Άποψη - Γνώμη

Published on November 20th, 2021 | by fileto

0

Επιστράτευση όπως παλιά…

Γενικότερα έχει την ιλαρότητά της η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην επίταξη ή επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών για να σώσει το τρωθέν κύρος της Δημόσιας Υγείας, η οποία όπως φαίνεται αδυνατεί να περιθάλψει τους ασθενείς του κορωνοϊού.

Η απουσία των νοσηλευτών και ιατρών που δεν ήταν εμβολιασμένοι ή δεν είχαν πιστοποιητικό νόσησης από το σύστημα του ΕΣΥ έφερε ουσιαστικά απορρύθμιση και όλοι πλέον γνωρίζουν ότι οι παροχές υπηρεσιών στις απλές κλίνες Covid-19 όσο και στις ΜΕΘ δεν είναι και οι ιδανικές.

Με ποιο προσωπικό αλήθεια μπορεί να είναι σε πλήρη κάλυψη η νοσηλεία ενός ασθενούς που θα πρέπει να του χορηγούν οξυγόνο και φάρμακα, αλλά να τον παρακολουθούν στα ζωτικά του στοιχεία κάθε στιγμή;

Και για να κάνει τον «καμπόσον» η κυβέρνηση με την υπογραφή του ίδιου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ για την επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών, ειδικοτήτων Παθολογίας,  Πνευμονολογίας και Γενικής Ιατρικής για την αντιμετώπιση της covid19.

Κι αυτή η κίνηση έγινε με προχειρότητα μια και στην Λάρισα για παράδειγμα και σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου αναφέρουν ότι: «παρά τις δικές μας αντιρρήσεις για το λόγο ότι όταν και όπου εφαρμόστηκε στο παρελθόν δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, καθόσον δεν ήταν στοχευμένη, γίνεται με μεγάλη προχειρότητα, επιστρατεύοντας ακόμα και εγκυμονούσες (όπως συνέβη σήμερα στο Σύλλογο μας) είναι ένα παρακινδυνευμένο εγχείρημα της πολιτείας, αποτελεί  επίπονη διαδικασία για τους επιστρατευμένους γιατρούς με απορρύθμιση της ζωής τους και της εργασίας τους και αφαιμάζει προσωπικό από τον ιδιωτικό τομέα που είναι απασχολημένο με την περίθαλψη τόσο χιλιάδων ολιγοσυμπτωματικών νοσηλευομένων στο σπίτι  όσο και δεκάδων στις ιδιωτικές κλινικές».

Στην ίδια ανακοίνωση διαβάζουμε ότι: «πιστεύουμε ακράδαντα πως όλοι οι γιατροί στη χώρα, κρατικοί και ιδιώτες, υπηρετούμε το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις να δίνουμε αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας προς τους συμπολίτες μας, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσεων, συστρατευμένοι στον ίδιο στόχο.

Βασική μας αρχή επίσης αποτελεί η συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων για την αντιμετώπιση έκτακτων υγειονομικών προβλημάτων, καθόσον κανένας από μόνος του δεν μπορεί να φέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Για μια ακόμα φορά η Πολιτεία και ιδιαίτερα οι Διοικήσεις ορισμένων ΥΠΕ δεν κατάφεραν, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις μας,  να προετοιμάσουν το Σύστημα Υγείας ώστε να προσφέρει πλήρεις και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας σε ασθενείς με covid -19 αλλά και σε ασθενείς με χειρουργικά ή άλλα παθολογικά προβλήματα που τρέχουν παράλληλα χωρίς κορωνοϊό, παρόλο που στην περιοχή μας το σύστημα ενισχύθηκε και αποσυμφορήθηκε από τον ιδιωτικό τομέα που αριθμεί 15 Ιδιωτικές Κλινικές και 2 μεγάλα Κέντρα Αποκατάστασης και Αποθεραπείας, μαζί με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους. 150 κλίνες covid, 65 κλίνες non covid και 8 κλίνες ΜΕΘ (δηλαδή ένα μεγάλο νοσοκομείο ολόκληρο) του ιδιωτικού τομέα  στελεχωμένες με το αντίστοιχο ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό είναι στη διάθεσή της περίθαλψης μέτριας βαρύτητας περιστατικών στην Π.Ε.Λάρισας και συνεπικουρούν άριστα τις κρατικές δομές υγείας».

Όλα αυτά τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση είναι αποσπασματικά και σίγουρα όχι αποτελεσματικά, αλλά είναι μέτρα για να ροκανίσει τον χρόνο μέχρι η πανδημία να παρουσιάσει ύφεση.

Δεν θέλει να προχωρήσει σε lockdown γιατί θα πρέπει να πληρώσει και  από ότι φαίνεται κρατάει το χρήμα για άλλες «δουλειές»!

Ο υπουργός Υγείας, που είναι απλά κατώτερος των περιστάσεων, Θάνος Πλεύρης, δίνει μια άλλη εικόνα για την πληρότητα των δημόσιων νοσοκομείων, τονίζοντας πως υπάρχει πλήρης συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, καθώς «πάνω από 700 κλίνες στη Βόρεια Ελλάδα έχουν διατεθεί στο ΕΣΥ, ενώ όλες οι κλίνες ΜΕΘ non Covid βρίσκονται υπό την διαχείριση του ΕΚΑΒ».

Ο υπουργός ανέφερε, επίσης, πως η επίταξη ιδιωτών γιατρών θα ξεκινήσει από την Θεσσαλία και τη Βόρεια Ελλάδα και θα επεκταθεί όπου χρειαστεί.

Λόγια κενά περιεχομένου μια και όλοι γνωρίζουν ότι τελικά αυτοί που θα ωφεληθούν στο τέλος είναι κάποιοι κλινικάρχες που σε καιρούς δύσκολους θα παραχωρήσουν κλίνες και θα πληρωθούν!

Είναι σημαντικό αυτό που ανέφερε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Θανάσης Εξαδάκτυλος ότι «οι εντατικές χρειάζονται εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό, δηλαδή εντατικολόγους, και όχι ανειδίκευτους – για τις ΜΕΘ – γιατρούς του ιδιωτικού τομέα, που έτσι κι αλλιώς δεν έχουν την εμπειρία των γιατρών του ΕΣΥ…».

Ακόμη χειρότερα, όταν εφαρμόστηκε τον περασμένο Μάρτιο το μέτρο της επίταξης, όχι μόνο δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, αλλά στέρησε και έμπειρους γιατρούς από την πρωτοβάθμια περίθαλψη. Έτσι, τα δημόσια νοσοκομεία εξακολουθούσαν να παραμένουν αθωράκιστα και χωρίς καμία ενίσχυση.

Πέραν του γεγονότος ότι δεν υπήρξε ανταπόκριση από τους ιδιώτες γιατρούς για οικειοθελή ένταξή τους στις υπηρεσίες των δημόσιων νοσοκομείων, ταυτόχρονα, από τους υγειονομικούς του ΕΣΥ επικρίθηκε η λογική τού μέτρου, καθώς οι ιδιώτες γιατροί δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της νοσοκομειακής περίθαλψης.

Απεναντίας, θα ήταν πολύ περισσότερο χρήσιμοι οι ιδιώτες γιατροί αν εντάσσονταν σε ένα κρατικό σχεδιασμό ενίσχυσης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με την οποία ουσιαστικά είναι και περισσότερο εξοικειωμένοι.

Τελικά κι αυτή η επίταξη ή επιστράτευση μας θύμισε εκείνη του 1974 όταν έγινε η απόβαση του Αττίλα στην Κύπρο και πήραν φύλλο πορείας εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες αλλά όταν έφτασαν στα στρατόπεδα δεν βρήκαν …αρβύλα να βάλουν! 


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑