Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on December 5th, 2020 | by fileto

0

1590 ενεργά κρούσματα κορωνοϊού στην ΑΜ-Θ

Δύο επιπλέον μέτρα με στόχο τον περιορισμό της πανδημίας της νόσου Covid-19 ανακοίνωσε σήμερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα.

Πρώτον, όσοι ανιχνεύονται θετικοί σε έλεγχο που θα γίνεται στα χερσαία σύνορα της χώρας δεν θα τους επιτρέπεται η είσοδος για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Δεύτερον, δεν επιτρέπονται πλέον επισκέψεις όσων δεν εγκαταβιώνουν μόνιμα στις μονές του Αγίου Όρους. Τα δύο αυτά μέτρα τίθενται σε ισχύ από τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου, στις 6:00 το πρωί.

Παράλληλα, ο κ.Χαρδαλιάς έδωσε στοιχεία σχετικά με τα ενεργά κρούσματα σε όλη τη χώρα και πώς αυτά κατανέμονται στις 13 περιφέρειες. Το 86,1% των ενεργών κρουσμάτων κατανέμεται γεωγραφικά σε 5 από τις 13 Περιφέρειες της χώρας. Και ειδικότερα το 66,4% βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της Ελλάδας, ενώ η Αττική η οποία αντιπροσωπεύει σχεδόν το 50% του πληθυσμού της Ελλάδας, συγκεντρώνει το 19,7% των ενεργών κρουσμάτων. Ο κ. Χαρδαλιάς μάλιστα τόνισε ότι «πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι σε περίπτωση περιοχών που τα μέτρα δεν φέρουν αποτέλεσμα, η λήψη αυστηρότερων μέτρων αποτελεί μονόδρομο».

Αναλυτικότερα αυτή τη στιγμή τα ενεργά κρούσματα, δηλαδή τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε όλη τη χώρα που δεν έχουν ολοκληρώσει την καραντίνα τους, την κατ’ οίκον απομόνωση είναι 16.617. Από αυτά, τα 7.031 (42,3%) βρίσκονται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, 3.267 (19,7%) στην Περιφέρεια της Αττικής, 1.777 (10,7%) στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, 1.590 (9,6%) στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης και 632 (3,8%) στη Δυτική Μακεδονία.

Όπως είπε οι διαφορές και οι διακυμάνσεις που παρατηρούνται ανάμεσα στις περιοχές σχετίζονται με το πόσο πιστά εφαρμόζονται τα μέτρα, μιας και είναι ίδια σε όλες τις περιοχές. «Τα στοιχεία δείχνουν ότι δυστυχώς σε κάποιες περιοχές τα μέτρα δεν τηρούνται με τη συνέπεια που απαιτούν οι περιστάσεις», σημείωσε.

Ακόμη, ανέφερε ότι ανάμεσα στις περιοχές που τους δημιουργούν προβληματισμό τις τελευταίες επτά ημέρες είναι οι Περιφερειακές Ενότητες Ξάνθης, Δράμας, Πέλλας, Φλώρινας, Πιερίας και Ημαθίας. Για αυτό το λόγο, μάλιστα, σήμερα το μεσημέρι -μαζί με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοΐδη, τον υφυπουργό Εσωτερικών αρμόδιο για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ. Λιβάνιο, τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Παπαγεωργίου, τον καθηγητή κ. Τσιόδρα, τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας κ. Παπαστεργίου και όλους τους δημάρχους των περιοχών αυτών- , πραγματοποίησαν τηλεδιάσκεψη για την αποτίμηση της μέχρι σήμερα κατάστασης και την επικαιροποίηση του σχεδιασμού των ενεργειών τους, με στόχο να αποτραπεί η περαιτέρω διασπορά του ιού.

Όπως επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς στις περιοχές αυτές το επιδημιολογικό φορτίο των τελευταίων 7 ημερών δεν υποχωρεί με αποτέλεσμα οι 6 αυτές περιφερειακές ενότητες να βρίσκονται στις υψηλότερες θέσεις ανάμεσα στις περιοχές που μας απασχολούν, με σταθερό αριθμό ενεργών κρουσμάτων σε σχέση με τις άλλες περιοχές που δείχνουν έστω μικρή υποχώρηση.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑