Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on August 10th, 2022 | by fileto

0

Τι σημαίνει η δημογραφική απογύμνωση της Θράκης…

Το παράπονο είναι διαχρονικό και δεν αντιμετωπίζεται με τον ζήλο που θα έπρεπε από τους αρμοδίους της εκάστοτε κυβέρνησης.

Οι ακρίτες της Ροδόπης και κατά προέκτασης της Θράκης μας, ζητούν να δοθεί περισσότερη «προσοχή» και «ενίσχυση» από την πλευρά των αρμοδίων της κυβέρνησης, ώστε να συνεχίσουν να «φυλάττουν Θερμοπύλες». Όπως εξάλλου έπραξαν και το 2020, που συνέβαλλαν καθοριστικά προκειμένου να αποτρέψουν την παράνομη είσοδο στην Ελλάδα δεκάδων χιλιάδων παράνομων μεταναστών.

«Στην προηγούμενη απόπειρα υβριδικού πολέμου της Τουρκίας στον Έβρο οι Θρακιώτες απέδειξαν την αποφασιστικότητα και την ετοιμότητα τους να υπερασπίζονται μόνοι τους αποτελεσματικά, όχι μόνο τα Ελληνικά αλλά και τα Ευρωπαϊκά σύνορα»,τόνισε χαρακτηριστικά ο Δρ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ και Αν. Καθηγητής Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Όπως τόνισε ο κ. Στυλιανίδης, «σήμερα το νέο πρόβλημα είναι η δημογραφική απογύμνωση από τα πιο δυναμικά τμήματα του πληθυσμού, που φεύγουν κυρίως προς το εξωτερικό λόγω έλλειψης νέων επενδύσεων ή άλλων επαγγελματικών προοπτικών».

Παράλληλα, ο βουλευτής Ροδόπης υπογράμμισε με έμφαση ότι «η ανατροπή της πληθυσμιακής ισορροπίας στη Θράκη, έχει τραγικές συνέπειες στην ασφάλεια και την άμυνα της χώρας και φυσικά επηρεάζει και την οικονομική εξωστρέφεια της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Μαύρης Θάλασσας». 

Αναφερόμενος στην απόφαση του πρωθυπουργού να «στηθούν» κάλπες στο τέλος της τετραετίας σημείωσε ότι «η στάση του πρωθυπουργού είναι εθνικά υπεύθυνη και θεσμικά ορθή, διότι τοποθετεί το συμφέρον της πατρίδας πάνω από το συμφέρον του κόμματος».  

Επίσης, τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία θα επιδιώξει την αυτοδυναμία, «χωρίς όμως να κλείνει την πόρτα της συνεργασίας προς καμία πλευρά».

Εδώ και δεκαετίες αγωνίζεστε για τα δικαιώματα των ακριτών μας στην περιφέρεια Ροδόπης. Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι κάτοικοι της περιοχής;

Ε. Στυλιανίδης: Το βασικό πρόβλημα της Θράκης και ειδικότερα της Ροδόπης υπήρξε στα 100 χρόνια του ελεύθερου βίου της, η πλήρης απουσία της από τα κέντρα εξουσίας και η έλλειψη εθνικού στρατηγικού αναπτυξιακού  σχεδιασμού. Σκεφθείτε ότι πριν το 2004 που συμμετείχα  για πρώτη φορά στην Κυβέρνηση Κ. Καραμανλή, η Ροδόπη δεν είχε Υπουργό για 50 χρόνια και οι τελευταίοι βουλευτές που συμμετείχαν για λίγο  στις κεντρικές κυβερνήσεις πριν από μένα ήταν ο αείμνηστος Παπαδήμος πρώην Υπουργός Παιδείας Πελοπονησιακής καταγωγής και ο Μαρινάκης Υπουργός Ναυτιλίας Κρητικής καταγωγής. Ουσιαστικά η προσπάθεια που τότε ξεκινήσαμε ήταν να καλύψουμε ένα μεγάλο κενό, όχι μόνο αδιαφορίας αλλά μερικές φορές και περιφρόνησης για την περιοχή και να αποκαταστήσουμε το αίσθημα αδικίας των κατοίκων της  που στην πλειοψηφία τους ήταν πρόσφυγες. Σήμερα το νέο πρόβλημα είναι η δημογραφική απογύμνωση από τα πιο δυναμικά τμήματα του πληθυσμού, που φεύγουν κυρίως προς το εξωτερικό λόγω έλλειψης νέων επενδύσεων ή άλλων επαγγελματικών προοπτικών. Η ανατροπή της πληθυσμιακής ισορροπίας στη Θράκη, έχει τραγικές συνέπειες στην ασφάλεια και την άμυνα της χώρας και φυσικά επηρεάζει και την οικονομική εξωστρέφεια της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Μαύρης Θάλασσας. 

Ποιες είναι οι προοπτικές ανάπτυξης της Ροδόπης και που εστιάζετε τις ενέργειες σας;         

Ε. Στυλιανίδης: Αν αντιμετωπίσω το νομό μου με τη λογική μιας επιχείρησης που πρέπει να αναπτυχθεί, θα επεσήμανα τρεις βασικές πηγές εισοδήματος πλην της βιομηχανίας που τώρα είναι σε μετάβαση, τους αγρότες, τους φοιτητές και τους διερχόμενους τουρίστες.  Και για τα τρία έχω εργασθεί τα προηγούμενα χρόνια. Ως Υπουργός Παιδείας αύξησα τον φοιτητικό πληθυσμό κατά 40% και παλεύω για την περαιτέρω ενίσχυση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου που αναμφισβήτητα είναι η καλύτερη επένδυση της Πολιτείας διαχρονικά. Τους αγρότες μας προσπαθούμε να τους στηρίζουμε με διάφορα προγράμματα, αλλά το βασικό πρόβλημα είναι η αξιοποίηση του υδροφόρου ορίζοντα που απειλείται από την υφαλμύρωση. Γι’ αυτό έχουμε εισηγηθεί στον πρωθυπουργό την κατασκευή του φράγματος του Ιάσμου που θα δημιουργήσει πάνω από 250.000 αρδεύσιμα στρέμματα, θα σώσει τους σπάνιους βιότοπους και  και θα εμπλουτίσει τον υδροφόρο ορίζοντα μειώνοντας το κόστος παραγωγής και βελτιώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Στο χώρο του τουρισμού κατασκευάσαμε σε χρόνο ρεκόρ τον κάθετο άξονα Κομοτηνής -Βουλγαρίας και διέρχονται σήμερα πάνω απώλεια 1,8 εκ ΙΧ από τα Βαλκάνια. Για να κρατήσουμε όμως στην περιοχή τουρισμό απαιτείται η αξιοποίηση του ορεινού όγκου της Ροδόπης και του μεγάλου παραλιακού μετώπου καθώς και η αδειοδότηση διέλευσης τουριστικών λεωφορείων που θα τονώσει το τοπικό εισόδημα. Για να επιτύχουν όλα αυτά καταφέραμε να τα εντάξουμε σε ένα εθνικό πλαίσιο στρατηγικής που διαμορφώσαμε μέσω της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής υπό την Ντόρα Μπακογιάννη. Πάντα πίστευα ότι οι αποφάσεις αυτού του είδους απαιτούν διακομματική συνεννόηση, ώστε να μην διακόπτονται από την εναλλαγή προσώπων και κυβερνήσεων. Όσο το εφαρμόζουμε έχουμε και αποτελέσματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η επιτυχία μας να καταβληθεί μετά από 11 χρόνια καθυστέρησης το 12% επιδότησης ημερομισθίου που όφειλε το κράτος στις επιχειρήσεις της Θράκης. Χρειάστηκε απίστευτος αγώνας, 4 νόμοι και 7 Κοινές Υπουργικές αποφάσεις για να αποκαταστήσουμε μια αδικία και να εισπράττει  σήμερα η τοπική βιομηχανία πάνω από 120 εκ ευρώ με συμψηφισμό οφειλών. Ξέρετε πόσες θέσεις εργασίας στην τοπική βιομηχανία σώζονται από αυτή μας την επιτυχία;

Πόσο έχει ωφελήσει την ευρύτερη περιοχή η μετατροπή του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης σε ενεργειακό κόμβο των Βαλκανίων και κατά προέκταση της Κεντρικής Ευρώπης;

Ε. Στυλιανίδης: Η αναβάθμιση της Αλεξανδρούπολης σε ενεργειακό λιμάνι που συνδυάζει τις εξέδρες αεριοποίησης με τους αγωγούς TAP και IGB, τα νέα εργοστάσια ρεύματος σε Αλεξανδρούπολη και Κομοτηνή, η αμερικανική στρατιωτική παρουσία και η ανάπτυξη της σιδηροδρομικής και οδικής Εγνατίας και των καθέτων αξόνων παρακάμπτουν για πρώτη φορά το μονοπώλιο διέλευση ενέργειας του Βοσπόρου και της Τουρκίας και καθιστούν τη Θράκη και την Ελλάδα Εγγυητές ενεργειακής ασφάλειας όλης της ΕΕ, διότι δημιουργούν εναλλακτικούς θαλάσσιους δρόμους διέλευσης ενέργειας και εμπορευμάτων. Από την εξέλιξη αυτή ενισχύεται το αίσθημα ασφάλειας των Θρακών και αναβαθμίζεται η γεωπολιτική σημασία αλλά και η οι αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής. 

Το καθεστώς Ερντογάν συνεχίζει τις προκλήσεις με συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου. Πρόσφατα τουρκικά μαχητικά πλησίασαν για πρώτη φορά στα 2,5 μίλια από την Αλεξανδρούπολη. Θεωρείτε πως είναι αυξημένες οι πιθανότητες οι Τούρκοι να επιδιώξουν κάποιο «θερμό» επεισόδιο στο Αιγαίο ή σε άλλη περιοχή της χώρας μας; 

Ε. Στυλιανίδης: Η Τουρκία παίζει με τη φωτιά. Αμφισβητεί το διεθνές δίκαιο επιδιώκοντας να επιβάλει ad hoc δικούς της κανόνες κατά όπως τη συμφέρει. Αντί να αναζητήσει λύσεις προκαλεί συνεχώς, διευρύνοντας αυθαίρετα την ατζέντα των διαφορών. Λειτουργεί διπρόσωπα ως προς το ΝΑΤΟ και υπονομευτικά ως προς τους διεθνείς οργανισμούς. Αν η Δύση ανεχθεί το ξήλωμα των κανόνων που έχτισαν την ειρήνη και τη σταθερότητα μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, θα το πληρώσουν όλοι. Η Ελλάδα αντίθετα επενδύει στη συμμαχική συνέπεια και στη διεθνή νομιμότητα, αν προκληθεί όμως είναι έτοιμη και αποφασισμένη να απαντήσει και στο πεδίο της ισχύος. Εμείς δεν θα παίξουμε, ούτε με την κυριαρχία μας, ούτε με τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. 

Ο Ερντογάν σε κάθε ευκαιρία χρησιμοποιεί το μεταναστευτικό για να επιτύχει τους σκοπούς του. Κατά πόσο είμαστε προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουμε κάποια έκτακτη ανάγκη, όπως το 2019, στον Έβρο στα σύνορα με την Τουρκία;     

Ε. Στυλιανίδης: Στην προηγούμενη απόπειρα ιβριδικού πολέμου της Τουρκίας στον Έβρο οι Θρακιώτες απέδειξαν την αποφασιστικότητα και την ετοιμότητα τους να υπερασπίζονται μόνοι τους αποτελεσματικά, όχι μόνο τα Ελληνικά αλλά και τα Ευρωπαϊκά σύνορα. Τώρα δίπλα τους στέκεται μια συντεταγμένη και οργανωμένη πολιτεία και για πρώτη φορά η Ε.Ε., η οποία συνειδητοποίησε την εργαλειοποίηση των μεταναστών. Αυτό που επιχειρείται εκθέτει την κυβέρνηση Ερντογάν και απομονώνει την Τουρκία από την Ευρώπη. Μακάρι να μπορούσαν να επιλυθούν τέτοια ζητήματα με συνεργασία μεταξύ γειτόνων. Εμείς το θέλουμε, αλλά όσο δεν το βλέπουμε, έχουμε καθήκον να προστατεύσουμε την πατρίδα μας και να ξέρετε ότι το κάνουμε με όλες μας τις δυνάμεις. 

Πολύς λόγος έχει γίνει σχετικά με τον χρόνο που θα στηθούν οι κάλπες για τις εθνικές εκλογές. Θεωρείτε ότι η απόφαση του πρωθυπουργού να εξαντληθεί η τετραετία θα λειτουργήσει θετικά για την ΝΔ;     

Ε. Στυλιανίδης: Η στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη θεωρώ ότι είναι εθνικά υπεύθυνη. Δεν μπορεί σε μια περίοδο πολυσύνθετης κρίσης, ενεργειακής, υγειονομικής, οικονομικής, εθνικής με τις τουρκικές προκλήσεις σε εξέλιξη να μπει η Ελλάδα σε μια παρατεταμένη ακυβερνησία λόγω εκλογών. Επί τουλάχιστον δύο μήνες ποιος θα πάρει αποφάσεις αν κάτι συμβεί. Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη. Αντίθετα με όποιο πολιτικό κόστος ο δύσκολος χειμώνας απαιτεί μια ισχυρή και αποφασιστική κυβέρνηση και στο κάτω κάτω κάποια στιγμή πρέπει να εφαρμοστεί και το Σύνταγμα που ομιλεί για πλήρη τετραετία. Η στάση του πρωθυπουργού είναι εθνικά υπεύθυνη και θεσμικά ορθή, διότι τοποθετεί το συμφέρον της πατρίδας πάνω από το συμφέρον του κόμματος.  

Βασικός στόχος της ΝΔ, όπως επισημαίνει ο πρωθυπουργός, είναι η αυτοδυναμία. Εάν δεν επιτευχθεί με ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα μπορούσε να συνεργαστεί αρμονικά η «γαλάζια» παράταξη;     

Ε. Στυλιανίδης: Η Νέα Δημοκρατία και στην τρέχουσα θητεία της απέδειξε τη σημασία της στιβαρής διακυβέρνησης σε περίοδο κρίσης. Καθαρό πρόγραμμα, δύσκολες αποφάσεις, σημαντικά αποτελέσματα. Είναι αλήθεια ότι με την απλή αναλογική η αυτοδυναμία που οδηγεί σε ισχυρές κυβερνήσεις καθίσταται πολύ δύσκολη. Ακόμα και ο νέος εκλογικός νόμος μειώνει το μπόνους των εδρών για το πρώτο κόμμα στις 30 έδρες. Αυτό καθιστά τη Νέα Δημοκρατία που επιδεικνύει πρωτοφανή εκλογική ανθεκτικότητα, υποχρεωμένη να επιδιώκει από τη μια επίμονα την αυτοδυναμία, χωρίς όμως να κλείνει την πόρτα της συνεργασίας προς καμία πλευρά. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως για μας είναι η ξεκάθαρη προγραμματική σύγκλιση. Η σωστή ιεράρχηση εθνικών και πολιτικών προτεραιοτήτων. Σε αυτό είμαστε ασυμβίβαστοι και ως κυρίαρχη δύναμη πιστεύω ότι μπορούμε να το επιβάλουμε. Ο αξιακός μας κώδικας είναι σαφής και κατατεθειμένος ενώπιον της Ελληνικής κοινωνίας. Ζητούμε δημοκρατική εντολή χωρίς εκλογικούς συμβιβασμούς, αν κριθούν όμως απαραίτητοι θα συνεργαστούμε προτάσσοντας το συμφέρον της Ελλάδας και των Ελλήνων. 

πηγη: govnews.gr


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑