Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on February 3rd, 2021 | by fileto

0

Τους έβαλε τα γυαλιά ο Μπαταλογιάννης…

Μετά από πρόταση της Παράταξης “Σωστή Επιλογή” και του επικεφαλής Δημήτρη Μπαταλογιάννη και των δημοτικών του συμβούλων, για ψήφισμα στήριξης των σταφυλοπαραγωγών προς ενημέρωση του Νέου Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για το πρόβλημα των αποζημιώσεων των κατεστραμμένων παραγωγών ψηφίστηκε Ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο το ψήφισμα όπως αναφέρεται παρακάτω.

Προς τον Αξιότιµο Υπουργό ΥΠΑΑΤ κ. Σπήλιο Λιβανό

Αξιότιµε κύριε Υπουργέ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων,

Όπως γνωρίζετε ήδη, η µειωµένη ζήτηση των υφιστάµενων επιτραπέζιων και οινοποιήσιµων ποικιλιών σταφυλιού από τους καταναλωτές και εµπόρους, έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο τους Έλληνες αµπελοκαλλιεργητές – σταφυλοπαραγωγούς.

Με δεδοµένη την σηµαντική επίδραση της πανδηµίας του κορωνοϊού στην παγκόσµια αγορά, την οποία αντικατοπτρίζουν και τα επίσηµα στοιχεία, η περσινή χρονιά κλείνει ως µια από τις πιο καταστροφικές για την εµπορία των σταφυλιών, ενώ ήταν εξαιρετική όσον αφορά την ποιότητα τους και στην αρχή µια πολλά υποσχόµενη χρονιά για τη διάθεση της παραγωγής.

Ωστόσο αυτές οι προσδοκίες διαψεύσθηκαν και για τους σταφυλοπαραγωγούς του ∆ήµου Παγγαίου Καβάλας, για τους οποίους η αµπελοκαλλιέργεια αποτελεί µονοκαλλιέργεια.

Αξίζει ακόµη να σας αναφέρουµε πως πέρσι και πρόπερσι, εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων, χάθηκε το 50% της παραγωγής και η συγκοµιδή ολοκληρώθηκε στα τέλη του περασµένου Σεπτεµβρίου µε αρνητικό πρόσηµο. Κύριε Υπουργέ, Καταλαβαίνετε ότι οι αγρότες µας µπήκαν σε έναν φαύλο κύκλο καταστροφής.

Πολλοί είναι εκείνοι που αδυνατώντας να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, αναγκάζονται εκ των πραγµάτων να εκποιήσουν µέρος της περιουσίας τους σε γη, αναζητώντας λύσεις στα οικονοµικά τους αδιέξοδα. Παράλληλα διατηρούν όρθια όλη την αλυσίδα παραγωγής της τοπικής κοινωνίας που θα πρέπει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Για τους λόγους αυτούς ζητούµε:

Την γενναία ενίσχυση των σταφυλοπαραγωγών του ∆ήµου Παγγαίου της τάξης των 300€ ανά στρέµµα τουλάχιστον, σύµφωνα µε τις ανάλογες ενισχύσεις που έχουν δοθεί ήδη στις περιπτώσεις των παραγωγών σπαραγγιού µε 270€/στρέµµα και πατάτας µε 200€/στρέµµα.
Την κατ’ εξαίρεση στήριξη de minimis των σταφυλοπαραγωγών µας για τους οποίους η µονοκαλλιέργεια αποτελεί την βασική επιβίωσή τους.
Μην ξεχνάτε κύριε Υπουργέ ότι το αίτηµα των παραγωγών µας είναι δίκαιο, και αφορά έναν αµπελώνα 30.000 στρεµµάτων που θεωρείται ο κατ’ εξοχήν πυλώνας καλλιέργειας του προϊόντος, στην περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑