Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on July 23rd, 2022 | by fileto

0

Πύρινη κόλαση στο δάσος της Δαδιάς

ΚΑΙΓΕΤΑΙ ΕΝΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ…

Στη δυτική και στη νοτιοδυτική πλευρά της περιμέτρου της πυρκαγιάς επικεντρώνεται αυτή τη στιγμή το πρόβλημα στο δάσος της Δαδιάς στο Σουφλί Έβρου, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη φωτιά από την Πέμπτη (21/07), τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός, Γιάννης Αρτοποιός σε έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε.

Η φωτιά συνεχίζει την καταστροφική πορεία της εντός του δάσους, ενώ οι εικόνες από νέες εστίες φωτιάς που ξεπηδούν από το δάσος συγκλονίζουν.

Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Αρτοποιός, η εικόνα στην βορειοανατολική πλευρά αυτή την στιγμή είναι πολύ καλύτερη. Ο κ. Αρτοποιός έκανε λόγο για “ένα εξαιρετικά δύσκολο περιστατικό πυρκαγιάς με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που εξελίσσεται στην καρδιά του Έβρου” με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να επιχειρούν αδιάκοπα.

“Για το λόγο αυτό προσπαθούμε όπου είναι εφικτό με τις επίγειες δυνάμεις και τα χωματουργικά μηχανήματα να δημιουργήσουμε επιπλέον αντιπυρικές ζώνες και λωρίδες. Όλες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης έχουν τεθεί από χθες σε γενική επιφυλακή. Ταυτόχρονα οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας παρέχουν κάθε συνδρομή”, σημείωσε ο κ. Αρτοποιός.

Συνεχείς είναι οι ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα, ενώ στη μάχη μπήκαν και οι επίγειες δυνάμεις προκειμένου να περιορίσουν τις νέες εστίες.

Θετικό παραμένει το γεγονός ότι η πυρκαγιά δεν κινδυνεύει να φτάσει σε κάποιο οικιστικό κομμάτι.

Συγκεκριμένα επιχειρούσαν και επιχειρούν από το βράδυ και συνεχίζουν να επιχειρούν αδιάκοπα 320 πυροσβέστες με 68 υδροφόρα οχήματα, 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών και εθελοντικών οχημάτων, ενώ για την αεροπυρόσβεση διατέθηκαν και σήμερα από το πρώτο φως και αναπτύχθηκαν σταδιακά 6 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα.

Ωστόσο, όπως τόνισε, ο καπνός σε συνδυασμό με την άπνοια και τη μεγάλη σχετική υγρασία της νύχτας δυσχέραινε το πρωί τις επιχειρήσεις της αεροπυρόσβεσης.

Στη μάχη της κατάσβεσης ρίχτηκαν σήμερα και 32 υλοτόμοι από τους Δασικούς Συνεταιρισμούς της περιοχής. Προσπαθούν να δημιουργήσουν μια αντιπυρική ζώνη, διαπλατύνοντας παράλληλα μονοπάτια στην περιοχή.

Το δυσπρόσιτο της περιοχής καθώς και η τόσο υψηλή βλάστηση εμποδίζουν το νερό να φτάσει χαμηλά στα σημεία όπου σιγοκαίνε οι πευκοβελόνες, το μήκος των οποίων ξεπερνά το μισό μέτρο.

Οι επείγειες δυνάμεις σχεδόν αδυνατούν να τα προσεγγίσουν, με τους πυροσβέστες να κάνουν έρπινγκ για να τα φτάσουν. Δεδομένων των συνθηκών, οι ελπίδες κατάσβεσης εναπόκεινται κατά κύριο λόγο στα εναέρια μέσα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ο καπνός δημιουργεί πρόβλημα ορατότητας με αποτέλεσμα τα πτητικά μέσα να μην μπορούν να επέμβουν ανά πάσα στιγμή.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑