Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on July 25th, 2018 | by fileto

0

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη παίρνει μόλις 12%

«Προδοσία» είναι για το 35% της κοινής γνώμης η παραχώρηση της ονομασίας «Βόρεια Μακεδονία» στην ΠΓΔΜ, ενώ μόνον το 7% συμφωνεί με τον χαρακτηρισμό «δίκαιη λύση» που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση – Αρνητική γνώμη για τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά έχει το 65% των πολιτών που είναι πιο… αντιπαθής και από τον Ζάεφ

Διευρύνεται, αντί να μειώνεται, όπως προσδοκούσε η κυβέρνηση, το αρνητικό κλίμα στην κοινή γνώμη για τη συμφωνία των Πρεσπών, καθώς επτά στους δέκα πολίτες επιμένουν ότι η ελληνική πλευρά δεν έπρεπε να δεχθεί το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» για τη γειτονική χώρα.

Η συντριπτική πλειονότητα, μάλιστα, των πολιτών πιστεύει ότι η υπογραφή της συμφωνίας θα έχει σημαντικές πολιτικές επιπτώσεις, αφού, όπως προκύπτει από την έρευνα «Βαρόμετρο» που διενήργησε η εταιρία Public Issue στη διάρκεια του τρέχοντος μήνα, το 76% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι θα βλάψει τον ΣΥΡΙΖΑ, την ίδια ώρα που η πλειοψηφία (51%) των ψηφοφόρων του μεγαλύτερου κυβερνητικού κόμματος έχει την άποψη ότι θα ωφελήσει τη Νέα Δημοκρατία.

 

Πλειοψηφεί η «προδοσία»

Ενδεικτικό της έντονα αρνητικής εικόνας που έχουν οι Έλληνες πολίτες είναι ότι η αναγνώριση της ΠΓΔΜ με το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» χαρακτηρίζεται «προδοσία» από το 35% των ερωτηθέντων, ενώ θεωρείται «εθνική καταστροφή» από το 7% και «αναγκαίο κακό» από το 21%.

Σε σαφώς χαμηλά επίπεδα κινείται το ποσοστό όσων πιστεύουν ότι πρόκειται για «έντιμο συμβιβασμό» (15%), ενώ ακόμη χαμηλότερα, της τάξης 7%, μετρώνται όσοι συμφωνούν με τον χαρακτηρισμό «δίκαιη λύση» που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση.

 

Ταφόπλακα ποσοστών σε ΑΜ-Θ

Στη Μακεδονία, στη Θράκη, στην Ήπειρο και στην Κρήτη, η Συμφωνία συγκεντρώνει ποσοστό υποστήριξης κάτω από 20%, με χαμηλότερο στην περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας-Θράκης (12%) και στην Κρήτη (13%) και υψηλότερο στις περιφέρειες του Ιονίου (32%) και του Βορείου Αιγαίου (29%), όπου, ιστορικά, η Αριστερά καταγράφει ισχυρή παρουσία.

Η υποστήριξη προς τη Συμφωνία είναι ακραία κομματικοποιημένη, αφού οι σημερινοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ τάσσονται υπέρ της συμφωνίας, σε ποσοστό 72%, ενώ της ΝΔ σε ποσοστό μόλις 3%.

Επιπλέον, όπως επισημαίνουν οι ιθύνοντες της Public Issue, θετικά προσκείμενοι στη συμφωνία είναι και οι σημερινοί ψηφοφόροι του Ποταμιού, καθώς και εκείνοι της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Αντιθέτως, οι σημερινοί ψηφοφόροι όλων των υπολοίπων κομματικών χώρων την απορρίπτουν με πλειοψηφικά ποσοστά: οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής, σε ποσοστό 96%, του ΚΙΝ.ΑΛ, σε 68%, της Ένωσης Κεντρώων, σε 65%, του ΚΚΕ, σε 52% και των ΑΝΕΛ, σε 50%.

Η γεωγραφική και κομματική κατανομή της αποδοχής του ονόματος «Βόρεια Μακεδονία» είναι ανάλογη της γενικής υποστήριξης στη Συμφωνία: Η ονομασία γίνεται αποδεκτή από 8 στους 10 ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ (78%), και απορρίπτεται, αντίστροφα, από το 89% των ψηφοφόρων της ΝΔ (9 στους 10).


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑