Άποψη - Γνώμη

Published on December 5th, 2021 | by fileto

0

Ζήτω η δημοκρατία των μουγκών!

Η υπόθεση με το «πέσιμο» στον one man  show  Χριστόφορο Ζαραλίκο επειδή είπε την ατάκα: «εάν δεν μας έδιναν λεφτά οι Άγγλοι, θα έπρεπε να τα βρει ο Μιαούλης με το πλοίο του, το «Γκιαούρ- One», είναι τουλάχιστον από αυτούς που την οργάνωσαν ένα ακόμη σπυρί που πλέον κακοφορμίζει…

Από τότε που μπήκαμε στα μνημόνια και λίγο πιο πριν επί ΓΑΠ, άρχισε την χώρα μας να επικρατεί η άποψη ότι η ενημέρωση έπρεπε να περάσει σε φάση αντιπαροχής.

Όπως παλιά είχες ένα οικοπεδάκι ή ένα πατρικό έτοιμο για γκρέμισμα και έρχονταν ο εργολάβος της εποχής και παίρνοντας αντιπαροχή το ακίνητο, χτίζοντας στη θέση του μια πολυκατοικία σου έδινε κάποια διαμερίσματα, ένα μαγαζί και πάει λέγοντας.

Όταν μας ήρθε η τρόικα και το ΔΝΤ εκεί κάτι είχε αρχίσει να μην αρέσει όταν «λες και ήταν μιλημένοι» ιδιαίτερα οι τηλεοπτικοί, εξαφάνισαν τις δημοσιογραφικές εκπομπές, ενίσχυσαν τα πρωϊνάδικα, στα πρωινάδικα αυτά υπήρξε μια διατεταγμένη υπηρεσία (αυτό τουλάχιστον αντιλαμβάνετο ο θεατής που κάτι ξέρει) και όλοι έλεγαν το ίδιο ότι αυτό μας άξιζε, ότι είναι μονόδρομος τα μνημόνια, τόσο βαθειά είμαστε στην κρίση, και να οι περικοπές και να τα ψαλίδια, όχι μόνο στα οικονομικά, αλλά και στην ενημέρωση…

Η κοινωνία διαλύθηκε, είδαμε κυβερνήσεις εθνικής συνεργασίας και απίστευτης αθλιότητας, είδαμε τον Σαμαρά να κυβερνά με τον Βενιζέλο και μετά ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ με Λαφαζάνη, Βαρουφάκη και Ζωή, για να καταποντιστεί και να βαπτιστεί κι αυτός ορθόδοξος του δυτικού δόγματος και μάλιστα με λαρτζ διάθεση και με έλλειμμα ενημέρωσης τα πρώτα χρόνια.

Πάτε μια βόλτα στα τρία πρώτα χρόνια του Αλέξη και να βγάλετε θαυμάσια συμπεράσματα για τον τρόπο που τα απίστευτα πρωϊνάδικα σερβίριζαν εκτός από φίλτρα νερού και καλσόν που σφίγγουν τα ξύγκια και την ενημέρωση ότι όλα πηγαίνουν καλά και μάλιστα στη σωστή κατεύθυνση μια και τα νταούλια σίγησαν και ο Ευκλείδης (εκ Λονδίνου) ήδη είχε πλέον φτάσει στο πυθαγόρειο θεώρημα της δικής του οικονομίας!

Κι αυτά πέρασαν, ειδικά τον τελευταίο χρόνο ο ΣΥΡΙΖΑ έφαγε πολύ παντόφλα από τους πρωινατζήδες, μια και ερχόταν η ορίτζιναλ λύση η οποία είχε και προοδευτικό (τάχα) περιεχόμενο.

Η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο, ο Τσίπρας πετάχθηκε στο πυρ το εξώτερον και ήρθε η νέα κυβέρνηση να φέρει την μεταρρύθμιση στην οικονομία, την  κοινωνία, τον εξωγενή παράγοντα.

Και καπάκι ήρθε και η πανδημία, όπου το πρώτο που θεσμοθετήθηκε ήταν να αυξηθούν τα όρια των απ’ ευθείας αναθέσεων σε δημόσιο, δήμους και σε ότι μυρίζει κράτος και φυσικά να μεταμορφωθούν οι μειοψηφίες σε πλειοψηφίες και να αποφασίζουν κατά το δοκούν.

Κι όχι μόνο αυτό, αλλά έχει επιβληθεί με έναν πακτωλό χρημάτων μια επίσης συνεχιζόμενη απαράδεκτη και άκρως επικίνδυνη …αφωνία στην επικοινωνία και την ενημέρωση.

Συνεχίζουν να μην υπάρχουν δημοσιογραφικές εκπομπές στην τηλεόραση, οι εφημερίδες κινούνται στο όρο της βιωσιμότητας, το ίντερνετ παίζει έναν πολύ επικίνδυνο ρόλο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έγιναν πανίσχυρα μια και η ενημέρωση που ταΐζουν είναι αμφιβόλου ποιότητας!

Οι πολιτικοί επικοινωνούν ακόμη και για θεσμικά θέματα μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πράγμα που σημαίνει ότι ο καθένας μπορεί ανεπίσημα να πάρει κομμάτια από τις αναρτήσεις τους και αν χρειαστεί κάποια εξ αυτών να αποδομηθούν, υπάρχει πάντα η δικαιολογία του fake news.

Πέραν αυτών έχουμε και μια ιδιότυπη σιωπή απόψεων που αντιτίθενται σε εμβόλια, μέτρα κατά της πανδημίας, εμπλοκή της εκκλησίας σε θέματα πολιτικής, προστασία οικονομικών παραγόντων και μια επίσης διαδικασία …αντιπαροχής στα ΜΜΕ.

Στημένες εκπομπές, στημένες απόψεις, μονόλογος επιστημόνων, ειδικών, πολιτικών, υπουργών που ενώ έχουν άλλο χαρτοφυλάκιο χρησιμοποιούνται δια πάσαν άποψην, δια παν θέμα και πάσης φύσεως ανάλυση, εκτός του αντικειμένου τους.

Κι όλα αυτά συνεχίζουν να αποτελούν ένα τοξικό κλίμα που οδηγεί στην …δημοκρατία των μουγκών!

Όποιος μιλήσει και οι απόψεις του δεν είναι φούστα – μπλούζα με το σύστημα και αυτό που έχει εγκαταστήσει, ουαί! Τον τρώει η μοναξιά και η διαδικασία της αφωνίας.

Και πραγματικά ανησυχώ γιατί και ο λαός μας έχει χάσει τα ανακλαστικά του…

Δεν είναι οι μπράβοι στην σκηνή του Ζαραλίκου ή αν ο Ζαραλίκος είναι αριστερός ή συριζαίος ή ότι θέλει ας είναι…

Το τοπίο μυρίζει και μάλιστα άσχημα. Μπορεί η αφωνία να φέρει μουγκαμάρα, αλλά οι αισθήσεις είναι πολλές και ανακλαστικές που όλο αυτό το παιχνίδι μπορεί να το οδηγήσουν σε …βασιλική πεντάλφα!


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑