Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on August 26th, 2021 | by fileto

0

Κοντά στο mini lockdown η Καβάλα…

ΤΑ ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΟΔΗΓΟΥΝ

 

 

Κοντά στην επιβολή μίνι lockdown βρίσκονται οι περιφερειακές ενότητες της Καβάλας και της Κοζάνης λόγω των επιβαρυμένων επιδημιολογικών δεδομένων που παρουσιάζουν το τελευταίο διάστημα.

Η Καβάλα με θετικότητα η οποία έχει φθάσει το 4,89% ενώ η Κοζάνη αυτήν την εβδομάδα παρουσιάζει θετικότητα ύψους 3,71%. Αυτά τα δύο στοιχεία καθιστούν μέσα στις 10 περιοχές της χώρας, σύμφωνα με το protothema.gr, που βρίσκονται προ των πυλών για νέα περιοριστικά μέτρα.

Οι υπόλοιπες περιοχές είναι από την ηπειρωτική χώρα, η Αχαΐα με 3,57% θετικότητα, η Ηλεία με 6,51%, ο Έβρος με 2,56% και η Λάρισα με 1,97%. Όσο για τα νησιά, συναγερμός έχει σημάνει με ποσοστό θετικότητας στο 7,70%, η Κάλυμνος με 4,12%, η Ρόδος με 3,88%, και η Κέρκυρα με 2,85%.

Σημειώνεται, μάλιστα, ότι το ποσοστό θετικότητας στην πλειοψηφία των περιοχών αυτών ξεπερνά κατά πολύ τον μέσο όρο της επικράτειας, που αυτή την εβδομάδα έπεσε στο 3.51% (από 3,64%). Πτωτική είναι το τελευταίο επταήμερο και η τάση του δείκτη μεταδοτικότητας της νόσου (Rt), που περιορίζεται στο 1,05 (από 1,09), με μεγαλύτερη, ωστόσο, διακύμανση ανά περιοχή (0,67-1,42 αυτή την εβδομάδα έναντι 0,89-1,36 την προηγούμενη).

 

Κατά 131% αυξήθηκαν οι νεκροί από μήνα σε μήνα – 63% περισσότερες οι εισαγωγές

Εντείνεται καθημερινά η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), καθώς όλο και περισσότεροι ασθενείς με κορωνοϊό προσέρχονται πλέον στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας για νοσηλεία σε απλές κλίνες και σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Σήμερα οι διασωληνωμένοι έφτασαν τους 332, ενώ οι εισαγωγές του τελευταίου 24ωρου ανήλθαν σε 259.

Τα συγκριτικά στοιχεία με τους δύο προηγούμενους μήνες, όμως, είναι εκείνα που καταδεικνύουν ότι ο κλοιός σφίγγει ξανά επικίνδυνα γύρω από το «κουρασμένο» έπειτα από 16 σχεδόν μήνες πανδημίας ΕΣΥ. Συγκεκριμένα, την εβδομάδα 16 – 22 Αυγούστου οι εισαγωγές νέων ασθενών ανήλθαν σε 1.827, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός για το επταήμερο 19 – 25 Ιουλίου ήταν 1.115, αύξηση που φτάνει στο 63,8%.

Επιπλέον, οι 42 απώλειες συμπολιτών μας από λοίμωξη COVID-19 που προστέθηκαν στη θλιβερή αυτή λίστα το τελευταίο 24ωρο δημιουργούν ένα σύνολο 611 θανάτων από τις 25 Ιουλίου μέχρι και σήμερα. Ο αντίστοιχος αριθμός για το διάστημα 25 Ιουνίου – 25 Ιουλίου περιοριζόταν στους 264 νεκρούς, με την ποσοστιαία αύξηση να ξεπερνά το 131%.

Όπως γίνεται αντιληπτό, το υπό εξέλιξη τέταρτο κύμα της πανδημίας απειλεί και επιβαρύνει πάλι το ΕΣΥ. Η μοναδική διαφορά με το προηγούμενο διάστημα, που επιτρέπει και μια συγκρατημένη αισιοδοξία για καλύτερα πορεία, είναι η ύπαρξη του εμβολίου που μειώνει τις πιθανότητες εξάπλωσης της επικρατούσας μετάλλαξης «Δέλτα» και προστατεύει ηλικιωμένους και ευάλωτες ομάδες από τη σοβαρή νόσο και τον θάνατο.


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑