Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on April 20th, 2020 | by fileto

0

Στα μουγκά μια μεγάλη ημέρα για τους Φιλίππους

Η UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ΙCOMOS) έχουν ορίσει την 18η Απριλίου που μόλις προχθές μας πέρασε, ως Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Στόχος αυτής της επετείου είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού όσον αφορά το θέμα της προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και με εξαίρεση τη φετινή χρονιά όπου ο κορωνοϊός δεν επιτρέπει τις συναθροίσεις, συνηθίζεται να διοργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις παγκοσμίως, με σκοπό ο κόσμος να ενημερωθεί για τη σημασία των μνημείων κάθε χώρας και να προωθηθεί η υπόθεση της προστασίας τους, αλλά και η ένταξή τους στην καθημερινότητα.

Ο Κατάλογος Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO περιέχει 1.073 Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, με βάση τα στοιχεία του 2017, ανάμεσα σε αυτά και 18 πολιτιστικά μνημεία που βρίσκονται στη χώρα μας.

Ένα από αυτά είναι και ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων στην Καβάλα.

Ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων είναι το «νεότερο» ελληνικό απόκτημα του καταλόγου της UNESCO, καθώς εισήχθη στη λίστα το 2016.

Οι Φίλιπποι ήταν αρχαία πόλη της Ανατολικής Μακεδονίας με αρχικό όνομα Κρηνίδες και βρίσκεται στον σημερινό Νομό Καβάλας. Ο Απόστολος Παύλος ίδρυσε στους Φιλίππους την πρώτη Χριστιανική Εκκλησία επί Ευρωπαϊκού εδάφους.

Αναστηλωτικές εργασίες έχουν γίνει στα περισσότερα μνημεία του Αρχαιολογικού Χώρου Φιλίππων, ενώ σήμερα η Αρχαιολογική Υπηρεσία, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και η Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή συνεχίζουν την αρχαιολογική έρευνα στους Φιλίππους και τα ευρήματα των ανασκαφών φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Φιλίππων.


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑