Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on September 9th, 2018 | by fileto

0

Η επιστήμη με την κυρία Τσανάκα σηκώνει τα χέρια ψηλά…

Ας μιλήσουμε με βάση τα πραγματικά δεδομένα για το έργο ύδρευσης των Φιλίππων:

– ένας Δήμος μπορεί να ζητήσει χρηματοδότηση για έργα ύδρευσης από 3 πηγές: η πρώτη είναι το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) της Περιφέρειας ΑΜ-Θ για την περίοδο 2014-2020. Είναι η πιο άμεση και σίγουρη πηγή χρηματοδότησης, καθώς αφορά έργα που συχνά συμφωνούνται μεταξύ Δήμων και Περιφέρειας. Η δεύτερη είναι το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα χρηματοδότησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος (το ΥΜΕΠΕΡΑΑ) και η τρίτη είναι το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ.

– η χρηματοδότηση ενός έργου ζητείται με την υποβολή αίτησης (δηλ. ενός φακέλου με όλες τις άδειες και τις μελέτες που απαιτούνται) σε συγκεκριμένη προκήρυξη ενός προγράμματος. Το ΠΕΠ της Περιφέρειάς μας έβγαλε προκήρυξη τον Φεβρουάριο του 2016 για έργα ύδρευσης με συνολικό προϋπολογισμό 28 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση του Δήμου δεν υπέβαλε αίτηση για νέα έργα, αλλά για κομμάτια από 2 παλαιότερα έργα της διοίκησης Σιμιτσή, τα οποία δεν είχαν ολοκληρωθεί εγκαίρως! Αυτή ήταν η πρώτη ευκαιρία που χάθηκε για το έργο ύδρευσης στην περιοχή των Φιλίππων, αφού η διοίκηση του Δήμου δεν είχε ώριμη μελέτη.

– μέχρι το τέλος του 2018 αναμένεται νέα προκήρυξη για έργα ύδρευσης από το ΠΕΠ. Για αυτή την προκήρυξη, η Δήμαρχος δηλώνει ότι θα υποβάλλει πρόταση για 2 έργα (για Κηπούπολη και Αμυγδαλεώνα) συνολικού προϋπολογισμού 7 εκατομμυρίων ευρώ περίπου. Το πρώτο είναι πάλι έργο εγκεκριμένο από παλαιότερα, είχε ανακηρυχθεί και ο εργολάβος που θα το εκτελούσε, αλλά χάθηκε λόγω της ανικανότητας (μόνο;) της Δημοτικής Αρχής και τώρα θα υποβληθεί ξανά! Και σε αυτή την προκήρυξη, η κ. Τσανάκα δεν έχει καμία σκέψη να υποβάλλει πρόταση για το έργο ύδρευσης στους Φιλίππους. Αυτή είναι η δεύτερη ευκαιρία που χάνει ο Δήμος Καβάλας.

– Το ΠΕΠ της Περιφέρειάς μας έχει συνολικό προϋπολογισμό 508 εκατομμύρια ευρώ περίπου (η Δήμαρχος μπερδεύτηκε στην ανακοίνωσή της και ανέφερε ότι είναι μόνο 28 εκατομμύρια…), από τα οποία είναι αδιάθετα πάνω από το 50% των χρημάτων! Γιατί η διοίκηση του Δήμου δεν ζητά χρηματοδότηση από το ΠΕΠ, που είναι και πιο σίγουρη;

Όλα λοιπόν δείχνουν ότι η Δήμαρχος:

– εξαρτά όλες τις ελπίδες της για να υλοποιηθεί το έργο ύδρευσης στους Φιλίππους στην Κοινοπραξία του ΤΑΡ.

– έχει ουσιαστικά αποδεχτεί τον όρο που έβαλε η Κοινοπραξία του ΤΑΡ για να χρηματοδοτήσει το έργο: να περάσει ο αγωγός μέσα από τα Τενάγη των Φιλίππων.

Είναι συνεπώς καθαρή κοροϊδία η κ. Τσανάκα να ισχυρίζεται ότι συνεχίζει να “αγωνίζεται” για να μην περάσει ο αγωγός από τα Τενάγη, μαζί με τους αγρότες!

Είναι σα να μας λέει ότι “παλεύει” για να ΜΗΝ γίνει το έργο ύδρευσης που η ίδια συμφώνησε! Πραγματικά, εδώ η επιστήμη σηκώνει τα χέρια!

4 χρόνια τώρα, η Δημοτική Αρχή έχει δείξει πρωτοφανή αδυναμία να ωριμάσει και να εντάξει έργα σε προγράμματα χρηματοδότησης, παρόλο που υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια.

4 χρόνια τώρα, η Δήμαρχος Καβάλας και στελέχη της Δημοτικής Αρχής λένε ψέματα και κοροϊδεύουν ευθέως τους πολίτες, για να κρύψουν τις βαρύτατες ευθύνες τους για την έλλειψη έργων υποδομής και την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών.

Ό,τι και να πει κανείς είναι λίγο.

Καλούμε για ακόμη μία φορά την κ. Τσανάκα να υιοθετήσει την πρότασή μας και να αξιοποιήσει άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία για το έργο ύδρευσης στους Φιλίππους είτε από την Περιφέρεια άμεσα είτε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΜΕΠΕΡΑΑ) ή από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ.

Αν δεν το κάνει, σημαίνει ότι αποδέχεται οριστικά το να περάσει ο αγωγός ΤΑΡ από τα Τενάγη.

Για την Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση

“Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ”

Ο Επικεφαλής

Μάκης Παπαδόπουλος

Δημοτικός Σύμβουλος Καβάλας


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑