Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on December 2nd, 2019 | by fileto

0

Όταν η Άννα Μαρία έφτασε στην Καβάλα

3333-401x600Η συγγραφέας Αλεξάνδρα Στεφανοπούλου περιγράφει γεγονότα, παραθέτει διαλόγους και καταθέτει ντοκουμέντα από την κρίσιμη περίοδο που η Αννα-Μαρία υπήρξε «η βασίλισσα των τριών ετών και των 86 ημερών».

Ένα σημαντικό κεφάλαιο της νεότερης ελληνικής Ιστορίας ξεδιπλώνεται μέσα από τις σελίδες του βιβλίου «Άννα-Μαρία, η τελευταία βασίλισσα;» από τις εκδόσεις «Φερενίκη».

Η συγγραφέας Αλεξάνδρα Στεφανοπούλου περιγράφει γεγονότα, παραθέτει διαλόγους και καταθέτει ντοκουμέντα από την κρίσιμη περίοδο που η Αννα-Μαρία υπήρξε «η βασίλισσα των τριών ετών και των 86 ημερών».

Στις 245 σελίδες ο αναγνώστης «ταξιδεύει» από τη Δανία όπου γεννήθηκε το «γλυκό κοριτσάκι» -όπως την είχε χαρακτηρίσει ο Κωνσταντίνος την πρώτη φορά που τη συνάντησε- και καταλήγει στο σήμερα όπου η Αννα-Μαρία μπορεί να απολαμβάνει «το Αιγαίο και τον μεσογειακό ήλιο» από το σπίτι τους στο Πόρτο Χέλι.

Σύμφωνα με τη συγγραφέα, για την Αννα-Μαρία «η 21η Απριλίου 1967 είναι η χειρότερη ημέρα της ζωής της. Αλλά είναι και η ημέρα που ανακαλύπτει ίσως τις ψυχικές της δυνάμεις και την αντοχή της στα πλήγματα της μοίρας».

 

Αποσπάσματα από το βιβλίο «Άννα-Μαρία, η τελευταία βασίλισσα» για την φυγή στην Καβάλα

Ο Κωνσταντίνος αρχίζει σιγά σιγά να προετοιμάζει το σχέδιό του για την ανατροπή της χούντας. Από τους πολιτικούς δεν περιμένει κάποια βοήθεια. Ο Κ. Καραμανλής έχει εγκατασταθεί από το 1963 στο Παρίσι και δεν έχει καλές σχέσεις με τα Ανάκτορα. Ο Γεώργιος Παπανδρέου τού εισηγείται τι να κάνει… μετά την κατάρρευση της χούντας! Μόνο στήριγμα μπορεί να αναζητηθεί στον Στρατό.

› 13η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1967

Στις 10.25 το πρωί της Τετάρτης 13 Δεκεμβρίου 1967 συγκεντρώνονται στην είσοδο του Ανακτόρου του Τατοΐου ο βασιλεύς Κωνσταντίνος, η βασίλισσα Αννα-Μαρία, η πριγκίπισσα Αλεξία, η βασίλισσα-μητέρα Φρειδερίκη, η πριγκίπισσα Ειρήνη, η νταντά του πρίγκιπα Παύλου Cecilia, ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Κόλλιας, ο οποίος, όπως και ο γυναικολόγος της Αννα-Μαρίας, Β. Κουτήφαρης, έχουν κληθεί τηλεφωνικώς από τον βασιλέα να μεταβούν στο Τατόι χωρίς να γνωρίζουν τους λόγους. Ο καιρός είναι πολύ κακός.

Γύρω στις 11 απογειώνεται πρώτα το Gulfstream P-9 και ακολουθεί το Ντακότα C-47. H Αννα-Μαρία ρίχνει μια τελευταία μάτια στο «σπίτι» τους πριν μπουν στα σύννεφα. Σε όλη αυτή την περιπέτεια η Αννα-Μαρία έχει διατηρήσει την ψυχραιμία της. Δεν έχει ξεκινήσει για να πάει εκδρομή με την τριών χρόνων κόρη της και το έξι μηνών βρέφος της η βασίλισσα. Δεν είναι γνωστό με ποιον τρόπο θα εξελιχθεί αυτή η περιπέτεια. Ωστόσο η Αννα-Μαρία δεν συνηθίζει να βάζει κακό στον νου της. Εχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον Κωνσταντίνο που κάθεται δίπλα στον κυβερνήτη. Δεν ζητάει να μάθει ούτε πού θα πάνε.

{…}

Στην Καβάλα βρέχει καταρρακτωδώς. Το σκοτάδι της νύχτας και η δύναμη της καταιγίδας προσθέτουν ένα ακόμη τρομακτικό στοιχείο στη δραματική κατάληξη του εγχειρήματος. Μετά από τρία χρόνια και τρεις μήνες που έζησε στην Ελλάδα σαν ευτυχισμένη βασίλισσα, η Άννα-Μαρία ζει στα ξημερώματα της 14ης Δεκεμβρίου σαν κυνηγημένη φυγάς που αναγκάζεται να εξοριστεί από την πατρίδα της μέσα στη νύχτα και τους κεραυνούς χωρίς να ξέρει πού θα βρει άσυλο…

 

› ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗ ΡΩΜΗ

Τρεις τα ξημερώματα της 14ης Δεκεμβρίου τέσσερα αυτοκίνητα εισέρχονται με ανεπτυγμένη ταχύτητα στο αεροδρόμιο της Καβάλας. Κατευθύνονται στον χώρο όπου περιμένουν με τις μηχανές τους ήδη σε κίνηση το Gulfstream P-9 και το Ντακότα C-47. Ο θόρυβος από το απότομο φρενάρισμα πάνω στον βρεγμένο διάδρομο είναι ανατριχιαστικός. Ανοίγουν και οι τέσσερις πόρτες των αυτοκινήτων. Βγαίνουν βιαστικά ο βασιλεύς και η συνοδεία του και άρον άρον αρχίζει η επιβίβαση στα αεροσκάφη. Είναι όλοι βρεγμένοι ως το κόκαλο από την καταρρακτώδη βροχή.

{…}

Για την έγκυο Αννα-Μαρία όμως δεν έχει τέλος το δράμα εκείνης της μοιραίας ημέρας της 13ης Δεκεμβρίου. Οι αντοχές της έχουν εξαντληθεί από την καταιγίδα, από τους κεραυνούς, από τις αναταράξεις, από τον φόβο, από την αγωνία, από την ταπείνωση που νιώθει για την τωρινή ζωή της όταν δεν έχει ούτε δεύτερη αλλαξιά ρούχων όταν ξυπνάει κάθε πρωί στον χώρο ενός σπιτιού που δεν είναι το δικό της σπίτι και όπου ξέρει ότι η εκεί παρουσία της είναι ανεπιθύμητη. Μετά τόσες ταλαιπωρίες η βασίλισσα δέχεται και το τελευταίο πλήγμα της μοίρας: Αποβάλλει.


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑