Άποψη - Γνώμη

Published on November 15th, 2020 | by fileto

0

Καλά Χριστούγεννα με lockdown

Δεν ξέρω αν κάνω λάθος αλλά δεν μπορώ να δω με καλό μάτι τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια που μου δίνει την αίσθηση ότι βρίσκεται σε ένα κρίσιμο υπουργείο και παίζει διακοσμητικό ρόλο.

Δύο τινά συμβαίνουν. Ή το Μαξίμου θέλει να έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στην διαχείριση της πανδημίας, βάζοντας τον υπουργό σε ρόλο κομφερανσιέ, ώστε να τον έχει ώριμο φρούτο προς καρατόμηση ή ο ίδιος δεν έχει ομάδα κρούσης έτοιμη να τον προστατεύσει αφήνοντας χώρο στον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη.

Υπάρχει και μια ακόμη υφυπουργός Υγείας η Ζωή Ράπτη η οποία τον Αύγουστο του 2020, σε εκείνο τον περίεργο ανασχηματισμό ανέλαβε αρμοδιότητες την ψυχική υγεία και τις εξαρτήσεις.

Φυσικά πέραν αυτών υπάρχει και η ομάδα των επιδημιολόγων, επιστημόνων και τεχνοκρατών που αποφασίζουν, μεταφέρουν τις αποφάσεις τους και με την συνεπικουρία της Πολιτικής Προστασίας (λέγε με Χαρδαλιά) δημιουργούν το πλέγμα των μέτρων και αναλύουν τα δεδομένα.

Μέσα σε αυτή την κοινωνία αποφάσεων αυτή τη στιγμή έχουμε κρούσματα που κινούνται πέριξ του αριθμού των 3.000 ατόμων ημερησίως, με μια Θεσσαλονίκη έτοιμη να εκραγεί, με ένα σύστημα Υγείας στα όριά του και μια κατάσταση που οδηγεί σε σενάρια παράτασης της καραντίνας και πέραν της 30ης Νοεμβρίου, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν είναι καθόλου καλά. Πέρα από τα κρούσματα, ημερησίως, συμπολίτες μας πεθαίνουν κατά δεκάδες και οι διασωληνωμένοι και οι σοβαρά ασθενούντες έχουν γεμίσει τα κρεβάτια των ΜΕΘ.

Με αυτά τα στοιχεία, κι εφόσον τις επόμενες 10 ημέρες δεν υπάρξει αποκλιμάκωση και υποχώρηση των κρουσμάτων κάτω από τα 1.000, πολύ δύσκολα θα αρθεί το lockdown στο τέλος Νοεμβρίου.

Στην δίνη των δεδομένων ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στο Mega είπε: «Η άρση των μέτρων θα γίνει σταδιακά, προσεκτικά και με την τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας. Αν μέχρι τις 30 Νοεμβρίου τα κρούσματα έχουν κατέβει κάτω από τα 500 τότε σταδιακά μπορούμε να ανοίξουμε εκείνη την ημερομηνία. Πάντα με μέτρα αυτοπροστασίας. Οι επιδημιολόγοι ξέρουν καλύτερα και αυτοί θα κάνουν τις εισηγήσεις στην κυβέρνηση» εξήγησε.

Επομένως, κανείς δεν θα πρέπει να περιμένει ότι ξαφνικά μέσα σε μία ημέρα θα αρθούν όλα τα μέτρα που έχουν επιβληθεί. Ενδεχομένως σταδιακά να ανοίξουν τα σχολεία και ίσως πριν από τις γιορτές να υπάρξει άνοιγμα του εμπορίου, με πολύ προσοχή. Το σίγουρο είναι ότι τα Χριστούγεννα θα είναι εντελώς διαφορετικά από κάθε άλλη φορά.

Το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown, όπως είχαν αποκαλύψει πολλοί μεταξύ αυτών και το in.gr και φαίνεται ότι προς τα εκεί οδεύουμε ολοταχώς. Αν με το κλείσιμο των σχολείων από αύριο και το -σχεδόν- γενικό απαγορευτικό στις μετακινήσεις, υπάρξει βελτίωση των στοιχείων, τότε μπορεί να υπάρξει φως στο τούνελ.

Τα στοιχεία αυτή την περίοδο μόνο απαισιοδοξία σκορπούν.

Σε λιγότερο από ένα μήνα (28 ημέρες για την ακρίβεια) έχουν πεθάνει περισσότεροι από 500 πολίτες, όσους σε οκτώ μήνες, από την έναρξη της πανδημίας μέχρι και τις 17 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, στις 17 Οκτωβρίου -επτά μήνες και τέσσερις ημέρες δηλαδή μετά την πρώτη καταγραφή θύματος από κοροναϊό στη χώρα- ανακοινώθηκε ότι ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 500. Μόλις 28 ημέρες μετά, οι νεκροί έφτασαν τους 1.035.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μάρθας Καϊτανίδη στα «Νέα Σαββατοκύριακο» η περασμένη «μαύρη Πέμπτη», όπου για πρώτη φορά από την αρχή της επιδημίας τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 3.000 – και μάλιστα κατά αρκετές εκατοντάδες – ήταν η ημέρα που επικράτησε το σχέδιο για επιμήκυνση της εθνικής καραντίνας έως ακόμη και τα μέσα Δεκεμβρίου. Δεν πρόκειται, όμως, για το μόνον αρνητικό σενάριο καθώς όπως όλα δείχνουν, τα Χριστούγεννα δεν θα εορταστούν – υπό τους ούτως ή άλλως αυστηρούς περιορισμούς που θα ισχύουν – στο σύνολο της χώρας. Προς το παρόν οι επιδημιολόγοι παρακολουθούν τα «σκληρά» δεδομένα αποφεύγοντας να προχωρήσουν σε προβλέψεις που αφορούν το ακριβές χρονοδιάγραμμα επιπέδωσης της καμπύλης.

Ιδίως δε, εάν συνυπολογίσει κανείς ότι πλέον οι καμπύλες που ορίζουν τη δυναμική της επιδημίας είναι πολλές και εξίσου καθοριστικές στο συνολικό άθροισμα των κρίσιμων παραγόντων που κρίνουν το αποτέλεσμα.

Η κυρίαρχη αγωνία είναι να μειωθούν άμεσα οι μετακινήσεις των γονέων και κηδεμόνων και όχι οι μεταδόσεις εντός της σχολικής κοινότητας δεδομένου ότι τα επιστημονικά στοιχεία δεν προκαλούν ανησυχία για μολύνσεις από τον κοροναϊό στους μικρούς μαθητές και το εκπαιδευτικό προσωπικό.

Το μπαράζ συσκέψεων στο Μαξίμου προεξοφλούσε άλλωστε ότι η εβδομάδα αυτή θα έβρισκε τη χώρα με ακόμη πιο «σφιχτούς» περιορισμούς για τους πολίτες.

Κάτι τέτοιο δεν έγινε και ενόσω εξελίσσεται δυναμικά το δεύτερο κύμα, εξίσου δυναμικά καταστρώνονται σε επιστημονικό και κυβερνητικό επίπεδο τα επόμενα βήματα που μοιάζουν εντούτοις μετέωρα έως ότου να «κουμπώσουν» με τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Τελικά τίποτε δεν προμηνύει ότι υπάρχει όριο ανάκαμψης και το σχέδιο του σταδιακού ανοίγματος προφανώς θα αλλάξει με αποτέλεσμα να κάνουμε Χριστούγεννα με καραντίνα, αλλά με μια εβδομάδα ανοίγματος της αγοράς για να ρίξουν στάχτη στα μάτια (για μια ακόμη φορά) ότι ελέγχουν την κατάσταση.

Υπό τις εξελίξεις αυτές, το επικρατέστερο πλέον σενάριο είναι η λήξη του εθνικού lockdown να γίνεται ανάλογα με τις διαβαθμίσεις του υγειονομικού συναγερμού σε τοπικό επίπεδο και όχι στο σύνολο της χώρας, επιστρέφοντας και πάλι στο σύστημα ζωνών του υγειονομικού χάρτη ασφαλείας και προστασίας από τη λοίμωξη Covid-19. Εως τότε, πάντως, το μοντέλο που προκρίνεται σχετικά με τα μέτρα που θα ακολουθήσουν εστιάζει σε οριζόντια εφαρμογή τους.

Στην περίπτωση αυτή, οι κάτοικοι των λιγότερο επιβαρυμένων περιοχών πιθανόν να ζήσουν στιγμές κανονικότητας εντός των Χριστουγέννων με ανοιχτό το λιανικό εμπόριο, ενδεχομένως και τα εστιατόρια …και η ζωή συνεχίζεται.


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑