Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on December 21st, 2018 | by fileto

0

Σύριζα ψάχνει νέο αφεντικό για τα Λιπάσματα Καρβάλης

Ως νέο ΠΑΣΟΚ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ θέλει προφανώς ένα νέο κατεστημένο φιλικά προσκείμενο σε αυτούς στον επιχειρηματικό χώρο, όπως τότε στην δεκαετία του ’80.

Αυτό τουλάχιστον δείχνει το ότι ψάχνουν εναγωνίως να βρουν νέους επενδυτές για μεγάλες βιομηχανικές μονάδες που έχουν ορισμένα προβλήματα

Δεν είναι τυχαίο ότι έμειναν όλοι με ανοιχτό το στόμα στην Βουλή όταν άκουσαν ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει την εκπόνηση πλάνου για τη διάσωση των Λιπασμάτων Νέας Καρβάλης – ΕΛΦΕ.

Αυτό προανήγγειλε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης ο οποίος ανέφερε ότι το πλάνο αυτό περιλαμβάνει την εξεύρεση νέου επενδυτή, την προσφυγή στο άρθρο 106Β ώστε να μπορούν να αποζημιωθούν οι εργαζόμενοι και οι προμηθευτές και να μπορέσουν τα ΕΛΦΕ να λειτουργήσουν με νέα δυνατότητα και προοπτικές.

Η δικαστική εξέλιξη περιμένουμε να δικαιώσει τη ΔΕΠΑ

Εάν υπάρχει σκάνδαλο για την αύξηση των οφειλών αφορά τη ΝΔ, για να διακοπεί η παροχή πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια και οι μέριμνες του νόμου, το σχέδιο ανταλλαγής ήταν μια βραχύβια και άνευ αντικειμένου περιπέτεια που απέχει πολύ από το να έχει οσμή σκανδάλου, κατέληξε ο κ. Σταθάκης.

Στις νομικές διαστάσεις της υπόθεσης αναφέρθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Καλογήρου, ο οποίος κατηγόρησε τη ΝΔ ότι μετά την διάψευση της για τα οικονομικά θέματα, έχει εγκαινιάσει στρατηγική για την κατάρριψη του ηθικού πλεονεκτήματος της κυβέρνησης.

Δεν υπάρχει σκάνδαλο ανέφερε από την πλευρά του και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνηση Γ. Δραγασάκης, ο οποίος ανέφερε ότι δεν υπήρξε ποτέ απόφαση κανενός οργάνου για τη θέμα της ανταλλαγής και οι όποιες συζητήσεις έγιναν ήταν στο πλαίσιο της ανταλλαγής απόψεων. Ποτέ δεν ήρθε το θέμα για απόφαση, που σημαίνει ότι δεν είχε ωριμάσει η πρόταση για να υλοποιηθεί.

Όσο για την εμπλοκή του ονόματός του, ο κ. Δραγασάκης υποστήριξε ότι έγινε σκόπιμα προκειμένου να στοιχειοθετηθεί δήθεν συνολική εμπλοκή της κυβέρνησης στο σκάνδαλο.

Υπάρχουν ευθύνες στο πως δημιουργήθηκε το περίπλοκο νομικό κουβάρι ΕΛΦΕ και πως δημιουργήθηκαν τα χρέη στα σημερινά επίπεδα και πως έφτασε να ελέγχεται για ξέπλυμα χρήματος ο επιχειρηματίας, κατέληξε ο κ. Δραγασάκης. Η ΝΔ θέλει να πάει στις εκλογές με μία λίστα σκανδάλων και να δημιουργήσει μια αντίρροπη εικόνα. Το δράμα είναι ότι όποια πέτρα και αν σηκώσουμε κάτι δικό σας θα βρούμε είπε.

Την εκπόνηση πλάνου για τη διάσωση

Για ειδικό δικαστήριο μίλησαν οι βουλευτές της ΝΔ

Η υπόθεση της ΔΕΠΑ είναι αδύνατον να μην πάει στο ειδικό δικαστήριο, όταν αλλάξουν οι πλειοψηφίες, ο κ. Κιτσάκος (πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ) θα προσκληθεί στη Βουλή για να καταθέσει τα όσα λέει και στη συνέχεια θα αναλάβει ο ανακριτής του ειδικού δικαστηρίου, τόνισε προ ολίγου ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης 37 βουλευτών της ΝΔ για το θέμα ΔΕΠΑ – Κιτσάκου και το “αόρατο χέρι” που προκάλεσε ζημιές δεκάδων εκατομμυρίων στη ΔΕΠΑ.

Αλλά και ο βουλευτής της ΝΔ Μ. Βορίδης, τόνισε ότι υπάρχουν αποδεδειγμένα δεδομένα όπως η άσκηση ποινικής δίωξης με τις διατάξεις για τους καταχραστές του δημοσίου κατά του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ, ο οποίος όμως λέει ότι ήταν σε πλήρη συνεννόηση με την κυβέρνηση για τις πράξεις για τις οποίες κατηγορείται. Η ποινική αρμοδιότητα της Βουλής εξαντλείται στη διαπίστωση απλών ενδείξεων σε μία υπόθεση, η οποία στη συνέχεια παραπέμπεται σε ειδικό δικαστήριο, τόνισε ο κ. Βορίδης, συμβουλεύοντας, όπως είπε χαρακτηριστικά, την κυβέρνηση να “οργανωθεί υπερασπιστικώς”.

Μια ακόμη σοβαρότατη πτυχή της υπόθεσης ανέδειξε ο τομεάρχης ενέργειας της ΝΔ Κώστας Σκρέκας, υπογραμμίζοντας ότι η διοίκηση της ΔΕΠΑ και η κυβέρνηση παρακολούθησαν άπρακτοι τη μεταφορά των δραστηριοτήτων των λιπασμάτων σε παρένθετες εταιρείες, με αποτέλεσμα σήμερα τα ΕΛΦΕ να έχουν μετατραπεί σε κουφάρι και εταιρεία κέλυφος χωρίς παραγωγική και εμπορική δραστηριότητα, τα οποία μάλιστα παρανόμως πωλούν αέριο που αγοράζουν από τη ΔΕΠΑ στις παρένθετες εταιρείες.

Την εμπλοκή στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ επιλογής της κυβέρνησης και με σχέσεις με το Μέγαρο Μαξίμου στην υπόθεση της ΔΕΠΑ επεσήμαναν στις παρεμβάσεις τους και οι άλλοι ερωτώντες βουλευτές της ΝΔ (Γεωργαντάς, Καραγκούνης, Βούλτεψη). Την οδό της σιωπής ακολούθησε ο βουλευτής Καβάλας Νίκος Παναγιωτόπουλος


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑