Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on August 3rd, 2021 | by fileto

0

Βαρύ πρόστιμο στην Καβάλα για κακοποίηση ζώου

Όποιος νομίζει ότι με την κακοποίηση ενός ζώου ο Νόμος είναι συγκαταβατικός γελιέται μια και η παράβαση αυτή επισύρει πλέον τσουχτερά πρόστιμα και κινδυνεύει με την ποινή της κάθειρξης, με ελάχιστη τα 5 χρόνια.

Με αυτές τις βαριές ποινές κινδυνεύει να πληρώσει Καβαλιώτης την πράξη κακοποίησης ζώου, και συγκεκριμένα τον πυροβολισμό μιας γάτας με αεροβόλο όπλο!

Ο κατηγορούμενος έχει αρνηθεί την πράξη του και πλέον στο δικαστήριο θα δικαστεί έχοντας να αντιμετωπίσει βαριές κατηγορίες που επισύρουν και βαριά τιμωρία.

Ήδη του έχει επιβληθεί με την νέα Νομοθεσία από τον Δήμο Καβάλας για την πράξη του διοικητικό πρόστιμο ύψους 30.000 ευρώ, ενώ παράλληλα του ασκήθηκε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος.

Ο κατηγορούμενος ωστόσο έχει υποβάλλει ένσταση για το πρόστιμο, αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να το καταβάλει μια και τα χρέη των δήμων βεβαιώνονται στην μερίδα που έχει ο κάθε φορολογούμενος στην Εφορία.

 

Τι αναφέρει η Τροπολογία που πέρασε από τη Βουλή

Η τροπολογία που πέρασε από τη βουλή τον περασμένο Νοέμβριο έχει αλλάξει η νομοθεσία για την προστασία των ζώων και έχει γίνει πιο αυστηρή. Έτσι αυτά που ισχύουν είναι:

–        η ποινή για τη φόνευση ή τον βασανισμό ζώου θεωρείται κακούργημα που τιμωρείται με κάθειρξη από 5 έως 10 έτη και επιβολή χρηματικού προστίμου το ύψος του οποίου ορίζεται από 25.000 έως 50.000 ευρώ.

–        αυστηροποιήθηκε η ποινή για όσους κακοποιούν ζώα και οι παραβάτες τιμωρούνται με κάθειρξη ενός τουλάχιστον έτους και επιβολή χρηματικού προστίμου το ύψος του οποίου ορίζεται από 3.600 έως 18.000 ευρώ.

–        δίνεται η δυνατότητα στον αρμόδιο Εισαγγελέα να αφαιρέσει οριστικά το ζώο συντροφιάς ή άλλο ζώο άλλης κατηγορίας από την κατοχή του παραβάτη.

–        Ο Εισαγγελέας μπορεί να απαγορεύσει την απόκτηση άλλου ζώου μελλοντικά από τον παραβάτη.

–        δίνεται η δυνατότητα στον αρμόδιο Εισαγγελέα να πραγματοποιήσει επιτόπια αυτοψία σε οποιοδήποτε καταφύγιο αδέσποτων ζώων συντροφιάς ή εκτροφείο και εφόσον διαπιστώσει ότι δεν τηρούνται οι οριζόμενες από τον νόμο προϋποθέσεις λειτουργίας, να καθορίσει τα μέτρα που οφείλει να λάβει ο ιδιοκτήτης και το χρονικό διάστημα εντός του οποίου οφείλει να συμμορφωθεί.

–        αξιοποιούνται τα έσοδα που προέρχονται από την επιβολή προστίμων αποκλειστικά για τη δημιουργία και βελτίωση των δημοτικών καταφυγίων και των δημοτικών κτηνιατρείων.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑