Lifestyle

Published on May 26th, 2021 | by fileto

0

Τέσσερα «φυσικά» φάρμακα κατά του κορονοϊού 

Στον αγώνα δρόμου που έχουν επιδοθεί τον τελευταίο χρόνο οι επιστήμονες, προκειμένου να αναπτύξουν νέα ισχυρά φάρμακα κατά του κορονοϊού, αναφέρθηκε η καθηγήτρια Φαρμακευτικής Χημείας στο ΑΠΘ, Δήμητρα Χατζηπαύλου-Λίτινα, κατά τη διάρκεια του 3ου Φαρμακευτικού Συνεδρίου Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Όπως είπε στον αγώνα αυτό τα προϊόντα της φύσης τίθενται συχνά στο «μικροσκόπιο» των ερευνητών, δίνοντας ελπιδοφόρα μηνύματα.

«Την τελευταία δεκαετία φυσικά προϊόντα ελέγχονται στο εργαστήριο ως πιθανοί υποψήφιοι, με καλή αναφερόμενη αποτελεσματικότητα έναντι του SARS-CoV, του κορονοϊού που προκάλεσε επιδημίες το 2003 και ανήκει στην ίδια “οικογένεια” με τον SARS-CoV-2, ο οποίος ευθύνεται για την τρέχουσα πανδημία.

Πρόσφατα 496 φαινολικοί μεταβολίτες (πολυφαινόλες) υποβλήθηκαν σε εικονικό έλεγχο -με τη βοήθεια υπολογιστή- κατά της κύριας πρωτεάσης του SARS-CoV (Mpro), η οποία αποτελεί ελκυστικό στόχο για τη θεραπεία. Μόνο τρεις από αυτές τις ουσίες (ακετυλογλοπετουνιδίνη, ισοξανθουμόλη και ελλαγικό οξύ), που είναι ευρέως διαθέσιμες σε πολλά βρώσιμα φρούτα, προτείνονται ως πιθανοί υποψήφιοι φαρμάκων-οδηγοί ενώσεις για την αντιμετώπιση της ασθένειας.

Μέσω ενός συγκεκριμένου μηχανισμού εμποδίζουν την είσοδο και αναπαραγωγή του ιού στον οργανισμό και δυνητικά μπορούν να αποτελέσουν οδηγούς-ενώσεις για τη σύνθεση νέων φαρμάκων κατά της Covid-19», αναφέρει στο Reader η κυρία Χατζηπαύλου – Λίτινα.

«Ωστόσο, προς το παρόν βρίσκονται στο στάδιο της έρευνας και η διαδικασία θα είναι μακροχρόνια», προσθέτει.

Επιπλέον, η πρόπολη, ένα ρητινώδες υλικό που παράγεται από τις μέλισσες, έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως από καιρό στην παραδοσιακή βοτανική Ιατρική ως βοήθημα υγείας και ενισχυτής του ανοσοποιητικού συστήματος και η πανδημία COVID-19 έχει ανανεώσει το ενδιαφέρον για τα προϊόντα αυτής παγκοσμίως. Όπως αναφέρει η καθηγήτρια, διάφορες πτυχές του μηχανισμού μόλυνσης από SARS-CoV-2 είναι πιθανοί στόχοι για ενώσεις πρόπολης.

Η πρόπολη μέσω μιας αλυσίδας επιδράσεων μειώνει τον κίνδυνο του λεγόμενου «συνδρόμου καταιγίδας κυτοκινών», που αποτελεί σημαντικό παράγοντα θνησιμότητας στην προχωρημένη νόσο COVID- 19


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑