Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on November 2nd, 2020 | by fileto

0

Εμφύλιος Αντωνιάδη – Τάνιας για τη μη επιστρεπτέα

Με ανακοίνωσή του ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Κώστας Αντωνιάδης αναφέρει τα εξής στοχοποιώντας την βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας, Τάνια Ελευθεριάδου: «Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας Σουλτάνα Ελευθεριάδου σε δηλώσεις της σε τοπικό τηλεοπτικό κανάλι μιλώντας για το πρόγραμμα που εξήγγειλε ο Περιφερειάρχης Α.Μ.Θ Χρήστος Μέτιος που αφορά την ενίσχυση των επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας COVID-19 στην Α.Μ.Θ, δήλωσε «Να γίνουν διορθώσεις και να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα και οι εποχιακές επιχειρήσεις…, οι οποίες μένουν απ’ έξω ακόμη και από την ελάχιστη στήριξη των 2.000ευρώ» .

Θα ήθελα να ενημερώσω την κα Ελευθεριάδου, για να μην δημιουργούνται παρερμηνείες και σύγχυση στους συμπολίτες μας, ότι σύμφωνα με την προκήρυξη της Δράσης (3δ.5-6.2) «Ενίσχυση επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας COVID-19 στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη», η μη επιστρεπτέα επιχορήγηση κεφαλαίου κίνησης σε κάθε επιχείρηση κυμαίνεται από 2.000 € έως 15.000€ ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων της επιχείρησης στις 19-03-2020, ενώ δικαιούχοι της δημόσιας χρηματοδότησης είναι οι υφιστάμενες Πολύ Μικρές και Μικρές Επιχειρήσεις ανεξαρτήτου νομικής μορφής, συμπεριλαμβανομένων των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων και των ιδιοκτητών επιχειρήσεων, και έχουν κλεισμένη (πλήρως ή μερικώς) τη διαχειριστική χρήση του 2019.

Επομένως στο συγκεκριμένο πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων εντάσσονται και οι εποχιακές επιχειρήσεις, και δη οι τουριστικές που δραστηριοποιούνται στην Περιφέρειά μας».

ΚΑΙ Η ΑΜΕΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Άμεση ήταν η απάντηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Τάνιας Ελευθεριάδου στην κριτική που δέχθηκε από τον χωρικό αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, Κώστα Αντωνιάδη για το πρόγραμμα της μη επιστρεπτέας ενίσχυσης των επιχειρήσεων από την ΠΑΜ-Θ.

Η κυρία Ελευθεριάδου απαντά ως εξής: «Αντί να προσπαθεί να «διορθώσει» τις τηλεοπτικές μου δηλώσεις, ας λάβει υπόψιν του το κείμενο συμπερασμάτων των φορέων που συμμετείχαν στη σύσκεψη του Επιμελητηρίου και από την οποία απουσίαζε επιδεικτικά ο κ. Αντωνιάδης-όπως και όλοι οι εκπρόσωποι της διοίκησης της Περιφέρειας ΑΜ-Θ. Τον καλώ να διορθώσει, έστω και στο παραπέντε, την πρόσκληση υιοθετώντας όλα τα αιτήματα των εκατοντάδων επιχειρήσεων σε Καβάλα και Θάσο που αδικούνται κατάφορα.

Βέβαια, αν συμμετείχε στην πρόσφατη σύσκεψη ή αν, έστω, είχε τη διάθεση να συζητήσει με τους εμπλεκόμενους φορείς θα αντιλαμβανόταν την απόσταση του προγράμματος από την πραγματική οικονομία και τις ανάγκες των επιχειρήσεων. Του θυμίζουμε ότι στο ψήφισμα που υπέγραψαν 22 φορείς του ν. Καβάλας σημειώνουν τα εξής:

«σε κανένα σημείο του προγράμματος δεν λαμβάνεται υπόψη ο παράγοντας της Εποχικότητας, που διέπει κατά κύριο λόγο τις επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου και ιδιαίτερα της Θάσου και της Σαμοθράκης, αλλά και όσων άλλων αντίστοιχου προφίλ λειτουργούν κυρίως στην παράκτια ζώνη της Περιφέρειας ΑΜΘ. Αυτό έχει ως συνέπεια οι εποχικές επιχειρήσεις αφού δεν λειτουργούσαν εκείνη την χρονική περίοδο που ορίζεται από την 19η Μαρτίου 2020, να έχουν μηδέν δηλωμένους εργαζόμενους και να δικαιούνται μόλις 2.000,00 €, ενώ σε άλλη Περιφέρεια θα μπορούσαν να λάβουν μέχρι και 50.000,00 €, αφού οι επιχειρήσεις εκεί επιδοτούνται σύμφωνα με τους λειτουργικές δαπάνες του 2019».

Τα υπόλοιπα τα αφήνω στην κρίση των επαγγελματιών, οι οποίοι έχουν ήδη καταδικάσει την απόφαση του κ. Αντωνιάδη να στηρίξει επικοινωνιακά το πρόγραμμα του κ. Μέτιου».


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑