Άποψη - Γνώμη

Published on October 28th, 2021 | by fileto

0

Στην παρέλαση με μάσκα και …κάσκα!

Όπως διευκρινίζει το Υπουργείο Υγείας σε ανακοίνωσή του αναφορικά με τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να τηρηθούν στις παρελάσεις για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου,  σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική και σε εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει συνάθροιση και συνωστισμός.

Επομένως, την ώρα της παρέλασης, οι θεατές θα πρέπει να φορούν μάσκα, σε αντίθεση με τους παρελαύνοντες, για τους οποίους η χρήση μάσκας δεν θα είναι υποχρεωτική αφού θα είναι στοιχισμένοι και άρα εξαιρούνται του μέτρου.

Ωστόσο, όσοι παρελάσουν θα πρέπει πριν και μετά την παρέλαση- εφόσον είναι συνωστισμένοι και όχι σε στοίχιση -να φορούν τις μάσκες τους.

Πραγματικά μόνο που διαβάζεις ένα τέτοιο κείμενο αναρωτιέσαι, θα πρέπει να γίνει παρέλαση;

Αν απαντήσεις να μην γίνει παρέλαση θα σου πουν ότι δεν είσαι πατριώτης, ότι είσαι αριστερός που δεν θέλει να γίνονται παρελάσεις παρά μόνο στην Κόκκινη Πλατεία και στην Τιέν Αν Μεν, θα σου πουν ότι είσαι διεθνιστής που δεν θέλει σύμβολα, σημαίες και σύνορα και άλλα πολλά.

Τώρα θα σου κολλήσουν κι άλλο ένα επίθετο, θα πουν ότι είσαι και στο κίνημα των αντεμβολιαστών!

Κι έτσι για να μην σου σούρουν όλα τα παραπάνω, απαντάς ναι να γίνουν οι παρελάσεις…

Να αναπτερωθεί το εθνικόν φρόνημα μια και πέρσι δεν κάναμε το χρέος μας ή μάλλον πέρσι είχαμε εκείνα τα σγουρά που όλοι πήγαν στον Αη Δημήτρη και στην Θεσσαλονίκη και γέμισε όλη η Ελλάδα κορωνοϊό.

Τι γελάτε, τα ξεχάσατε; Να σας τα θυμίσω; Αλλά δεν μπαίνω στον κόπο μια και πέρσι τον Φλεβάρη με μια μεγάλη ανακοίνωσή της η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης αναφέρει πολλά και σημαντικά για το ζήτημα εκείνο.

Διαβάζω ένα δύο κομμάτια από την ανακοίνωση αυτή: «Συμπληρώθηκαν πρὶν λίγες ἡμέρες, τρεὶς μῆνες ἀπὸ τὴν 26η Ὀκτωβρίου 2020, ἀπὸ τὴν ἑορτὴ τοῦ Πολιούχου τῆς Θεσσαλονίκης, Μεγαλομάρτυρος καὶ Μυροβλύτου, ἁγίου Δημητρίου, ποὺ ἑορτάστηκε ἐντελῶς διαφορετικὰ σὲ σχέση μὲ ὅσα ἡ πόλη μας γνωρίζει.

Μὲ μεγάλη ἔκπληξη καὶ λύπη ὅμως, παρακολουθήσαμε ἀπὸ τὴν ἴδια ἡμέρα νὰ δημιουργοῦνται ἐντέχνως ψευδεῖς ἐντυπώσεις, νὰ κατασκευάζονται παραπειστικὰ «γεγονότα», νὰ διασπείρονται ὑποκειμενικὲς γνῶμες ὡς «βεβαιότητες», νὰ παρουσιάζονται ἀναλήθειες ὡς πραγματικότητα. Γίναμε μάρτυρες ἐξωφρενικῶν καταστάσεων, γευθήκαμε τοὺς πικροὺς καρποὺς τῆς συκοφαντίας. Καὶ ὅλα αὐτὰ κατέτειναν σὲ μία καὶ μοναδικὴ ἐπωδό: «Ἡ ἑορτὴ τοῦ ἁγίου Δημητρίου φταίει γιὰ τὴν ἐξάπλωση τῆς πανδημίας στὴν Θεσσαλονίκη καὶ τὶς ἐκατόμβες τῶν νεκρῶν στὴν πόλη!».

Γιὰ ἑκατὸ σχεδὸν ἡμέρες σιωπήσαμε, ὄχι φοβούμενοι ὴ ὡς ἔνοχοι, ἀλλὰ προσπαθῶντας νὰ μὴν ὀξύνουμε τὶς ἀντιπαραθέσεις.

Ὅμως, κατόπιν καὶ τῶν γεγονότων ποὺ διαδραματίσθηκαν στὸν Ἱερὸ Ναὸ τοῦ ἁγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου, κατὰ τὴν ἡμέρα τῶν Θεοφανείων (6 Ἰανουαρίου 2021), θεωροῦμε πλέον, ὅτι ἡ σιωπὴ μᾶλλον «οὐκ ὠφελεῖ» καὶ πὼς ἦρθε ἡ ὥρα νὰ ποῦμε, εἰ κακῶς ἐπράξαμεν, μαρτυρήσατε περὶ τοῦ κακοῦ εἰ δε μὴ, τὶ ἡμᾶς «δέρετε»;

Και συνεχίζει η ανακοίνωση να αναφέρει την κατάσταση που υπήρχε τότε και δεν συνηγορεί ότι η εορτή ευθύνεται αυτή καθ’ αυτή, για την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Όλα αυτά βέβαια ξεκίνησαν από τον Άδωνι Γεωργιάδη ο οποίος σε μια από τις αμέτρητες εμφανίσεις του σε κάποιο κανάλι τον Γενάρη του 2021, ανέφερε ότι η κυβέρνηση είχε δεχθεί εισηγήσεις λοιμωξιολόγων για lockdown στη Θεσσαλονίκη πριν τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου, τις οποίες, ωστόσο, αγνόησε, χαρακτηρίζοντας τη σχετική απόφαση ως λανθασμένη.

Η επίμαχη δήλωση έγινε το πρωί της Τρίτης (5/1) στον αέρα της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ και έδωσε το έναυσμα για σφοδρή αντιπαράθεση επίκεντρο της οποίας ήταν, ξανά, οι χειρισμοί της κυβέρνησης στο μέτωπο της πανδημίας:

Θέλω να είμαι ειλικρινής. Ένας από τους λόγους που ελήφθη η απόφαση για την καραντίνα αυτής της εβδομάδος, ήταν το προηγούμενο της Θεσσαλονίκης. Τότε κάποιοι λοιμωξιολόγοι μάς έλεγαν ότι θα έπρεπε να γίνει καραντίνα στη Θεσσαλονίκη πριν την εορτή του Αγίου Δημητρίου. Εμείς από σεβασμό στην παράδοση, στην Ορθοδοξία στην πίστη, δεν βάλαμε καραντίνα πριν τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου. Θυμίζω ότι αυτό ήταν το βασικότερο λάθος που έγινε στη Θεσσαλονίκη».

Τα παραπάνω σχολίασε άμεσα ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, πετώντας τη μπάλα και στην πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη: «Η ομολογία του Υπουργού Ανάπτυξης πως η Θεσσαλονίκη θρηνεί τόσους νεκρούς από την πανδημία γιατί η κυβέρνηση αγνόησε τους ειδικούς που είχαν ζητήσει lockdown πριν την γιορτή του Αγίου Δημητρίου, είναι ανατριχιαστική. Ο κ. Μητσοτάκης δεν είπε μόνο ψέματα, όταν μας έλεγε πως κανείς δεν είχε ζητήσει έγκαιρα πιο σκληρά μέτρα. Αλλά απολύτως συνειδητά έβαλε για άλλη μια φορά το πολιτικό κόστος πάνω από την ανθρώπινη ζωή».

Και πάμε στο σήμερα, με ανοιχτά μαγαζιά, με συνωστισμούς και τα ρέστα…

Η μητρόπολη έχει βγάλει ανακοίνωση ότι με τη συμμετοχή πιστών θα πραγματοποιηθεί τελικά η λιτάνευση την παραμονή της εορτής του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, παρότι η υγειονομική κατάσταση στην πόλη με την πανδημία είναι σε ανησυχητικά επίπεδα εδώ και αρκετές ημέρες, με τις ΜΕΘ στα νοσοκομεία να βρίσκονται και πάλι «στο κόκκινο».

Και να φανταστεί κανείς ότι ο μητροπολίτης Άνθιμος «άδειασε» τον Πρωτοσύγκελο για δηλώσεις περί λιτάνευσης χωρίς πιστούς.

Εν τω μεταξύ ο Μάκης Βορίδης με παρέμβαση του Υπουργείου Εσωτερικών, επιβάλλει επιπλέον μέτρα για την στρατιωτική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, γεγονός που είναι αποκαλυπτικό της ανησυχίας της κυβέρνησης και των επιστημόνων για όσα θα γίνουν στη διάρκεια των τριήμερων εορτασμών στη συμπρωτεύουσα για τον πολιούχο, Άγιο Δημήτριο, την απελευθέρωση της πόλης και την εθνική εορτή.

Όσο για τις παρελάσεις εκτός συμπρωτεύουσας είπαμε μάσκα, κάσκα και σημαία στο χέρι και αραία – αραία να φαινόμεθα καμιά σαρανταρέα!


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑