Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on December 10th, 2019 | by fileto

0

Μέλι και κάνναβη μπορούν να μας απογειώσουν…

Σημαντικές είναι οι προοπτικές για το ελληνικό μέλι και τη βιομηχανική ή και τη φαρμακευτική κάνναβη, τονίστηκε στο 8ο Συνέδριο Αγροτεχνολογίας, που διοργανώνεται στην αίθουσα συνεδρίων της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης.

Στη σημασία των προβιοτικών μυκήτων που περιέχονται στο μέλι, στο κρασί, στο ξύδι και στην κάνναβη, όπως και σε όλους τους ζώντες οργανισμούς και στα φυτά, αναφέρθηκε ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, πρώην υπουργός, Αθανάσιος Τσαυτάρης,

Ο πρώην υπουργός αναφέρθηκε σε φάρμακα που έχουν παραχθεί από μύκητα, ο οποίος έχει την ιδιότητα να εξοντώνει άλλους μύκητες, όπως και τη χρήση τους στην αγροτεχνολογία.

«Μέλι και βασιλικός πολτός μας δίνουν μια δεύτερη ευκαιρία, όχι μόνο για να δούμε τα τρόφιμα ως μορφή ύλης και ενέργειας, αλλά ως πηγή πληροφοριών. Είδαν ότι ένα σκουληκάκι που βγαίνει από το αυτό της μέλισσας, αν φάει τρεις μέρες βασιλικό πολτό θα γίνει εργάτρια, αν φάει επτά θα γίνει βασίλισσα» είπε ο πρώην υπουργός και πρόσθεσε: «Διακόσια μηνύματα περνά μέσω αυτής της τροφής η μέλισσα, να εκπαιδεύσει το αμυντικό σύστημα, να μπλοκάρει ότι είναι παθογόνο, να απομονώσει τα μικρόβια».

«Η μέλισσα ανακηρύχθηκε το πιο σημαντικό ον στον πλανήτη. Το 70% των τροφίμων σχετίζονται κατά κάποιον τρόπο με τις μέλισσες, χωρίς αυτές θα εξαφανίζεται η επικονίαση και η διασταύρωση και ο πολλαπλασιασμός των φυτών» είπε η διευθύνουσα σύμβουλος ΕΒΥΠ, Έννη Μιχαηλίδου

Κάνναβη«Είμαστε μια στις τρεις αυτάρκεις χώρες της Ε.Ε. σε μέλι» είπε ο ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ, πρώην διευθυντής του Εργαστηρίου Μελισσοκομίας, Ανδρέα Θρασυβούλου. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η Ε.Ε. εισάγει πάνω από το 60% από την Κίνα και πωλείται προς 23,54 ευρώ, το κιλό, το μέλι Manuka, της Νέας Ζηλανδίας, παρά το γεγονός ότι την αγορά έχει κατακλυστεί από το κινέζικο. Οι νεοζηλανδοί στηρίχθηκαν και διαφήμισαν την αντιοξειδωτική δράση. Το μέλι οξιάς και καστανιάς, πολύ πιο πάνω σε βιολογική αξία, το μέλι από παλιούρι και θυμάρι έχουν περίπου την ίδια».

«Η προοπτική της αγοράς είναι της τάξης των 50 δισ. ευρώ. Από μας εξαρτάται πώς θα την αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία» τόνισε ο εκπρόσωπος της Ζυθοποιίας Μακεδονίας – Θράκης, Δημήτρης Κρις.

«Η βιομηχανική κάνναβη μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε άπειρες εφαρμογές, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και η φαρμακευτική κάνναβη, τόνισε η προϊσταμένη αδειοδότησης επιχειρήσεων ΥΠΑΝΕΠ, Ειρήνη Πιτταρά. Έκανε γνωστό ότι έχουν υποβληθεί για καλλιέργεια 116 αιτήματα από το τέλος του 2018,υπάρχουν 38 εγκρίσεις, που αναμένεται να γίνουν ΦΕΚ και πρόσθεσε: «Έχουν αδειοδοτηθεί 37 μονάδες, με εκτιμώμενες επενδύσεις 578.000.000 ευρώ και θα φέρουν πάνω από 2000 θέσεις εργασίας”.

Η εκπρόσωπος Deloitte Χριστίνα Αμοιραδάκη τόνισε ότι πανώ από εκατό ουσίες που περιέχονται στην κάνναβη έχουν στη φαρμακευτική και βιομηχανική χρήση, κυρίως τα οι ουσίες τετραϋδροκανναβινόλη και κανναβιδιόλη

«Περισσότερες από 50 χώρες έχουν νομιμοποιήσει τη χρήση φαρμακευτικής κάνναβης, ο Καναδάς από το 1999» είπε η κ. Αμοιραδάκη. Πρόσθεσε ότι στις ΗΠΑ υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα νομιμοποίησης, από πολιτεία σε πολιτεία, ενώ η Ε.Ε. είναι ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά.

«Οι ΗΠΑ κατείχαν το 89%, μόνες τους, της παγκόσμιας αγοράς, το 2017. Η ομοσπονδιακή νομοθεσία την απαγορεύει , η χρήση της ορίζεται από τις πολιτείες, η φαρμακευτική επιτρέπεται σε 33 και η ψυχαγωγική σε 11. Απαγορεύεται η εισαγωγή. Η Γερμανία μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αγορά με δεύτερη την Ιταλία. Στην Ολλανδία το πρόγραμμα ξεκίνησε από το 2003 και έχει σημαντικές εξαγωγές. Στη Γαλλία απαγορεύεται και υπάρχει μεγάλη εκτιμώμενη ζήτηση (έχει τα υψηλότερα ποσοστά παράνομης κατανάλωσης).


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑