Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on September 24th, 2021 | by fileto

0

Πατάτες στο Νευροκόπι Δράμας θα μαζέψουν μετανάστες

«Ημέρες καριέρας» ονομάζουν το μάζεψα αγροτικών προϊόντων από πρόσφυγες και μετανάστες που φιλοξενούνται στις δομές της Βόρειας Ελλάδας οι άνθρωποι του «SolidarityNow».

Ήδη αναμένεται να μεταβούν φέτος στο Κάτω Νευροκόπι Δράμας ώστε να απασχοληθούν πολλοί πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο στο μάζεμα της πατάτας.

Όπως ανέφερε η Μαίρη Ασβεστά, υπεύθυνη προγραμμάτων απασχόλησης στη Βόρεια Ελλάδα του «SolidarityNow», μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο περιθώριο εκδήλωσης που διοργανώθηκε στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, πρόκειται για την «ημέρα καριέρας» με κεντρικό σκοπό τη διασύνδεση του προσφυγικού πληθυσμού με την αγορά εργασίας, για την εργασιακή ένταξη μεταναστών και προσφύγων.

Όπως είπε η κ. Ασβεστά, πέρσι περίπου 50 ωφελούμενοι του «SolidarityNow» εργάστηκαν στη συγκομιδή των ελιών στη Χαλκιδική, όπου και φέτος απασχολείται προσφυγικός πληθυσμός, ενώ «ήδη κινητοποιούμε κόσμο στο camp της Καβάλας για το επικείμενο μάζεμα της πατάτας στο Νευροκόπι». Εξήγησε δε, ότι όλες οι προσλήψεις γίνονται με αμοιβές και όρους των συνεταιρισμών και οι εργαζόμενοι πληρώνονται και το εργόσημο.

«Παράλληλα, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για πρόσληψη προσωπικού από κατασκευαστικές, εταιρείες καθαρισμού και εξεύρεσης ανθρώπινου δυναμικού, αλλά και στον κλάδο του τουρισμού για μάγειρες, βοηθητικό προσωπικό κουζίνας ή καμαριέρες, όπου δεν απαιτείται καλή γνώση ελληνικών και δεν είναι πρόβλημα πρωταρχικό η γλώσσα», ανέφερε η κ. Ασβεστά, προσθέτοντας ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση και για τεχνίτες μαρμάρου, σιδεράδες και επιπλοποιούς. Αλλωστε, όπως διευκρίνισε, «στη φετινή “ημέρα καριέρας” συμμετέχουν εκπρόσωποι από εταιρείες, με τις οποίες ήρθαμε αρχικά σε επαφή και διερευνήσαμε αν έχουν ανοιχτές θέσεις εργασίας».

Η «ημέρα καριέρας» Career4all αποτελεί μια πρωτοβουλία της «Ομάδας Εργασίας για την υποστήριξη στην εργασιακή ένταξη μεταναστών και προσφύγων», σε συνεργασία με το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Οι φορείς και τα προγράμματα που συμμετέχουν είναι: οι δήμοι Θεσσαλονίκης και Νεάπολης- Συκεών, ΙΝΕ ΓΣΕΕ, EU funded HELIOS Project- ΔΟΜ, Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ΑΡΣΙΣ- Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων,ActionAid, IsraAID, ΝΑΟΜΙ- Οικουμενικό Εργαστήριο Προσφύγων και SolidarityNow.

Αρμοδιότητες του ΣΕΜΠ είναι -μεταξύ άλλων- η καταγραφή και η διερεύνηση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, που κατοικούν μόνιμα στην περιφέρεια του Δήμου Θεσσαλονίκης ως προς την ένταξή τους στην τοπική κοινωνία, η επαφή τους με δημόσιες αρχές ή τη δημοτική αρχή και η υποβολή εισηγήσεων προς το δημοτικό συμβούλιο για την ανάπτυξη τοπικών δράσεων προώθησης της ομαλής κοινωνικής ένταξης των μεταναστών και προσφύγων.

φωτο: αρχείο


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑