Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on July 25th, 2022 | by fileto

0

Απειλούνται οι μαυρόγυπες στη Δαδιά;

Η πολυήμερη πυρκαγιά στο μοναδικό σε βιοποικιλότητα Δάσος της Δαδιάς, που αποτελεί κομμάτι του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου με συνολική έκταση 400.000 στρεμμάτων, αναμφίβολα αποτελεί μια μεγάλη οικολογική καταστροφή.

Εκτός από τα χιλιάδες καμένα στρέμματα -υπολογίζονται σε πάνω από 15.000 έως τώρα- άγνωστη είναι η ζημιά που έχει προκληθεί σε πουλιά και ζώα.

Αν και πολλά πτηνά φέρεται να έχουν μετακινηθεί προς πεδινές περιοχές ή τα ζαρκάδια που έφυγαν προς τα χωριά του ορεινού Έβρου, οι ειδικοί του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου αγωνιούν για την χλωρίδα και την πανίδα και ιδιαίτερα για τον πληθυσμό των μαυρόγυπων που φωλιάζουν στο δάσος.

Η υποδιευθύντρια του πρώην Φορέα Διαχείρισης (νυν ΜΔΠΠ Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου και Δαδιάς), Άννα Κωνσταντινίδου, μιλώντας στη Voria.gr, ανέφερε ότι «η φωτιά καίει σε πολύ σημαντική περιοχή».

«Υπάρχουν σε αυτή φωλιές με μαυρόγυπες οπότε σίγουρα υπάρχουν επιπτώσεις. Όμως αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να ξέρουμε το μέγεθος της ζημιάς που έχει γίνει. Κι αυτό που προσπαθούμε αυτή την ώρα είναι να μην επεκταθεί η φωτιά προς την περιοχή που έχει ακόμα περισσότερους μαυρόγυπες» είπε προσθέτοντας ότι είναι περίοδος που έχουν γεννηθεί τα νεογνά.

«Είναι πολύ μικρά ακόμα και δεν έχουν πετάξει οπότε είναι σίγουρο ότι θα χαθούν σε περίπτωση που καεί το δένδρο» τόνισε.

Πηγή: voria.gr


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑