Άποψη - Γνώμη

Published on October 3rd, 2021 | by fileto

0

Τρίτο κόμμα οι αρνητές;

Κι ενώ τα πολιτικά κόμματα στη χώρα όπου απουσιάζει ο πολιτικός διάλογος, βρίσκονται σε ιδεολογικό βέρτιγκο, βρίσκει χώρο να αναπτυχθεί μια νέα δύναμη πολιτών που βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα των αρνητών.

Η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουν στις δημοσκοπήσεις να θριαμβεύουν έστω και με διαφορά, τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έχουν σαφή πολιτική στόχευση με εξαίρεση το ΚΚΕ και ψάχνουν να βρουν διέξοδο σωτηρίας.

Στις γερμανικές εκλογές οι Πράσινοι αναδείχθηκαν Τρίτη δύναμη, ενώ στην Ελλάδα από ότι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις ένα νέο κίνημα ανατέλλει χωρίς αρχηγό και κομματική ομπρέλα, και δεν είναι άλλο από το κίνημα των αρνητών στα εμβόλια του κορωνοϊού.

Στο ΚΙΝΑΛ μαλώνουν για το ποιος θα γίνει αρχηγός ενός κόμματος του 6%, στο κόμμα Βελόπουλου επενδύουν στην θολούρα της ακροδεξιάς, ενώ στο κόμμα Βαρουφάκη απουσιάζει το σαφές πολιτικό μήνυμα που θέλουν να στείλουν.

Άρα ενώ στην αριστερά επενδύουν στην κόντρα των σχολείων με τους φασίστες, ενώ καλούν σε μαζικούς εμβολιασμούς το κομματικό ακροατήριο, κάποιοι εποφθαλμιούν την «συμπαθή» τάξη των αρνητών και των ανεμβολίαστων με σύμμαχο την εκκλησία που είναι εκτός γραμμής από την αρχιεπισκοπή.

Την ταυτότητα των αρνητών του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού σκιαγραφεί η νέα μεγάλη δημοσκόπηση της Pulse.

Στη δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, αποτυπώνεται το ποσοστό των πολιτών που δηλώνουν αρνητές του εμβολίου.

Φαίνεται πως οι ψηφοφόροι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ εμφανίζουν υψηλό ποσοστό εμβολιασμένων (ή πρόθεσης να εμβολιαστούν) που κυμαίνεται άνω του 75%.

Συγκεκριμένα, το 77% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας έχει κάνει τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου.

Στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ το ποσοστό είναι 75%, σε αυτούς του Κινήματος Αλλαγής είναι 76% ενώ το υψηλότερο ποσοστό καταγράφεται στους ψηφοφόρους του ΚΚΕ με 78%.

Παράλληλα, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως όσοι απάντησαν πως δεν έχουν εμβολιαστεί, δήλωσαν σε ποσοστό 53% πως δεν θα το πράξουν ποτέ. Ένα 23% απάντησε αρκετά αργότερα, ενώ 9% των ερωτηθέντων δήλωσε «το συντομότερο δυνατό».

Από αυτούς τους πολίτες, 40% δηλώνει πως δεν θέλει να κάνει το εμβόλιο από ανησυχία για τις παρενέργειες, 19% από αντίδραση στην πίεση, ενώ ένα ποσοστό 11% αναφέρει πως δεν εμβολιάζεται για θρησκευτικούς λόγους.

Στην ερώτηση εάν έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου ή έχουν προγραμματίσει ραντεβού, 72% των ερωτηθέντων (ενήλικοι) δηλώνει ότι έχει κάνει τουλάχιστον μια δόση, το 2% ότι έχει προγραμματισμένο ραντεβού, το 11% απαντά δεν έχω κάνει – δεν έχω προγραμματισμένο ραντεβού, ενώ 15% δηλώνει δεν ξέρω/δεν απαντώ.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας η «ψαλίδα» στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, βρίσκεται στις 11,5 ποσοστιαίες μονάδες (36,5% ΝΔ έναντι 25% ΣΥΡΙΖΑ) ενώ η διαφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι του Αλέξη Τσίπρα στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός βρίσκεται στις 14 μονάδες (40% ο Κ. Μητσοτάκης έναντι 26% ο Αλέξης Τσίπρας).

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων η ΝΔ συγκεντρώνει 36,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 25%, το Κίνημα Αλλαγής 7%, το ΚΚΕ καταγράφει 6%, η Ελληνική Λύση 4,5%, το ΜέΡΑ 25 3%, και οι Έλληνες 1,5%.

Όσον αφορά το δείκτη αισιοδοξίας για την πορεία της οικονομίας το 42% των ερωτώμενων συνολικά δηλώνουν  σίγουρα αισιόδοξοι (22%) ή μάλλον αισιόδοξοι (20%), ενώ το 50% συνολικά αισθάνονται σίγουρα (25%) αισιόδοξοι ή μάλλον απαισιόδοξοι (25%).

Βέβαια η αισιοδοξία ή η απαισιοδοξία μένει να αποτυπωθεί μετά τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται και από ότι δείχνουν τα πράγματα η ακρίβεια, οι ανατιμήσεις και γενικότερα το χρήμα που δεν υπάρχει διαθέσιμο για την μεσαία τάξη και τις χαμηλότερες, θα είναι τροχοπέδη επιβίωσης.

Εκλογές δεν προβλέπονται, τουλάχιστον στο εγγύς μέλλον. Το εμπεδώσαμε αυτό πρόσφατα. Δεν προβλέπονται γιατί, και οι γαλοπούλες δεν βιάζονται να έρθουν τα Χριστούγεννα, και οι κότες δεν επιθυμούν να εγκαταλείψουν το ιδιόκτητο «κοτέτσι» τους με τα «χρυσά αυγά», αλλά και τα υπόλοιπα ωδικά πτηνά της πολιτικής μας πανίδας δεν θα ήθελαν να διακινδυνεύσουν την ασφάλεια που τους παρέχουν σήμερα τα μικρά συμπαθητικά «κλουβιά» τους.

Αλλά κι εμείς, που ως «ιπτάμενα σμήνη» τους ακολουθούμε, οι αθώες περιστερές της κοινωνίας και δέσμιοι των τρομερών επιλογών μας, θα συνεχίσουμε να πετάμε, τη μια στα σύννεφα του απροσδιόριστου, και την άλλη το μπαλάκι των ευθυνών μας στους άλλους…

Η κυβέρνηση να αφήσει την επικοινωνία και να ασχοληθεί σοβαρά με την πολιτική.

Να εγκαταλείψει την αλαζονεία που απορρέει από τις ευνοϊκές για εκείνην δημοσκοπήσεις, πάνω στις οποίες επαναπαύεται, διότι «τα πάντα ρει και ουδέν μένει…», κατά τον «Σκοτεινό Φιλόσοφο». Καλός ο Τσόρτσιλ, αλλά ακόμα καλύτερος ο Ηράκλειτος!

Η Αντιπολίτευση, να περιορίσει τις κραυγές, τις αναποτελεσματικές και κουραστικές κατά μέτωπο επιθέσεις κατά της κυβέρνησης και να αρχίσει να ασκεί δημιουργική κριτική και να ελέγχει ουσιαστικά την εξουσία, εστιάζοντας την πολιτική της στην σκληρή καθημερινότητα των πολιτών (που θα γίνει ακόμα πιο σκληρή στο μέλλον) και να προσπαθήσει να δείξει ότι διαθέτει στο «οπλοστάσιό» της, «όπλα» ικανά να ανακουφίσουν πραγματικά την ελληνική κοινωνία.

Θα πρέπει τέλος κι εμείς οι πολίτες, να κλείσουμε για λίγο τις τηλεοράσεις και να ανοίξουμε το «παράθυρο» της σκέψης μας. Ξέρω πόσο δύσκολο είναι να συμβεί αυτό το τελευταίο. Αξίζει όμως ακόμα και να το προσπαθήσουμε. Διαφορετικά, θα συνεχίσουμε να υποκρινόμαστε και να παριστάνουμε τις αθώες περιστερές, εκτελώντας χαμηλές πτήσεις, ανάμεσα σε κότες και σε γαλοπούλες…


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑