Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on September 2nd, 2018 | by fileto

0

Η Θάσος θα περιμένει τον ΔΕΔΔΗΕ το 2023

Νέο καλώδιο παροχής ρεύματος θα ποντιστεί από Κεραμωτή για Θάσο το 2023

Μετά το κάζο που έπαθε ο ΔΕΔΔΗΕ με τις βλάβες και τις διακοπές στα νησιά μέσα στην τουριστική περίοδο ανάγκασαν την διοίκησή του να βγει και να εξαγγείλει ή μάλλον να ανακοινώσει το πρόγραμμα για την ενίσχυση ή και την αναβάθμιση 16 υποβρύχιων διασυνδέσεων προκειμένου να διασφαλίζεται η τήρηση του κανόνα «Ν-1», δηλαδή να μην υπάρχει διακοπή αν παρουσιαστεί πρόβλημα σε ένα από τα καλώδια της διασύνδεσης.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΔΕΔΔΗΕ Νίκος Χατζηαργυρίου για τις συντηρήσεις του δικτύου: «Οι επιθεωρήσεις και οι αναβαθμίσεις βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο με το προηγούμενο διάστημα. Δεν είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγαλύτερος αριθμός βλαβών και ότι δεν γίνεται καλή συντήρηση στο δίκτυο».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ, το σύνολο του δικτύου των υποβρυχίων καλωδίων αποτελείται από 161 υποβρύχια καλώδια σε 68 σημεία διασύνδεσης. Μεταξύ δύο σημείων διασύνδεσης ο συνολικός αριθμός υποβρυχίων διασυνδέσεων καλύπτει το κριτήριο Ν-1, δηλαδή την τροφοδότηση των καταναλωτών σε περίπτωση απώλειας ενός καλωδίου. Κάτι που ισχύει και στην περίπτωση της Ύδρας, αλλά δεν στάθηκε αρκετό να αποτρέψει τη διακοπή καθώς υπήρξε η βλάβη και στο εναέριο δίκτυο.

Φέτος ο ΔΕΔΔΗΕ προχώρησε σε μελέτη των διασυνδέσεων από την οποία προέκυψε πρόγραμμα επενδύσεων για την κατασκευή νέων ή την ενίσχυση υφιστάμενων υποβρύχιων διασυνδέσεων, προκειμένου να καλυφθούν οι αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες των νησιών, ή να αντικατασταθούν τμήματα του δικτύου που εμφανίζουν συχνές βλάβες.

Συγκεκριμένα, νέα υποβρύχια καλώδια προβλέπεται να ποντιστούν στα εξής σημεία: κόλπος Καλλονής Λέσβου (το 2020), Πήλιο – Σκιάθος (2021), Πάρος – Αντίπαρος και Τροιζηνία – Πόρος (2022) Κάλυμνος – Λέρος και Κεραμωτή – Θάσος (2023).

Επίσης έχει προταθεί για έγκριση στη ΡΑΕ η αντικατάσταση / αναβάθμιση των διασυνδέσεων: Ίος – Σίκινος, Κέρος – Λειψοί, Κάρπαθος – Κάσος, Σκιάθος – Σκόπελος, Κως – Γυαλί, Νίσυρος – Τήλος, Σάμος – Φούρνοι, Αγ. Κωνσταντίνος – Αργοστόλι, Μέθανα – Αίγινα και Λαύριο – Κέα.

Σύμφωνα με στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ οι βλάβες στο υποβρύχιο δίκτυο δεν είναι σπάνιο φαινόμενο, δεν οδηγούν όμως πάντοτε σε διακοπές ρεύματος. Οι συχνότερες αιτίες είναι η τριβή των καλωδίων σε βράχια εξαιτίας του κυματισμού, το ψάρεμα με εκρηκτικά, η αγκυροβόληση σε καλώδια, αστοχία στην επισκευή, κ.ά.


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑