτηρίζοντας, ούτε λίγο ούτε πολύ, εμπαιγμό τις υποσχέσεις για αποζημιώσεις «από… Δευτέρα»!

Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής: «όποια ανάπτυξη με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος είναι αντίθετη με την πραγματική ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Το Σάββατο 30/6/18 κλιμάκιο στελεχών της ΤΕ Καβάλας του ΚΚΕ επισκέφτηκε τη Χρυσούπολη και άλλα χωριά του Νέστου. Συνομίλησε με πληγέντες και διαπίστωσε την απελπιστική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει. Διαπίστωσαν επίσης την παντελή απουσία του κρατικού μηχανισμού με τους κατοίκους να προσπαθούν από μόνοι τους και με κάθε τρόπο να σώσουν τα νοικοκυριά τους, τα καταστήματά τους και τα κτήματά τους. Είναι μάλιστα τέτοια η εικόνα της εγκατάλειψης που για τις καταγραφές των ζημιών ανακοινώθηκε ότι θα ξεκινήσουν από Δευτέρα… και βλέπουμε!

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα άφησαν ακόμα μια φορά καταστροφικό “αποτύπωμα” στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας με ζημιές σχεδόν σε όλη την “επικράτεια” της Π.Ε. από τη Θάσο και το Παγγαίο (με σοβαρότερη την κατάσταση στην περιοχή του Οφρυνίου), το Δήμο Καβάλας (Τενάγη και Χαλκερό) έως το Δήμο Νέστου που δοκιμάστηκε περισσότερο.

Πλημμυρισμένα σπίτια και μαγαζιά, κατεστραμμένα αυτοκίνητα, χιλιάδες στρέμματα καλλιεργημένων εκτάσεων μετατράπηκαν σε λίμνες, ενώ μεγάλες ζημιές έχει υποστεί και το οδικό δίκτυο σε πολλά σημεία.

Η καταστροφή δεν μπορεί να αποδίδεται στις “θεομηνίες” και στα “έντονα καιρικά φαινόμενα”. Οι καταστροφές μέσα στην Χρυσούπολη και τους οικισμούς, στις αγροτικές καλλιέργειες και γενικά στις περιουσίες των κατοίκων της περιοχής, είναι αποτέλεσμα της ανυπαρξίας στο συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της Π.Ε. των απαραίτητων εγγειοβελτιωτικών έργων και των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης, καθώς των ελλείψεων και της κακής κατάστασης των δικτύων, εκεί που υπάρχουν, όπως η δυτική πεδιάδα του Νέστου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Χρυσούπολη δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί το σύστημα αποχέτευσης όμβριων υδάτων, αν και βρίσκεται στην προεκλογική ατζέντα των εκάστοτε υποψήφιων δημάρχων για δεκαετίες τώρα! Αντίστοιχα στα χωριά του κάμπου δεν είχαν καθαριστεί και συντηρηθεί όλες οι Τάφροι του αποστραγγιστικού δικτύου με αποτέλεσμα να «πνιγεί» το Χρυσοχώρι!

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΟΜΙΛΩΝ!

ΑΥΤΟΙ ΝΑ «ΠΝΙΓΟΝΤΑΙ» ΣΤΑ ΚΕΡΔΗ ΚΑΙ Ο ΛΑΟΣ ΝΑ ΠΝΙΓΕΤΑΙ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ!

Εγκληματικές είναι οι ευθύνες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ γιατί, όπως και όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών, εφαρμόζει και στηρίζει την πολιτική που χρηματοδοτεί προκλητικά τους μεγάλους επιχειρηματίες.

Τα έργα και οι υποδομές αποφασίζονται με βάση την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου και όχι την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, ειδικά δε τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας δεν υλοποιούνται γιατί δεν είναι ιδιαίτερα «θελκτικά» για τους καπιταλιστές, αφού δεν τους αποδίδουν μεγάλο  ποσοστό κέρδους. Γι’ αυτό και δεν είναι επιλέξιμα από την Ε.Ε. και δεν χρηματοδοτούνται από τα κονδύλιά της. Επιβεβαιώνεται έτσι ότι η όποια ανάπτυξη με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος είναι αντίθετη με την πραγματική ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Συνυπεύθυνες είναι οι περιφερειακές και δημοτικές αρχές που έχουν στην ευθύνη τους την αντιπλημμυρική προστασία κι ωστόσο στηρίζουν αυτή την πολιτική, αποδεχόμενες την απαράδεκτη κατάσταση με τις υπηρεσίες των Δήμων και της Περιφέρειας να είναι υποστελεχωμένες και χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό με αποτέλεσμα την ανεπαρκή έως και μηδενική λήψη μέτρων πρόληψης αλλά και αντιμετώπισης των ζημιών. (υπηρεσία πολιτικής προστασίας, τεχνικές υπηρεσίες, Τ.Ο.Ε.Β. κλπ). Στην ίδια κατάσταση βρίσκεται και η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Χωρίς καμία καθυστέρηση η κυβέρνηση, οι δήμοι και η περιφέρεια να προχω-ρήσουν στην πλήρη καταγραφή των ζημιών και να πάρουν μέτρα:

ανακούφισης των πληγέντων και αποκατάστασης των ζημιών στο 100%, έκτακτη ενίσχυση για τις άμεσες ανάγκες τους,

αντιπλημμυρικής, αντισεισμικής, αντιπυρικής προστασίας, προχωρώντας στην άμεση πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού για να μπορέσουν αυτά να υλοποιηθούν.

Καλούμε τα λαϊκά στρώματα των περιοχών που έπαθαν καταστροφές να βρίσκονται σε επαγρύπνηση. Να διεκδικήσουν τα δίκαια αιτήματά τους. Να μην “τσιμπήσουν” στα ψευτοδιλήμματα του τύπου “μεγάλη μεν η καταστροφή, αλλά λόγω της κατάστασης της χώρας δεν υπάρχουν λεφτά για αποζημιώσεις”. Να περικόψει, η κυβέρνηση, κονδύλια που προορίζονται για το κεφάλαιο (π.χ. αναπτυξιακός νόμος). Η εμπειρία με τις αποζημιώσεις μέσω ΠΣΕΑ στις αγροτικές καλλιέργειες και για κατεστραμμένες οικοσκευές λέει ότι δίνουν “ψίχουλα” πολύ κάτω από την πραγματική αξία των κατεστραμμένων. Τα “ψίχουλα” δεν πρέπει να γίνουν αποδεκτά!


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑