Άποψη - Γνώμη

Published on January 10th, 2021 | by fileto

0

Μετά την καραντίνα, τι;

Μπορεί να άνοιξαν τα σχολεία και η κυβέρνηση να μας ψεκάζει με υποσχέσεις ότι κάποια στιγμή θα αγγίξουμε την κανονικότητα, αλλά θα πρέπει να γνωρίζουν οι νέοι υπουργοί και οι διατηρηθέντες ότι όταν με το καλό ανοίξει η αγορά και η κοινωνία, δεν θα είναι τα πράγματα ρόδινα!
Μετά την οικονομική κρίση που έχουμε ως Έλληνες βιώσει στο πετσί μας την απόρριψη, την σοφιστεία ότι «μαζί τα φάγαμε» και την τροχοπέδη της Τρόϊκας η πανδημία θα έχει άσχημες συνέπειες στην καταρρέουσα οικονομία μας.
Βέβαια η κυβέρνηση και τα στελέχη της που προφανώς δεν έχουν ένα σαφές σχέδιο εξόδου από τα συντρίμμια της πανδημίας μας πιπιλίζουν την καραμέλα ότι διαχειρίζονται μια κατάσταση η οποία δεν ήταν στις προβλέψεις της.
Τα ίδια έλεγε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η οποία μας μιλούσε για την έξοδο από την κρίση και για τα ωραία χρόνια που μας περίμεναν την ώρα που μοίραζε φιλοδωρήματα για να συγκρατήσει την εκλογική του δύναμη και ως ένα σημείο τα κατάφερε.
Αλλά τι τα θέλετε η σημερινή κατάσταση είναι μια δύσκολη εξίσωση την οποία καλούνται να διαχειριστούν τα επιτελεία των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης, τα οποία δεν άλλαξαν.
Ίσως για τον λόγο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν τα άλλαξε για να διαφυλάξει τους δικούς του από τις κακοτοπιές μια και το Μαξίμου που τα έκανε μούσκεμα στην δεύτερη φάση διαχείρισης της πανδημίας επεξεργάζεται και εκλογικά σενάρια για την τρέχουσα χρονιά.
Ο ΟΟΣΑ προβλέπει για τη νέα χρονιά, περισσότερα lockdown και μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, ακόμα και στην περίπτωση που οι εμβολιασμοί βρουν ρυθμό παγκοσμίως. Αυτό υποστηρίζει η Λοράνς Μπούν, η επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
«Πιθανότατα να έχουμε μπροστά μας άλλους έξι έως εννέα ή δώδεκα μήνες», είπε στο Talking Business Asia του BBC. «Δεν λέω ότι είναι εύκολο, λέω ότι έχουμε δει ότι λειτούργησε το 2020», πρόσθεσε.
«Πρέπει να συνεχίσουμε παράλληλα με τα μη φαρμακευτικά μέτρα, με τις κυβερνήσεις να υιοθετούν πρόσθετα μέτρα στήριξης και χορηγούν το εμβόλιο στον πληθυσμό, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και αποτελεσματικά, όσο πιο γρήγορα γίνεται με αποτελεσματικότητα και ασφάλεια», συνέχισε.
Υπενθυμίζεται ότι το νέο στέλεχος του ιού έχει οδηγήσει σε νέα lockdown πολλά μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των χωρών της Ασίας, όπως η Νότια Κορέα, που μέχρι τώρα κατάφερναν να έχουν υπό έλεγχο τα κρούσματα.
Παρόλα αυτά, ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι οι παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές για το 2021 θα βελτιωθούν – αν και εκκινώντας από χαμηλή βάση. Ο ΟΟΣΑ αναμένει ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί πιάνοντας τα επίπεδα πριν από την πανδημία μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, αλλά προειδοποίησε ότι η ανάκαμψη δεν θα είναι ίση σε όλες τις χώρες.
Η Κίνα, για παράδειγμα, αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμούς 8% το 2021, ενώ άλλες οικονομίες-μέλη του ΟΟΣΑ με ρυθμούς πάνω από 3% κατά μέσο όρο.
Ο διεθνής οικονομικός φορέας πρόσθεσε ότι το πόσο καλά θα ανακάμψουν οι χώρες θα εξαρτηθεί από το πόσο ομαλή θα είναι η διάθεση των εμβολίων.
Μιλώντας από το Παρίσι, η κ. Μπουν εξήγησε επίσης ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να συνεχίσουν να δαπανούν ώστε να στηρίξουν τις οικονομίες τους, ακόμη και αν αυτό σημαίνει υιοθέτηση μιας πιο χαλαρής στάσης στη δημοσιονομική πολιτική.
«Αυτά τα μέτρα που υποστηρίξαμε έντονα έχουν νόημα επειδή αυτή η κρίση είναι προσωρινή. Συνεπώς, μιλάμε για προσωρινά μέτρα και για μια προσωρινή αύξηση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ», εξήγησε.
«Μόλις βγούμε από την κρίση, ο οικονομικός ιστός θα διατηρηθεί χάρη σε αυτά τα μέτρα, τότε θα πρέπει να κάνουμε ένα βήμα πίσω, να εξετάσουμε την εξέλιξη των δημοσιονομικών πολιτικών σε κάθε χώρα όχι μόνο από την αρχή της επέλασης του COVID-19, αλλά και από την οικονομική κρίση και τότε θα κριθεί … εάν οι κυβερνήσεις ξοδεύουν τα χρήματά τους στις σωστές προτεραιότητες», υποστήριξε.
Αυτή είναι μια διαφορετική προσέγγιση από τη «γραμμή» που έδωσε ο ΟΟΣΑ στις χώρες μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, όταν και υποστήριξε τη λιτότητα.
Αυτά τα λένε για τους άλλους, μια και η Ελλάδα δεν είναι από τις χώρες βαρόμετρο στις δικές τους αξιολογήσεις.
Η ελληνική οικονομία δεν είναι δα και κανένα μεγάλο καράβι που να θέλει και άξιο καπετάνιο, θαλασσοδαρμένο και «σκυλί μαύρο της θάλασσας».
Το κακό είναι ότι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας μετατόπισε σπονδύλους και από τους μεσαίους παίχτες της αγοράς, οι οποίοι βγήκαν έξω από το παιχνίδι με σημαδεμένη τράπουλα, πήγαμε στους μεγάλους καρχαρίες που ήταν έτοιμοι και με τα ηλεκτρονικά τους καταστήματα, αλλά και τα κεφάλαια που έχουν και θα κυριαρχήσουν την επόμενη μέρα της πανδημίας.
Μια καμπάνια είναι η ασπιρίνη ή το διεγερτικό μέσο με το οποίο θα πεισθούν οι Έλληνες καταναλωτές να μην υποκύψουν στη νέα πραγματικότητα και να στηρίξουν τα μικρά καταστήματα με νύχια και με δόντια ώστε να επιβιώσουν από το τσουνάμι το οποίο τους διέλυσε.
Μετά την καραντίνα τι; Αυτή είναι μια ερώτηση τους ενός εκατομμυρίου, που ουσιαστικά δεν μπορεί να απαντηθεί με τα όσα βλέπουμε να γίνονται από την παρούσα κυβέρνηση.
Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι θα πρέπει για μια ακόμη φορά να διαχειριστούμε την φτώχεια μας, και ένα είναι το φάρμακο. Η αλληλεγγύη μεταξύ των φτωχών!


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑