Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on June 1st, 2021 | by fileto

0

Πρωτοβουλία Μάκη Παπαδόπουλου για τον αγωγό ΤΑΡ

Επισημαίνει ότι «εδώ και δύο χρόνια περίπου, η έναρξη εκτέλεσης του Έργου παρουσιάζει σοβαρές καθυστερήσεις. Επιπλέον, η δέσμευση της εταιρείας ΤΑΡ για τη χρηματοδότηση του έργου διέπεται από όρους που δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη ούτε στο Δημοτικό Συμβούλιο ούτε στην Τοπική Κοινωνία.

Με μια επιστολή του ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ο Τόπος Της Ζωής μας», Μάκης Παπαδόπουλος, ουσιαστικά κάνει αυτό που ο δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης θα έπρεπε να είχε κάνει από καιρό.

Στην επιστολή του ο κύριος Παπαδόπουλος αναφέρει: «Καθυστέρηση στην έναρξη εκτέλεσης του Έργου Ύδρευσης Καβάλας».

Καβάλα, 31 Μαΐου 2021

Αγαπητή κυρία Σωτηροπούλου,

με την παρούσα επιστολή εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκειά μας για την παρελκυστική τακτική που ακολουθεί η εταιρεία ΤΑΡ στο θέμα του Έργου Ύδρευσης στη Δημοτική Ενότητα Φιλίππων του Δήμου Καβάλας.

Το Έργο αυτό αποτελεί δέσμευση της εταιρείας ΤΑΡ προς την τοπική κοινωνία της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων του Δήμου Καβάλας ως ανταποδοτικό όφελος για τη διέλευση του αγωγού ΤΑΡ μέσα από τα Τενάγη των Φιλίππων.

Εδώ και δύο χρόνια περίπου, η έναρξη εκτέλεσης του Έργου παρουσιάζει σοβαρές καθυστερήσεις.

Επιπλέον, η δέσμευση της εταιρείας ΤΑΡ για τη χρηματοδότηση του έργου διέπεται από όρους που δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη ούτε στο Δημοτικό Συμβούλιο ούτε στην Τοπική Κοινωνία.

Δυστυχώς μέχρι σήμερα, η εταιρεία ΤΑΡ δεν έχει δώσει καμία αξιόπιστη γραπτή δέσμευση ότι θα διαθέσει τους πόρους που υποσχέθηκε (4,5 εκατομμύρια ευρώ) για την εκτέλεση του Έργου. Οι δύο επιστολές της εταιρείας ΤΑΡ που έχουμε υπόψη μας και απευθύνονται προς την τέως Δήμαρχο Καβάλας, κυρία Δήμητρα Τσανάκα (με Αριθμ.Πρωτ. ΤΑΡ: LT-TAPGR-GRSK-00635, 08/03/2019) και τον νυν Δήμαρχο Καβάλας, κύριο Θεόδωρο Μουριάδη (με Αριθμ.Πρωτ. LT-TAPGR-GRSK-00959, 29/04/2020) δεν αποτελούν – σύμφωνα με τη δική σας διατύπωση – νομικά δεσμευτικές για την εταιρεία σας, συνεπώς ούτε ο Δήμος Καβάλας ούτε η Τοπική Κοινωνία μπορούν να βασιστούν στις εν λόγω επιστολές.

 

Πιο συγκεκριμένα:

  1. Στην υπ. αριθμ.πρωτ. LT-TAPGR-GRSK-00635 – 08/03/2019 Επιστολή σας, η εταιρεία ΤΑΡ αναφέρει ότι «Οποιαδήποτε συγχρηματοδότηση από πλευράς της εταιρείας TAP AG θα παρέχεται υπό τις ακόλουθες διαλυτικές αιρέσεις […] (β) της σύναψης σχετικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Καβάλας (ή του όποιου άλλου φορέα αναθέσει το Έργο Ύδρευσης Καβάλας) και του αναδόχου – εργολήπτη, στον οποίο θα ανατεθεί το Έργο Ύδρευσης Καβάλας – σύμφωνα με τις διατάξεις του κείμενου νομοθετικού πλαισίου».

Με βάση τη νομοθεσία για τα Δημόσια Έργα που εκτελούνται από τους Δήμους και συγχρηματοδοτούνται από προγράμματα του ΕΣΠΑ, η δέσμευση του ποσού συγχρηματοδότησης ενός έργου θα πρέπει να έχει γίνει πριν την προκήρυξη οποιασδήποτε διαγωνιστικής διαδικασίας και φυσικά πριν τη σύναψη της οποιασδήποτε σύμβασης μεταξύ Δήμου και αναδόχου.

Με ποιον νομικά έγκυρο και δεσμευτικό τρόπο η εταιρεία ΤΑΡ θα αποδείξει γραπτώς ότι διασφαλίζει τη συγχρηματοδότηση του έργου πριν την προκήρυξη του έργου και πριν τη σύναψη σύμβασης μεταξύ Δήμου – αναδόχου για την εκτέλεσή του;

Με ποια γραπτή δέσμευση και απόδειξη, ο Δήμος Καβάλας θα προχωρήσει στην προκήρυξη και στη σύναψη σύμβασης για ένα έργο 9 εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς να γνωρίζει αν η εταιρεία ΤΑΡ καλύψει τελικά τη συγχρηματοδότηση των 4,5 εκατομμυρίων ευρώ;

Η συγκεκριμένη αίρεση που έχει τεθεί από την πλευρά σας δεν εμπνέει καμία εμπιστοσύνη σε κανέναν.

  1. Στην υπ. αριθμ. πρωτ. LT-TAPGR-GRSK-00959 – 29/04/2020 Επιστολή σας, αναφέρετε ότι η εταιρεία σας προτίθεται να καταβάλει μέρος του ποσού συγχρηματοδότησης για τη διεξαγωγή της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τον υφιστάμενο αγωγό ύδρευσης «κατά παρέκκλιση των οριζομένων στην ως άνω από 8 Μαρτίου 2019 επιστολή», αλλά στο τέλος της επιστολής επισημαίνετε ότι «η παρούσα επιστολή δεν αποτελεί οποιασδήποτε μορφής νομική δέσμευση από πλευράς του TAP».

Πράγματι, μέχρι σήμερα η εταιρεία σας δεν έχει υλοποιήσει τη δέσμευσή της να χρηματοδοτήσει τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, αποδεικνύοντας ότι η συγκεκριμένη επιστολή δεν έχει καμία νομική ισχύ για εσάς.

Οφείλετε ωστόσο να γνωρίζετε ότι η εκκρεμότητα αυτή έχει προκαλέσει καθυστέρηση δύο ετών στην έναρξη υλοποίησης του Έργου Ύδρευσης, και με δική σας υπαιτιότητα, ενώ αντίθετα η εταιρεία σας έχει αξιοποιήσει πλήρως το διάστημα αυτό για να ολοκληρώσει τις εργασίες όδευσης του αγωγού φυσικού αερίου από τα Τενάγη των Φιλίππων.

Συμπερασματικά: οι δύο αυτές επισημάνσεις καταδεικνύουν ότι η εταιρεία ΤΑΡ δεν παρέχει μέχρι σήμερα καμία γραπτή και αξιόπιστη εγγύηση προς τον Δήμο Καβάλας ότι προτίθεται να συγχρηματοδοτήσει το Έργο Ύδρευσης.

Με την παρούσα επιστολή, και εκφράζοντας τις απόψεις των φορέων, των συλλόγων και των κατοίκων της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων, έτσι όπως διατυπώθηκαν πρόσφατα στη διαβούλευση που κάναμε στο πλαίσιο πρωτοβουλίας για το Έργο Ύδρευσης, ζητούμε από την εταιρεία σας να καταθέσει άμεσα γραπτές και αξιόπιστες εγγυήσεις και δεσμεύσεις για την συγχρηματοδότηση του Έργου Ύδρευσης Καβάλας, δίνοντας τέλος στην παρελκυστική τακτική που εφαρμόζετε τα τελευταία δύο χρόνια σε βάρος των συμφερόντων της Τοπικής Κοινωνίας της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων και του Δήμου Καβάλας.

Όπως καταλαβαίνετε, η παροχή γραπτών και αξιόπιστων εγγυήσεων από την εταιρεία σας για το Έργο Ύδρευσης θα διευκολύνει το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας να άρει και τις επιφυλάξεις και τις ενστάσεις που έχει διατυπώσει για τη σύναψη Σύμβασης Παραχώρησης Δικαιώματος Χρήσης επί έκτασης στην περιοχή “Εσκή Καπού”, την οποία έχει ζητήσει η εταιρεία σας από τον Δήμο Καβάλας και μένει ακόμη σε εκκρεμότητα.

Με εκτίμηση,

Για την παράταξη Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ

Ο Επικεφαλής

Μάκης Παπαδόπουλος

Δημοτικός Σύμβουλος Καβάλας


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑