Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on May 25th, 2021 | by fileto

0

Οι παππάδες δεν άρεσαν στους Τούρκους ή οι Αμερικανοί;

Ενοχλήθηκε η Τουρκία από τις κοινές ελληνοαμερικανικές ασκήσεις στην περιοχή μας…

Οι συνεχιζόμενες κοινές ασκήσεις δυνάμεων Ελλάδας και ΗΠΑ, στο πλαίσιο αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών, εκνευρίζει την Τουρκία και δεν το κρύβει, όπως φαίνεται και από τα δημοσιεύματα του ελεγχόμενου κυβερνητικού τύπου.

Η τελευταία ελληνοαμερικανική άσκηση «ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ / ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ 21», που πραγματοποιήθηκε στο Πεδίο Βολής Αρμάτων Ξάνθης (ΠΒΑΞ), βρέθηκε στο στόχαστρο τουρκικών εφημερίδων, τόσο για την αμερικανική συμμετοχή, όσο και για την παρουσία δύο ιερέων στην εξέδρα των επισήμων.

«Με δύο παπάδες και μία χούφτα στρατιώτες προκαλούν την Τουρκία» αναφέρει τίτλος δημοσιεύματος στο haberler.com, που σημειώνει με νόημα πως: «Οι ΗΠΑ θα στήσουν τέσσερις ακόμη βάσεις στην Ελλάδα».

33Παραβλέποντας πως Ελλάδα και ΗΠΑ αποτελούν συμμάχους της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και πως οι κοινές ασκήσεις δεν στρέφονται εναντίον της, τουρκικά ΜΜΕ επιχειρούν συστηματικά να τις παρουσιάσουν πως στόχο έχουν τη γείτονα.

Γράφει μεταξύ άλλων το haberler.com: «Παρουσιάστηκε στον τύπο το ότι ο αμερικάνικος στρατός θα στήσει νέες βάσεις στην Ελλάδα. Ο αμερικανικός στρατός που θα εγκατασταθεί σε τέσσερις ακόμη βάσεις έκανε άσκηση στην Καβάλα πού βρίσκεται κοντά στη δυτική Θράκη. Εντύπωση προκάλεσε ότι στις φωτογραφίες από την άσκηση μεταξύ των στρατιωτών υπάρχουν και παπάδες. Ως λόγος της προτίμησης των ΗΠΑ προς την Ελλάδα προβλήθηκαν τα προβλήματα στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ» αναφέρει.

Το δημοσίευμα απασχολεί το ενδεχόμενο λειτουργίας νέων αμερικανικών βάσεων στο ελληνικό έδαφος, στο πλαίσιο της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ. «Ο αμερικανικός στρατός που προκαλεί την Τουρκία θα εγκατασταθεί στην Σκύρο που βρίσκεται στο μέσο της θάλασσας του Αιγαίου. Ο αμερικανικός στρατός ο οποίος παράλληλα με την βάση της Σούδας στην Κρήτη χρησιμοποιεί και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης προσγειώνει μαχητικά αεροσκάφη σε Λάρισα και Στεφανοβίκειο».

Εφημερίδα της Ελλάδας έγραψε πως θα δοθούν ακόμη τέσσερις βάσεις στις ΗΠΑ και ότι το ελληνικό υπουργείο Αμύνης θα υποβάλει προς το Πεντάγωνο 22 επιλογές. Η πρώτη τοποθεσία που προβάλλεται είναι η ευρισκόμενη στα δυτικά αεροπορική βάση της Ανδραβίδας. Από την Ανδραβίδα που φιλοξένησε διεθνείς αεροπορικές ασκήσεις της Ελλάδας, απογειώθηκαν F-15 ,F-16 και KC -135 αεροσκάφη τάνκερ των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την είδηση από την Μιλλιέτ, για τις ειδικές δυνάμεις των Αμερικανών που είναι εγκατεστημένες στην βάση της Σούδας στην Κρήτη, προβάλλεται ως «εναλλακτική η Ρεντίνα πού βρίσκεται κοντά στη Θεσσαλονίκη».


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑