Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on February 4th, 2019 | by fileto

0

Νεκροταφείο σκύλων προτείνει υποψήφια συμβουλος

Η Όλγα Βρετοπούλου λοιπόν, κατέθεσε μία πρόταση για τη δημιουργία χώρου ταφής μικρών ζώων στο δήμο της Αλεξανδρούπολης.

Δείτε αναλυτικά:

Τα κατοικίδια ζώα μας προσφέρουν την συντροφιά, την αποδοχή, την συναισθηματική υποστήριξη και άνευ όρων αγάπη κατά τη διάρκεια του χρόνου που μοιράζονται μαζί μας. Σε αντάλλαγμα, τα αγαπάμε και τα εντάσσουμε στα μέλη της οικογένειας μας. Έτσι, όταν αυτή η ειδική σχέση φτάνει στο τέλος, είναι φυσικό να υπάρχει θλίψη.

Κατανοώντας τη βαθιά αίσθηση της απώλειας που νιώθει κανείς όταν το κατοικίδιο ζώο του φύγει απο τη ζωή, στόχος μας είναι να κάνουμε την διαδικασία αυτή της ταφής όσο πιο ανώδυνη γίνεται, προσφέροντας στο κατοικίδιο σας την ίδια αξιοπρέπεια και τη φροντίδα με αυτή που είχε κοντά σας.

Έτσι λοιπόν θεωρούμε ότι είναι υποχρέωση του κάθε δήμου να υπάρχει ένα κοιμητήριο ζώων ( όπως ήδη υπάρχουν σε αρκετούς δήμους) ώστε ο μικρός φίλος της οικογένειας να θάβεται με υγειονομικούς όρους και όχι να δημιουργούνται ελεύθεροι χώροι ταφής ανεξέλεγκτοι.

Ο Δήμος Αλεξ/πολης λειτουργεί δύο καταφύγια ζώων αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει μεριμνήσει ώστε να λειτουργήσει και χώρο ταφής.

Σε έρευνα στο διαδίκτυο είδαμε ότι ο χώρος που απαιτείται δεν ξεπερνά τα 4-8 στρέμματα.

Οι τρόποι ταφής είναι οι εξής:

Ατομική ταφή

Στην επιλογή αυτή το κατοικίδιο ενταφιάζεται σε ξύλινο φερετράκι και στο σημείο ταφής τοποθετείται πλάκα που αναγράφονται τo όνομα και ο κωδικός ταφής του, καθότι πολλά ζωάκια έχουν το ίδιο όνομα. Κατά την μεταφορά στο κοιμητήριο ζώων το ζωάκι μεταφέρεται με ειδικό όχημα. Το κόστος ταφής του ζώου κυμαίνεται ανάλογα με το παράβολο που ορίζει ο Δήμος και ο χρόνος ενοικίασης του χώρου είναι στα 2 χρόνια με δυνατότητα παράτασης της παραμονής του, εκταφής και σύντομα και αποτέφρωσης των οστών. Φυσικά οι ιδιοκτήτες είναι ευπρόσδεκτοι να επισκεφθούν το ζωάκι τους, για να τιμήσουν τη μνήμη του σε έναν όμορφο, ήσυχο και φιλόξενο χώρο με πολλά φυτά. Οι ώρες επισκεπτηρίου του νεκροταφείου ζώων ορίζονται από την αρμόδια υπηρεσία.

Κοινόχρηστη ταφή

Αυτή η επιλογή διατηρεί ένα υψηλό επίπεδο αξιοπρέπειας με χαμηλότερο κόστος.

Όπως και στην ατομική ταφή, έτσι και στην κοινόχρηστη το κόστος ταφής του ζώου κυμαίνεται ανάλογα με το με το ποσό που ορίζει ο Δήμος. Οι ιδιοκτήτες είναι ευπρόσδεκτοι να είναι παρόντες κατά την ταφή του κατοικίδιου.

Η λειτουργία του χώρου γίνεται από υπαλλήλους του δήμου και είναι υπό την εποπτεία της αρμόδια υπηρεσίας κοιμητηρίων και του αρμοδίου αντιδημάρχου ή εντεταλμένου προέδρου Κοινότητας.

Σε κάθε περίπτωση και αφού πλέον και με νόμο ορίζεται η προστασία των ζώων θα πρέπει και ο δήμος να φροντίσει και για την δημιουργία του συγκεκριμένου κοιμητηρίου για τα πλάσματα που εν ζωή αποτελούν το καλύτερο φίλο του ανθρώπου.

Βρετοπούλου Όλγα

Σύμβουλος Δημ,Κοιν.Αλεξ/πολης


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑