Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on December 7th, 2020 | by fileto

0

Καταγγελία υπαλλήλων για σούπερ μάρκετ στην Κομοτηνή

Στο απροχώρητο έχει φτάσει η κατάσταση στα σούπερμαρκετ όσον αφορά την ασφάλεια της υγείας των εργαζομένων μέσω πανδημίας, καταγγέλλει με ανακοίνωση της η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κομοτηνής (ΕΝΙΔΥΚ), με αφορμή το κλείσιμο καταστήματος μεγάλης αλυσίδας σούπερμαρκετ το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου στην Κομοτηνή.

Η ΕΝΙΔΥΚ ζητά ενημέρωση από την διεύθυνση του συγκεκριμένου καταστήματος για τους ακριβείς λόγους που έκλεισε προσωρινά και να γίνουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες που προβλέπει το υγειονομικό πρωτόκολλο. Επιπλέον ζητά να ληφθεί άμεσα μια σειρά μέτρων σε όλα τα σουπερμάρκετ της Κομοτηνής που θα διασφαλίζουν τόσο την ασφάλεια της υγείας όσο και τα εργασιακά δικαιώματα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΝΙΔΥΚ:

«Η κατάσταση συνολικά και ιδιαίτερα στα σούπερ-μάρκετ έχει φτάσει στο απροχώρητο. Οι εργοδότες όλο αυτό το διάστημα κρύβονται πίσω από τα ελλιπέστατα πρωτόκολλα και οδηγίες του ΕΟΔΥ ακολουθώντας την ίδια γραμμή με την κυβέρνηση, «όλα είναι ατομική σας ευθύνη, εμείς ότι είχαμε να κάνουμε το κάναμε, για την εξέλιξη της πανδημίας φταίνε οι εργαζόμενοι και ο λαός που δεν προσέχει», με αποτέλεσμα να μην έχουν πάρει ουσιαστικά μέτρα που να διασφαλίζουν την υγεία μας. Το παραμύθι της «ατομικής ευθύνης» έχει σαν στόχο, η εργοδοσία και η κυβέρνηση να πετάξουν από τους ώμους τους τις ευθύνες τους για την κατάσταση.

Έτσι και στην Κομοτηνή, το Σάββατο το απόγευμα κατάστημα μεγάλης αλυσίδας σούπερ- μάρκετ, ενημέρωνε τους πελάτες ότι θα παραμείνει κλειστό. Καλούμε την διεύθυνση να ενημερώσει για τους ακριβείς λόγους και να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες (απολύμανση, τεστ σε όλους τους εργαζόμενους, καμία απόκρυψη κρούσματος σε εργαζόμενο, άδειες κλπ).

Άλλωστε, γνωρίζουμε ότι οι εργαζόμενοι δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις, κάνοντας για διάστημα μηνών (όχι ημερών) υπερωρίες για να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν στο προσωπικό. Στους Εργαζόμενους στο τέλος μένουν μόνο τα παλαμάκια από τα μπαλκόνια για την υπερπροσπάθειά τους και τα μυοσκελετικά προβλήματα, ενώ στα μονοπώλια του κλάδου τους μένουν λίγα παραπάνω δις κέρδος! Χαρακτηριστικό είναι το πρώτο 10μηνο του 2020 τα Super Market είχαν αύξηση πωλήσεων 8,5% και το Νοέμβριο αύξηση των ηλεκτρονικών πωλήσεων 26%.

Kαλούμε όλους τους εργαζόμενους να έρθουν σε επαφή με την ΕΝΙΔΥΚ και να καταγγείλουν κάθε περιστατικό εργοδοτικής ασυδοσίας. (Είναι γνωστό ότι υπάρχουν επιχειρήσεις που απειλούν τους εργαζόμενους να μην αναφέρουν πουθενά αν βγουν θετικοί και ότι θα το λύσουν «ενδοεταιρικά» δηλαδή «στην ζούλα»).


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑