Άποψη - Γνώμη

Published on January 6th, 2020 | by fileto

0

Αδυναμία επανεκκίνησης εξαιτίας πολιτικής παθογένειας…

Η Καβάλα μια καθ’ ομολογία και σύμφωνα με τα στατιστικά οικονομικά εύρωστη περιοχή μένει καθηλωμένη στην ανάπτυξή της τις τελευταίες δεκαετίες ιδιαίτερα σε τομείς όπου θα μπορούσε να είναι πρωτοπόρος.

Η εγκαθίδρυση μεγάλων παραγωγικών μονάδων (πετρέλαια και λιπάσματα) παραμένει ακόμη και σήμερα η δυναμική οικονομική σταθερά με εκατοντάδες εργαζόμενους και από εκεί και πέρα όποιες ιδιωτικές επενδύσεις έγιναν ενώ εξακολουθούν να είναι υποδειγματικές δεν μπόρεσαν να εξελιχθούν σε μεγάλες μονάδες με επακόλουθο την απορρόφηση ενός μεγάλου μέρους της ανεργίας που πλήττει την περιοχή μας.

Ενώ είχαμε την έκρηξη της βιοτεχνίας με απότοκο να υπάρχει απασχόληση στην ευρύτερη περιφέρεια, αυτή εξαφανίστηκε.

Η δυναμική επίσης αύξηση της παραγωγής σε λατομικά προϊόντα τελικά κι αυτή ενώ απέδωσε κάποιες ισχυρές μονάδες δεν είναι σε θέση σήμερα να θεωρείται ικανή να αυξήσει την εξαγωγική της ανάπτυξη.

Ο πρωτογενής τομέας συνδυασμός αγροτικών προϊόντων με την μεταποίηση που είχε την αυξητική τάση παραμένει σε ύφεση, άσχετα αν συνεχίζει ο νομός Καβάλας να εξάγει προϊόντα όπως το ακτινίδιο και το σταφύλι, τα σπαράγγια και το αμύγδαλο.

Στις υπηρεσίες πάμε καλά αλλά θα μπορούσαμε ακόμη περισσότερο να εξελίξουμε την Καβάλα, σε εμπορευματικό κέντρο όχι μόνο της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, αλλά της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με εξαγωγές σε Βουλγαρία και Τουρκία, αλλά και στην επίσης κοντινή Ρουμανία.

Ο τουρισμός είναι το μεγάλο μας ατού αλλά και εκεί πέρα της Θάσου και μια έκρηξη που παρουσιάζει η περιοχή των δυτικών παραλίων του νομού, στο ηπειρωτικό κομμάτι, δεν έχει μια μεγαλύτερη δυναμική, εφόσον απουσιάζουν οι μεγάλες τουριστικές μονάδες συνδυασμένου τουριστικού προϊόντος.

Τι είναι αυτό που καθηλώνει την Καβάλα και τους οικονομικούς δείκτες της.

Η πολιτική μας εκπροσώπηση είναι τραγικά αδύνατη, ενώ η οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας και η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για μια πενταετία μας έφερε σε δυσμενές σημείο, για το οποίο μεγάλη ευθύνη φέρουν και όσοι συνδικαλιστές δήθεν πάλευαν για την εργατιά και τους εργαζόμενους επίσης δήθεν του νομού μας.

Ένα πολιτικό σύστημα το οποίο διευθύνθηκε από δυνάμεις που δεν είχαν εμπιστοσύνη ούτε στον εαυτό τους, με μόνη τους ενασχόληση την προσωπική τους επιβίωση, έφεραν την Καβάλα να είναι ουραγός στην περιφέρεια σε επίπεδο εκπροσώπησης στο κυβερνητικό σχήμα.

Το κακό είναι ότι ακόμη και οι ψηφοφόροι δεν διδάχθηκαν από τις κακές επιλογές τους και συνεχίζουν τα λάθη τους σε όλα τα επίπεδα, σε κοινοβουλευτική εκπροσώπηση και σε τοπική αυτοδιοίκηση, όσο και στους θεσμικούς φορείς.

Η ανάπτυξη περνά μέσα από μια καθορισμένη στρατηγική που εφαρμόζεται από την κυβέρνηση, την Περιφέρεια και τους Δήμους.

Η κυβερνητική γραμμή από το 2009 μέχρι και σήμερα δεν είδε την Καβάλα με καλό μάτι μια και προφανώς οι πρωθυπουργοί είχαν την περιοχή μας ως ένα δεδομένο χαρτί που δεν δέχθηκαν να το παίξουν.

Η εκπροσώπηση στην κυβέρνηση ήταν άθλια από εκπροσώπους της Καβάλας που στήριξαν την δύναμή τους σε προσωπικά ρουσφέτια και τακτοποιήσεις ημετέρων εκπέμποντας ένα κάτω του μετρίου αποτέλεσμα.

Απότοκο όλων αυτών ήταν η Καβάλα να μην έχει συμμετοχή σε αναπτυξιακούς Νόμους (καμία επένδυση της προκοπής δεν έγινε), σε υποδομές που σταμάτησαν στην κατασκευή της Εγνατίας Οδού, ο σιδηρόδρομος δεν ήρθε με αποτέλεσμα το εμπορικό μας λιμάνι να μείνει μια αλάνα και ένα ασήμαντο εργαλείο, αλλά συνεχίστηκε και η εγκατάλειψη των Λουτρών Ελευθερών, της δυναμικής του Παγγαίου Όρους, του γεωθερμικού πεδίου του Νέστου, αλλά και η εγκατάλειψη του κάμπου των Φιλίππων και του Νέστου σε σημείο τα Τενάγη να γίνουν πέρασμα σε αγωγούς και ο Νέστος χρόνια τώρα να μην έχει ένα αξιόπιστο εγγειοβελτιωτικό έργο.

Οι πολιτικοί μας σε όλα τα επίπεδα και όλους τους χρωματισμούς, δεν θέλουν να δουλέψουν γιατί δεν νοιάζονται ουσιαστικά για τον τόπο που τους επιλέγει να τον βοηθήσουν.

Ακόμη διαθέτουν μια κοντόφθαλμη λογική η οποία καταλήγει σε προσωπικό συμφέρον και μικρορουσφετολογική αντιμετώπιση, αποκλείουν με την μέθοδο της υποτέλειας άλλους να μπουν στο πολιτικό παιχνίδι και συνεχώς γκρινιάζουν όταν κάποιοι βλέπουν την τρύπα και χώνονται στο πολιτικό σύστημα, αλλά με επιλογές ίδιων συμφερόντων ώστε να δημιουργήσουν ένα πλέγμα πολύχρωμο και κομματικά άχρωμο.

Η ανάπτυξη δεν θα έρθει ούτε αυτή την πενταετία που ξεκινά με την είσοδο της νέας δεκαετίας που υποτίθεται θα είναι μια δεκαετία ανακατανομής του αναπτυξιακού τόξου σε μια Ελλάδα που βγαίνει από την κρίση.

Έχουμε τρείς κυβερνητικούς βουλευτές από τους οποίους ο ένας είναι υψηλόβαθμος υπουργός που όλοι ελπίζουν ότι …κάτι θα κάνει για την Καβάλα. Το ζήτημα είναι ότι η Καβάλα ξέρει τι να του ζητήσει;

Οι άλλοι δύο είναι πρόσωπα που μένει να δοκιμαστούν σε επίπεδο γνωριμιών μέχρι να καταφέρουν κάτι και να το πιστωθούν, εφόσον εγκαταλείψουν την τακτική …κατόπιν ενεργειών μου!

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μάλλον δανεική στην αριστερά μένει να αποδεσμευτεί από την εμμονή της προηγούμενης επαγγελματικής της απασχόλησης και να γίνει …πολιτικός!

Σε επίπεδο Περιφέρειας ΑΜ-Θ, αν δεν γίνει συγκερασμός των δυνάμεων Μέτιου – Τοψίδη, η θητεία αυτή θα είναι μια καταστροφική θητεία για την περιφέρεια, αλλά και για την Καβάλα, όπου οι μεν θα κατηγορούν τους δε και από την άλλη μεριά η κατ’ ανάγκην συνεργασία με άλλες παρατάξεις του περιφερειάρχη θα καταλήξουν σε πολιτικό Βατερλώ που θα το δούμε στις επόμενες βουλευτικές εκλογές που αν γίνουν στη μέση της τετραετίας θα βγάλουν ένα …ερμαφρόδιτο αποτέλεσμα για τη ΝΔ!

Στην Καβάλα πάντως θα έχουμε ανατροπές σε επίπεδο πολιτικής εκπροσώπησης από πρόσωπα γι’ αυτό ίσως βλέπουμε κάποιους να θέλουν να απαγκιστρωθούν από την διοίκηση της Περιφέρειας, αφού όμως έκαναν τη ζημιά!

Σε επίπεδο Δήμων η κατάσταση είναι τραγική και ίσως μόνο ο Σάββας Μιχαηλίδης να κάνει κάτι στο Νέστο, αν ξεφύγει από το σύνδρομο να …κυνηγάει εμμονικά τον Τσομπανόπουλο!

Στο Δήμο Καβάλας θα δούμε μια καταστροφική θητεία από την παρούσα δημοτική αρχή, η οποία θα βολέψει κάποιους στο να επανακάμψουν ως δήθεν σωτήρες (και δουλεύουν σε αυτό το σενάριο, αν και αλληθωρίζουν στην περίπτωση να ηγηθούν σε περιφερειακό επίπεδο) από άλλο κομματικό μετερίζι!

Η ΝΔ πρέπει να ξεπεράσει την εσωστρέφειά της και να δει τα πράγματα με λογική, χωρίς παρωπίδες και προσωποπαγείς επιλογές.

Τέλος οι εκπρόσωποι των φορέων θα πρέπει να ξεπεζέψουν και να δουν τα πράγματα όχι από την ωφελιμιστική τους πλευρά, αλλά να παίξουν τον ρόλο τους με σοβαρότητα.

Η Καβάλα αν χάσει αυτό το τραίνο της ανάπτυξης δεν θα έχει άλλα περιθώρια.

Για να το πετύχει θα πρέπει να ξεχάσουν όλοι το προσωπικό παιχνίδι και να ξεκινήσουν ομαδική δουλειά, αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να ξεπεράσουν την τακτική του ανταρτοπολέμου.

Δύσκολο μεν αλλά όχι ακατόρθωτο!

Αν τελικά καταλάβουν ότι η Καβάλα δίνει ευκαιρίες ακόμη και στις χρυσές μετριότητες πιθανόν να αλλάξουν πορεία πλεύσης να δουν ότι η περιοχή μας είναι ένα καράβι που μπορεί αν πλεύσει και σε τον Ωκεανό των Ευκαιριών!


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑