Άποψη - Γνώμη

Published on June 6th, 2021 | by fileto

0

Τα κρούσματα πέφτουν, αλλά πέφτει και ο τουρισμός… Ε και, λέει η Moody’s

Μπορεί η έρευνα του πανεπιστημίου του Λίμπεκ, να δίνει ελπίδες για το καλοκαίρι σύμφωνα με την οποία ο τουρισμός δεν επηρεάζει το ποσοστό μόλυνσης από τον κορωνοϊό όταν ο δείκτης θετικότητας είναι χαμηλός, υπό την προϋπόθεση της τήρησης των μέτρων υγιεινής.

Μπορεί να πέφτουν τα κρούσματα στην Ελλάδα και η Γαλάζια Ελευθερία να πηγαίνει καλά σύμφωνα με τα λεγόμενα των ειδικών.

Μπορεί να βγαίνουν τα κοκόρια της κυβέρνησης και να μας καταβρέχουν με ελπίδες και αισιόδοξα μηνύματα, αλλά η πιάτσα είναι …μαγκωμένη!

Ψάχνει απεγνωσμένα να κρατηθεί από μια θετική εξέλιξη και ιδιαίτερα στην Βόρειο Ελλάδα και ιδιαίτερα στην ΑΜ-Θ τα πράγματα είναι ακόμη πιο μπερδεμένα και ακόμη πιο περίεργα.

Η τελευταία δήλωση Χαρδαλιά ότι η Θράκη είναι στην απρόθυμες περιοχές κατοίκων που δεν πηγαίνουν να εμβολιαστούν μας ξύνει την περιέργεια όχι μόνο για ενδεχόμενο κλείσιμο της Νυμφαίας, αλλά και για την χαμηλή πτήση που θα κάνει ο τουρισμός στην περιοχή μας, γιατί κάποιοι πρέπει να φταίνε!

Να ξαναγυρίσουμε στην έρευνα του πανεπιστημίου του Λίμπεκ η οποία έδειξε, μεταξύ άλλων, ότι ο αριθμός των λοιμώξεων δεν αυξήθηκε το περασμένο καλοκαίρι παρά τον μεγάλο αριθμό τουριστών. Ωστόσο, προϋπόθεση γι’ αυτό ήταν η χαμηλή συχνότητα κρουσμάτων.

Η μελέτη διεξήχθη από την ερευνητική ομάδα της καθηγήτριας νευρογενετικής του πανεπιστημίου του Λίμπεκ Κριστίνε Κλάιν από τον Μάρτιο του περασμένου έτους. Στην ετήσιας διάρκειας έρευνα για την πανδημία του κορονοϊού συμμετείχαν 3.000 πολίτες, οι οποίοι έκαναν τακτικά μοριακό τεστ PCR και τεστ αντισωμάτων. Με αυτόν τον τρόπο, η Κλάιν και η ερευνητική της ομάδα συγκέντρωσαν στοιχεία σχετικά με τις συνέπειες της χαλάρωσης των μέτρων και την ανάπτυξη αντισωμάτων.

Η μελέτη έδειξε, μεταξύ άλλων, ότι ο αριθμός των λοιμώξεων δεν αυξήθηκε το περασμένο καλοκαίρι παρά τον μεγάλο αριθμό τουριστών. Ωστόσο, προϋπόθεση γι’ αυτό ήταν η χαμηλή συχνότητα κρουσμάτων. «Πρέπει επομένως, και αυτό είναι πολύ σημαντικό, να συσχετίσουμε την εξέλιξη αυτή με το γεγονός ότι πραγματικά είχαμε τότε πολύ χαμηλούς δείκτες θετικότητας. Και από την άλλη, να τη συνδέσουμε φυσικά με την εφαρμογή των κανόνων υγιεινής», είπε η Κλάιν μιλώντας στο δίκτυο RTL.

«Επομένως, η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων τώρα με την πτώση του αριθμού των κρουσμάτων είναι και αυτό το καλοκαίρι απολύτως δικαιολογημένη. Επιπλέον, διαθέτουμε ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαγνωστικών τεστ. Όλα αυτά μαζί, νομίζω, πως μας επιτρέπουν να προχωρήσουμε τώρα σε τέτοια βήματα. Σίγουρα θα τα υποστήριζα και αυτό μας δείχνει επίσης και η μελέτη. Αλλά φυσικά, με μια μικρή προειδοποίηση στο πίσω μέρος του μυαλού μας ότι ο ιός δεν θα παραιτηθεί και ότι ευχαρίστως θα ήθελε να εξαπλωθεί το καλοκαίρι. Πρέπει πολύ απλά να επαγρυπνούμε», τόνισε η Κλάιν παρά την αισιοδοξία της.

 

Η «Μελέτη του Λίμπεκ», είναι η πρώτη μελέτη στη Γερμανία η οποία, υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας νερογενετικής, κατέγραψε επίσης την ανάπτυξη αντισωμάτων σε άτομα που έχουν αναρρώσει και έχουν εμβολιαστεί. Σύμφωνα με το πόρισμα της μελέτης, η αντίδραση των αντισωμάτων είναι πολύ διαφορετική. «Εκείνοι οι οποίοι εμβολιάστηκαν έχουν συνολικά υψηλότερη συγκέντρωση εξουδετερωτικών αντισωμάτων από εκείνους που ανέρρωσαν. Η σύνδεση όμως μεταξύ αντισωμάτων και προστασίας έναντι της λοίμωξης πρέπει ακόμη να αποδειχθεί από μελέτες», σύμφωνα με την ερευνήτρια.

Τα αναφέρουμε όλα αυτά για να προλάβουμε κάποιούς που πιθανόν να απεργάζονται σενάρια!

Τα επίσης περίεργα στην πιάτσα είναι ότι ο τουρισμός μπορεί να πέφτει αλλά το αξιόχρεο της Ελλάδας διατηρείται.

Τι σημαίνει αυτό;

H πτώση του τουρισμού στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου είναι πιθανόν να διαρκέσει και πέραν του 2021, αλλά το αξιόχρεό τους είναι ανθεκτικό, χάρη στην προσαρμογή που έκαναν τα τελευταία χρόνια και τη σημαντική στήριξη από τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ, αναφέρει σε ανάλυσή του ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s.

O οίκος σημειώνει ότι περισσότερο εκτεθειμένες από τις ευρωπαϊκές χώρες στην πτώση του τουρισμού – λόγω της σημασίας του τομέα στις οικονομίες τους – είναι η Πορτογαλία, η Ελλάδα, η Μάλτα, η Ισπανία, η Κύπρος, η Κροατία και η Ιταλία.

«Η ζήτηση για τον τουρισμό θα παραμείνει αδύναμη και πέρα από την ταξιδιωτική περίοδο του 2020-21.

Παρά την άρση των ταξιδιωτικών απαγορεύσεων μεταξύ των χωρών της ΕΕ, οι συνεχιζόμενες ανησυχίες των καταναλωτών σχετικά με την υγεία και την ασφάλεια, οι κανόνες της καραντίνας και η οικονομική ύφεση λόγω της κρίσης σημαίνουν ότι η τρέχουσα πτώση είναι όλο και περισσότερο πιθανό να διαρκέσει και μετά την περίοδο του καλοκαιριού του 2020», σημειώνει ο Moody’s, ενώ προσθέτει ότι το υψηλό ποσοστό οδικών αφίξεων τουριστών στην Κροατία και το σχετικά υψηλό ποσοστό εγχώριου τουρισμού περιορίζουν τους κινδύνους για την Ιταλία και την Ισπανία.

Ο οίκος τονίζει ότι το πλήγμα στον τουρισμό έχει σημαντική αρνητική επίπτωση στην απασχόληση, το δημόσιο χρέος και την οικονομική ανάπτυξη των παραπάνω χωρών, αλλά προσθέτει ότι η ενίσχυση του πιστοληπτικού προφίλ τους μετά την κρίση χρέους της Ευρωζώνης διατηρείται.

Επιπλέον, η παρατεταμένη περίοδος χαλαρής νομισματικής πολιτικής στην Ευρώπη θα αποτρέψει μία σημαντική επιδείνωση στη δυνατότητα εξυπηρέτησης του χρέους τα επόμενα χρόνια παρά την αύξηση του βάρους του.

Αν και οι χώρες αυτές θα μπορούσαν να κάνουν και άλλα για να ενισχύσουν την αναπτυξιακή προοπτική τους, η νέα ισορροπία που πέτυχαν πολλές από τις οικονομίες αυτές μετά την κρίση ήταν σημαντική, τονίζει ο οίκος, ενώ προσθέτει ότι πολλή δουλειά μένει να γίνει για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων και την ενίσχυση του εποπτικού πλαισίου στην Ευρώπη.

Περίεργα πράγματα βγάζει από το καπέλο της η παγκόσμια Οικονομία, με τους ανθρώπους τι γίνεται που περιμένουν και ελπίζουν;


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑