Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on November 20th, 2020 | by fileto

0

Έργα ακούμε, αλλά έργα δεν βλέπουμε!

«Παρά τις τεράστιες δυσκολίες που φέρνει η πανδημία, εμείς προχωράμε τις μεταρρυθμίσεις που κάνουν το Κράτος πιο αποτελεσματικό και κοινωνικά ωφέλιμο για τους πολίτες και την οικονομία», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

Με αυτά τα λόγια κήρυξε την έναρξη της Συνεδριακής Διαδικασίας της ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η οποία πραγματοποιήθηκε, σήμερα, διαδικτυακά. «Σε αυτήν την προσπάθεια, θέλουμε αρωγό την Αυτοδιοίκηση, η οποία τον 1,5 χρόνο διακυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει αναβαθμίσει, σημαντικά, το δημόσιό της ρόλο» υπογράμμισε ο υπουργός.

Στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης, ο κ. Θεοδωρικάκος επισήμανε πως το Υπουργείο Εσωτερικών συμβάλει στην ανάπτυξη της Περιφέρειας, με το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Επισημαίνοντας, ιδιαίτερα, για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη: «Έχουμε, ήδη, εντάξει εννέα έργα, συνολικού ύψους 31 εκατ. ευρώ, τα οποία τρέχουν και δημιουργούν θέσεις εργασίας».

«Η Θράκη είναι στην καρδιά όλων των Ελλήνων και είναι πιο Ελλάδα από την Ελλάδα» σημείωσε ο υπουργός, προσθέτοντας: «Θέλουμε την Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης χώρο βιώσιμης, οικονομικής ανάπτυξης και συνεργασίας όλων των κατοίκων που ζουν σε αυτήν».

Αναφερόμενος στις δυσμενείς συνθήκες, που έχει διαμορφώσει ο κορωνοϊός, είπε πως επιβάλλουν ενότητα, πειθαρχία και αλληλεγγύη, ζητώντας, στη συνέχεια, από την Αυτοδιοίκηση να συνδράμει με όλες τις δυνάμεις της στην εφαρμογή των μέτρων που έχουν αποφασιστεί από την κυβέρνηση. «Στόχος όλων μας πρέπει να είναι να περιοριστούν, να μειωθούν στο ελάχιστο οι απώλειες ανθρώπινων ζωών. Αυτό μας δίνει ελπίδα και αισιοδοξία. Το να βγει η χώρα από αυτήν τη δοκιμασία με τις μικρότερες δυνατές απώλειες», είπε, χαρακτηριστικά, ο υπουργός.

Ο κ. Θεοδωρικάκος επισήμανε την ανάγκη να ενισχυθούν περαιτέρω οι κοινωνικές δομές των Δήμων, διότι όπως είπε: «πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν τελειώνουμε τη μάχη με τον κορωνοϊό σε δέκα ημέρες. Η μάχη αυτή θα τραβήξει πολλούς μήνες». Υπενθύμισε τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού για το εμβόλιο, που όλοι αναμένουν ότι θα είναι έτοιμο στις αρχές του έτους, αλλά, όπως σημείωσε, χρειάζεται σχέδιο και «οι πρωτοβουλίες στήριξης των επαγγελματιών, των εργαζομένων, των αδυνάμων πολιτών και της τρίτης ηλικίας θα πρέπει να συνεχιστούν, να πολλαπλασιαστούν, να ενταθούν, προκειμένου η Αυτοδιοίκηση να γίνει στην πράξη -ακόμη περισσότερο- ένας πυλώνας κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης».

Μέσα σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον, όπως τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος, το Υπουργείο Εσωτερικών είναι αποφασισμένο να προχωρήσει τη μεταρρύθμιση της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, που θα ξεκαθαρίζει τις αρμοδιότητες μεταξύ Κράτους, Δήμων και Περιφερειών, δίνοντας στην Αυτοδιοίκηση περισσότερες αρμοδιότητες, πόρους και ανθρώπινο δυναμικό.

Ταυτόχρονα, υπενθύμισε πως το Υπουργείο Εσωτερικών στηρίζει την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με επιπλέον 50 εκατ. ευρώ έκτακτη επιχορήγηση, προκειμένου, να καλυφθούν οι απώλειες από δημοτικά τέλη, που δεν πρέπει να πληρώνουν επαγγελματίες κι επιχειρήσεις των οποίων, λόγω των μέτρων, η λειτουργία βρίσκεται σε αναστολή.
Θεοδωρικάκος: Εργα 31 εκατ. ευρώ στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας-Θράκης

Όσο για το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» ο κ. Θεοδωρικάκος υπογράμμισε πως συνεχίζεται, κανονικά, η υλοποίησή του, και έχουν, ήδη, ενταχθεί σε αυτό έργα, ύψους 1,3 δισ. ευρώ, από όλη την Ελλάδα.

Τα εννέα έργα, ύψους 31 εκατ. ευρώ, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, που έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»:

«Κατασκευή δικτύου ύδρευσης Δήμου Καβάλας – Ολοκλήρωση εσωτερικού δικτύου πόλης Καβάλας» (14.547.500 €)
Προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία συστήματος εξοπλισμού απομακρυσμένης αναγνώρισης μετρήσεων σε επιλεγμένες θέσεις του δικτύου ύδρευσης του Δήμου Καβάλας (3.000.000 €)
Βελτίωση τοπικού οδικού δικτύου Χώρας-Αλωνίων στο Δήμο Σαμοθράκης (713.000 €)
Κατασκευή δικτύων αποχέτευσης ομβρίων υδάτων στο Δήμο Παγγαίου (2.500.000 €)
Διευθέτηση υδατορεμάτων Δήμου Αβδήρων (2.449.366 €)
Συμπλήρωση δικτύου αποχέτευσης ομβρίων υδάτων Αλεξανδρούπολης (2.500.000 €)
Έργα συμπλήρωσης δικτύων αποχέτευσης όμβριων υδάτων στην πόλη Ορεστιάδας (2.499.500 €)
Κατασκευή κτιρίου αιθουσών διδασκαλίας δημοτικού σχολείου Διομήδειας στο Δήμο Αβδήρων (1.490.881 €).
Κατασκευή νέου παιδικού σταθμού Δήμου Δράμας επί της οδού Χελμού (Ο.Τ. 822) στο Δήμο Δράμας (1.231.296 €).


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑