Άποψη - Γνώμη

Published on December 16th, 2019 | by fileto

0

Σημίτη μην διχάζεις το Έθνος…

Μόνο αποτροπιασμό μπορεί να νοιώθει κανείς ακούγοντας τον διαχειριστή της κρίσης των Ιμίων και τον πρωθυπουργό επί κυβέρνησης του οποίου δώσαμε τον Οτσαλάν στους Τούρκους και τόσων άλλων εθνικών μας ολισθημάτων στην εξωτερική πολιτική να εξαπολύει μύδρους για την διαχείριση του Κώστα Καραμανλή στα εθνικά θέματα…

Πριν λίγο καιρό ο Ευκλείδης Τσακαλώτος του είχε δώσει μια απάντηση αλλά για θέματα οικονομίας λέγοντάς του σε άλλη κριτική που άσκησε ότι «Ο κ. Σημίτης μας λέει ότι δεν χρειαζόμαστε παροχές και επιδόματα. Εξ ου και άφησε τη χώρα το 2004 -εκτός από καλά θωρακισμένη για οιαδήποτε μελλοντική κρίση- χωρίς πολιτική για το παιδί και τη στέγαση, με την παιδική φτώχεια, την εποχή των παχιών αγελάδων, να είναι αδικαιολόγητα ψηλά», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Οικονομικών.

«Υπάρχουν όμως και καλά νέα για τον κ. Σημίτη. Παραμένει δημοφιλής στους πολιτικούς του τρίτου δρόμου, όπως ο Τony Blair, που δεν κατάφεραν να διδαχτούν απολύτως τίποτα από την κρίση», επισήμανε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Αλλά ας έρθουμε στα τωρινά.

Με του που δημοσιεύθηκε η συνέντευξή του στα ΝΕΑ προκλήθηκαν αντιδράσεις που τον ανάγκασαν να βγει και να κάνει διόρθωση.

Με γραπτή του δήλωση ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης προχωρά σε διευκρινίσεις για το άρθρο του που δημοσιεύθηκε στα «ΝΕΑ του Σαββατοκύριακου», εξηγώντας πως: «Το σημερινό άρθρο μου στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ έχει τίτλο ‘μια επιτυχία που δεν ολοκληρώθηκε’ και αναφέρεται στη συμφωνία του Ελσίνκι. Προσωπικοί χαρακτηρισμοί για πολιτικούς, όπως εκείνος που αναφέρεται στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας, μου ήταν πάντα ξένοι».

Αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι ο Κώστας Σημίτης δεν μπορεί να χωνέψει την ανατροπή του από έναν ΓΑΠ και ο τελευταίος δεν μπορεί επίσης να χωνέψει την δική του ανατροπή από τους ηγέτες της Λαϊκής Δεξιάς όταν έκανε τα ανδραγαθήματά του με την είσοδο του ΔΝΤ και λοιπών δανειστών στην χώρα μας που την οδήγησαν στην πιο μαύρη περίοδο της σύγχρονης ιστορίας μας!

Ο Κώστας Καραμανλής δεν πάει πολύς καιρός που από την πανηγυρική εκδήλωση για τα 80 χρόνια της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (ΕΜΣ) στη Θεσσαλονίκη, είχε αναφέρει ότι «στα χρόνια που έρχονται, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μεγάλες προκλήσεις, οι οποίες θα απαιτήσουν συγκροτημένες πολιτικές, αποφασιστικότητα και τόλμη, θα χρειαστεί να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις και να τις εφαρμόσουμε με συνέπεια και πειθαρχία».

Αναφερόμενος στο διεθνές σκηνικό είπε ότι “έχουμε περάσει σε φάση αυξανόμενης αβεβαιότητας που επιτείνεται από τη συχνά απρόβλεπτη συμπεριφορά των ΗΠΑ που εγείρει ερωτηματικά συνέπειας και αξιοπιστίας”.

Η απρόβλεπτη αυτή συμπεριφορά των ΗΠΑ σημείωσε πως “αποτυπώνεται σε μείζονα θέματα: από τη λεγόμενη Αραβική ‘Ανοιξη και τις αντιφάσεις της υπερδύναμης στο ζήτημα της Συρίας έως την ανακόλουθη συμπεριφορά της έναντι της Τουρκίας”.

“Ανταγωνισμοί, περιφερειακές συγκρούσεις, εμπορικοί πόλεμοι και συχνές μεταβολές δυνάμεων, συμπεριφορών και ευθυγραμμίσεων καθιστούν τη διεθνή σκηνή πολύ πιο ασταθή από οποιαδήποτε άλλη φάση μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η πραγματικότητα αυτή αποτυπώνεται με ιδιαίτερη ενάργεια στην ευρύτερη γειτονιά μας, τον χώρο δηλαδή της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης, της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής”, είπε χαρακτηριστικά.

Απροκάλυπτη κλιμάκωση εκ μέρους της Τουρκίας, από τον Έβρο μέχρι την Κύπρο

Ο κ. Καραμανλής μίλησε για “απροκάλυπτη κλιμάκωση της Τουρκίας, από τον Έβρο μέχρι την Κύπρο” και είπε χαρακτηριστικά: “Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια απροκάλυπτη κλιμάκωση εκ μέρους της Τουρκίας, από τον Έβρο μέχρι την Κύπρο. Κλιμάκωση που είναι σχεδιασμένη και συστηματική. Γνωρίζουμε πια που αποσκοπούν οι στρατηγικές κινήσεις της ‘Αγκυρας”.

Σε ότι αφορά στη στάση της Ελλάδας τόνισε πως “η εμπειρία του παρελθόντος έχει δείξει ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να συρθεί ούτε να παρασυρθεί από τις μεθοδεύσεις της Τουρκίας και δεν πρέπει να επιτρέψει τη δημιουργία τετελεσμένων σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της. Πρέπει να βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση και ετοιμότητα. Γιατί, ας μην γελιόμαστε, η υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των εθνικών συμφερόντων μας θα βασιστεί στις δικές μας δυνάμεις. Στην εμπέδωση αρραγούς εθνικού μετώπου και στη διασφάλιση της αποτρεπτικής ισχύος των ενόπλων μας δυνάμεων”.

Ο Κώστας Καραμανλής είχε αναφέρει δε ότι: «δεν μας πτοούν απειλές και εκβιασμοί από την Τουρκία, προσυπογράφοντας ότι «Χρέος μας να υπερασπιζόμαστε τα δίκαια και τα συμφέροντα της Ελλάδας…!».

Είχε άδικο ο πρώην πρωθυπουργός είπε ότι η κατάσταση επιβαρύνεται και από τη μέχρι στιγμής “διστακτικότητα” της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναλάβει τον ρόλο που της αναλογεί ως ισχυρός παίκτης του διεθνούς συστήματος.

“Η σημερινή Ευρώπη εμφανίζεται εσωστρεφής, δυσκίνητη, αδύναμη να πάρει κρίσιμες αποφάσεις και πρωτοβουλίες” και ανέφερε ως κραυγαλέο παράδειγμα την διαπιστωμένη αδυναμία της να διαμορφώσει καθαρή και αποτελεσματική πολιτική στο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα.

Το προσφυγικό και μεταναστευτικό είναι δύσκολο, μεγάλο και επείγον θέμα που θα ενταθεί στο μέλλον και η αντιμετώπιση του με όρους ανθρωπιστικούς, αλληλεγγύης και οικονομικής στήριξης είναι πράγματι επιβεβλημένη, αλλά ανεπαρκής, παρατήρησε».

Με άλλα λόγια ο Κώστας Καραμανλής έκανε και στην διάρκεια που κυβέρνηση μια ρεαλιστική πολιτική στα εθνικά μας θέματα και πάντα έλεγε την αλήθεια…

Μάλιστα ανέφερε και αυτό φάνηκε από την στάση Μπορίσοφ ότι «τα Βαλκάνια, 20 χρόνια μετά τον τελευταίο πόλεμο στην περιοχή, δυστυχώς παραμένουν μία μαύρη τρύπα στον ευρωπαϊκό χάρτη. Ναι μεν δεν υπάρχουν αιματηρές συγκρούσεις αυτή τη στιγμή, αλλά η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί ουσιαστικά και απομένουν πολλά να γίνουν. Ιδιαίτερα οι περιπτώσεις της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, του Κοσσυφοπεδίου, αλλά και της Αλβανίας, παρουσιάζουν στασιμότητα ή και πισωγυρίσματα”.

Οι εξελίξεις κατέδειξαν τις μεγάλες αδυναμίες της Συμφωνίας των Πρεσπών.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑