Άποψη - Γνώμη

Published on March 11th, 2019 | by fileto

0

Προσέξτε μην τα κάνετε χειρότερα…

Αυτή την περίοδο έχουμε ουσιαστικά έναν ακήρυχτο πόλεμο μέσα στις τάξεις της ΝΔ στα κεντρικά του κόμματος.

Φατρίες και ομάδες επιδιώκουν να πλασάρουν τους δικούς τους υποψηφίους, τόσο σε αυτοδιοικητικές εκλογές όσο και σε εθνικές, ελπίζοντας στην μητσοτακοποίηση του κόμματος ώστε όταν θα γίνουν οι εκλογές να …ελέγχουν όλο το σύστημα.

Διαβάζω λοιπόν σε ανάλυση της Χριστίνας Κοραή που φαίνεται να είναι μέσα στα πράγματα και να παίρνει πληροφόρηση εκ των έσω ότι: «Να στείλει ηχηρό μήνυμα νίκης στις περιφερειακές εκλογές και μάλιστα από τον πρώτο γύρο, είναι ο στόχος της ΝΔ.

Το ηγετικό επιτελείο θεωρεί ότι οι 13 περιφέρειες και οι δήμοι Αθήνας και Θεσσαλονίκης αποτελούν το κρας τεστ στο πεδίο των πολιτικών εντυπώσεων στην εκλογική αναμέτρηση. Η ΝΔ έχει συντριπτική υπεροχή έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που «θα ηττηθεί κατά κράτος», όπως τονίζουν κομματικές πηγές.

Η εκτίμηση είναι ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές είτε γίνουν μαζί με τις ευρωεκλογές στις 26 Μαΐου (ο πρώτος γύρος), είτε μία εβδομάδα νωρίτερα (19/5), γιατί η κυβέρνηση Τσίπρα δεν είναι και η πλέον αξιόπιστη και βαδίζει με την τακτική του βλέποντας και κάνοντας, τα δεδομένα δεν αλλάζουν.

Στον αυτοδιοικητικό χάρτη οι περισσότερες περιφέρειες της χώρας θα έχουν γαλάζιο χρώμα. «Αν είναι δυνατόν ο ΣΥΡΙΖΑ να μην κερδίσει ούτε μία περιφέρεια» είναι η γραμμή που δίνει ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στα στελέχη και τους ψηφοφόρους. Συνεχίζοντας τις περιοδείες του, την Τετάρτη θα βρεθεί στη Μυτιλήνη και πιθανόν την Παρασκευή στη Θράκη προς ενίσχυση των εκεί υποψηφίων περιφερειαρχών που έχουν απέναντι τους «αντάρτες».

Καλά τα λέει η Χριστίνα, αλλά μήπως Χριστινάκι να ρωτήσουμε και αυτές τις τοπικές κοινωνίες τις ρημάδες, που εντάξει δεν είναι πρόβατα στο κομματικό μαντρί και έχουν τις δικές τους προτιμήσεις, αλλά προπάντων και τις δικές τους αντιρρήσεις στο θέμα επιλογής των υποψηφίων δημάρχων και περιφερειαρχών που θέλει σώνει και καλά το κομματικό κομιτάτο.

Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης 2018, πέρσι και πριν από πέντε μήνες βγήκε η είδηση ότι η Νέα Δημοκρατία θα στηρίξει στις Περιφερειακές Εκλογές πρόσωπα, τα οποία όμως σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να μην ανήκουν στο χώρο της Ν.Δ, δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου της ΔΕΘ.

Σχετικά με τις δημοτικές εκλογές ο κ. Μητσοτάκης, δήλωσε πως δεν θα υπάρξει στήριξη σε υποψηφίους.

«Στις περιφερειακές εκλογές η ΝΔ θα στηρίξει συγκεκριμένα πρόσωπα και συνδυασμούς. Δεν υπάρχει η ίδια ανάγκη στις εκλογές πρώτου βαθμού. Θα δούμε τι θα κάνουμε στους μεγάλους δήμους» ανέερε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, επισημαίνοντας παράλληλα πως σε σύντομο χρονικό διάστημα θα προχωρήσει σε ονοματολογία.

Δεν πέρασε λίγος καιρός και τσουπ έδωσε στήριξη σε νυν περιφερειάρχες που είχαν εκλεγεί με τη ΝΔ στις προηγούμενες εκλογές, ξεχνώντας τις ενστάσεις που υπήρχαν σχετικά με ένα πρόσωπο που λέγεται Χρήστος Μέτιος και ένα μεγάλο γκρούπ από την παράταξη που τον εξέλεξε μαζί με κομματικούς του διεμήνυσαν ότι ο εκλεκτός του δεν κάνει…

Ο πρόεδρος επέμενε και μάλιστα δεν είναι μόνο αυτό, επέμενε και σε πρόσωπα που κατεβαίνουν σε δήμους, όχι δια στόματός του, αλλά δια στόματος παρατρεχάμενων όπως ο γραμματέας Αυγενάκης που γυρνούσε ανά την Ελλάδα και στο όνομα του προέδρου έδινε χρίσματα, στηρίξεις και …ότι κάτσει!

Όλη αυτή η κατάσταση αλλαλούμ έφερε τις τοπικές κομματικές κοινωνίες σε αντιθέσεις σε σημείο σήμερα να υπάρχουν υποψήφιοι που να μην τους θέλει η κομματική βάση στο μεγαλύτερο μέρος της, άλλοι που να έχουν χαμηλή εκτίμηση στους ψηφοφόρους της ΝΔ, και άλλοι να το παίζουν σώνει και καλά προστατευμένοι από τα …βιλαέτια του κόμματος, και δει των ομάδων που είναι δίπλα στον πρόεδρο.

Η κατάσταση πάει να γίνει χειρότερη μια και ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο στα βουλευτικά ψηφοδέλτια του κόμματος, με κολλητούς να έχουν πάρει με χαρτί το πράσινο φως να προχωρήσουν και άλλους παλιότερους και μπαρουτοκαπνισμένους να βρίσκονται στα συρτάρια των αζήτητων, λόγω ανανέωσης!

Η εικόνα δεν είναι καλή και φαίνεται ξεκάθαρα στις δημοσκοπήσεις που μπορεί να δίνουν ένα σαφές προβάδισμα στη ΝΔ έναντι του ζαλισμένου από το λιβάνι της εξουσίας ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν εξασφαλίζουν μια άνετη αυτοδυναμία.

Ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα που η Συμφωνία των Πρεσπών δεν πέρασε καλά, θα έπρεπε να ΝΔ να χτυπήσει ταβάνι 20ετίας στις δημοσκοπήσεις.

Γιατί δεν συμβαίνει αυτό; Μα είναι απλό. Γιατί οι επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη και οι εμμονές των συνεργατών του με τους οποίους θα κυβερνήσει δεν πείθουν…

Μπορεί ο Κυριάκος να θέλει να κυβερνήσει με την γενιά του και καλά κάνει, αλλά όταν σοφά μπορείς να συνκεράσεις την πείρα με την ορμή, μπορείς να κάνει …παππάδες!

Το πράγμα δεν δείχνει να πηγαίνει σε άνετη νίκη και από την άλλη μπορεί ο χρόνος που ολοένα ζητά ο Τσίπρας, να φέρει τα πράγματα τούμπα, μια και δυστυχώς το εκλογικό σώμα κουρασμένο από την οικονομική κρίση και τα αμέτρητα τσιβιά, μπορεί να παρασυρθεί και να αμαρτήσει εκ νέου…

Όλα είναι ανοιχτά και αν εκεί στην Πειραιώς δεν μαζέψουν τα μυαλά στο κεφάλι τους, θα το χτυπάνε και μάλλον τελικά ο τοίχος θα υποχωρήσει!


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑