Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on September 3rd, 2021 | by fileto

0

Διαμαρτυρία του προέδρου Επιμελητηρίου Ξάνθης

Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό απέστειλε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης, Στέλιος Μωραΐτης, για την επιδότηση εργασίας 12% του ΟΑΕΔ για τη Θράκη και 4% για την Ανατολική Μακεδονία, καθώς δεν έχουν προχωρήσει εδώ και ένα χρόνο οι συμψηφισμοί των οφειλόμενων του κράτους με τις επιχειρήσεις.

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ Κομοτηνής, στην Καβάλα και τη Δράμα κάποιες πληρωμές έχουν προχωρήσει, λόγω του ότι τα ποσά εκεί είναι πιο μικρά καθώς η επιδότηση είναι 4-5% και όχι 12% που είναι για την Θράκη.

Η επιστολή του Προέδρου Επιμελητηρίου Ξάνθης:

«Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,

Πέρασαν 13 μήνες που η γενναία απόφαση που πήρατε για να αποκαταστήσετε την αξιοπιστία του Κράτους για την επιδότηση εργασίας 12% για τη Θράκη. Όταν από το 2010 τρεις κυβερνήσεις δυστυχώς όχι μόνο αρνούνταν κατηγορηματικά να δώσουν τα οφειλόμενα και οι τρεις αρμόδιοι υπουργοί τους μας κουνούσαν το δάχτυλο λέγοντας επί λέξει – Άκουσον Άκουσον – «μη φωνάζετε και πολύ γιατί αυτή η επιδότηση που παίρνετε είναι παράνομη και υπάρχει κίνδυνος να ζητήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση ό,τι πήρατε να τα επιστρέψετε πίσω». Ο κύριος Σταθάκης δε Υπουργός Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ δεν αρκέστηκε μόνο σε αυτό και προχώρησε με την Υ.Α. 133311/273/21.03.2016 (ΦΕΚ 997/11.04.2016) στην κατάργηση των νόμων για την επιδότηση εργασίας 12%. Το ΣτΕ όμως είχε διαφορετική άποψη και δικαίωσε τις προσφυγές των επιχειρήσεων της Θράκης καταργώντας τον νόμο Σταθάκη (Αρ. απόφασης ΣτΕ 305/2020).

Η πρωτοβουλία σας να προχωρήσετε σε αυτή τη γενναία απόφαση καθώς και ταυτόχρονα η δημιουργία Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης, έδωσε αίσθημα ασφάλειας και αισιοδοξίας στην περιοχή μας, στον επιχειρηματικό κόσμο και στην κοινωνία της Θράκης, γενικότερα. Όλοι μαζί είπαμε με μία φωνή ότι δεν είναι όλοι ίδιοι. Δυστυχώς όμως μετά από 13 μήνες κύριε Πρωθυπουργέ βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν και για τα δύο σοβαρά θέματα. Στις 13 Ιουλίου 2020 πέρασε η πρώτη γενναία τροπολογία για το 12%. Όπως αντιλαμβάνεστε κύριε Πρωθυπουργέ παρά τη θέλησή σας και τις προσπάθειές του κ. Άδωνι Γεωργιάδη να προχωρήσει αυτή η πρωτοβουλία σας, οι Υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, κ.κ. Σταϊκούρας και Χατζηδάκης, δεν έδειξαν τον ίδιο ζήλο και σας εκθέτουν με τεράστιο πολιτικό κόστος στην Θράκη. Οι συνεχείς επισημάνσεις, οι διαμαρτυρίες, οι πιέσεις των Επιμελητηρίων στους δύο Υπουργούς και στα δύο Υπουργεία το μόνο που κατάφεραν ήταν να γίνουν άλλες 5 – 6 τροπολογίες της αρχικής τροπολογίας του νόμου, 5 – 6 ΚΥΑ και 5 ερμηνευτικοί εγκύκλιοι προς τον ΟΑΕΔ. Δυστυχώς όμως ακόμη στη Θράκη δεν έγιναν συμψηφισμοί των οφειλόμενων του κράτους προς τις επιχειρήσεις.

Αν υπολογίσουμε και την μη επιστρεπτέα προκαταβολή που δεν έχει δοθεί ακόμη σε καμία επιχείρηση από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης εν μέσω πανδημίας, έχουν φέρει σε απόγνωση και οργή στους επιχειρηματίες της περιοχής μας.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Ζητούμε την άμεση παρέμβαση σας. Δεν μπορεί κανένας να ακυρώνει τις τόσο θετικές πρωτοβουλίες σας και να στρέφει τον επιχειρηματικό κόσμο εναντίον σας και της Κυβέρνησης σας».


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑