Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on August 19th, 2022 | by fileto

0

Θα περιπολεί στον Έβρο το πρώτο ελληνικό drone…

Με πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζεται η κατασκευή του πρώτου αυτόνομου εναέριου οχήματος drone από την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, με τη συνεργασία τριών πανεπιστημίων που αφορούν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsauto.gr, η εξέλιξη των εργασιών είναι συνεπής προς τον συμφωνημένο χρονοπρογραμματισμό. Οι μικρές καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν σε κάποιες από τις εργασίες καλύφθηκαν και το drone αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο φθινόπωρο.

Πρόσφατα στο drone είχε αναφερθεί και ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας: «Συμπληρώθηκε το 2ο τρίμηνο των εργασιών του προγράμματος “Αρχύτας”, που έχει στόχο τον σχεδιασμό και τη βιομηχανική παραγωγή του πρώτου αυτόνομου εναέριου οχήματος (drone) πολλαπλών χρήσεων, με συνεργασία της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) και τριών Ελληνικών Πανεπιστημίων.

Η δέσμευσή μας ότι οι Έλληνες πολίτες που χρηματοδοτούν το πρόγραμμα “Αρχύτας” δια του Υπουργείου Οικονομικών, θα ενημερώνονται για την εξέλιξη των εργασιών, με πραγματικά στοιχεία, ανά τρίμηνο αλλά και σε άλλα κομβικά σημεία της εξέλιξης του έργου, ισχύει απολύτως. Η Ελλάδα κάνει τα βήματα που πρέπει».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsauto.gr, το βασικό πλεονέκτημα του Ελληνικού ιπτάμενου οχήματος, που ετοιμάζει η ΕΑΒ σε συνεργασία με τα τρία Πανεπιστήμια, είναι η αυτονομία. Τα κλασικά drone (πολυκόπτερα) μπορούν να πετάνε για 20 με 30 λεπτά, ενώ αυτό που ετοιμάζει η Ελλάδα θα μπορεί να πετάει για περίπου 2 ώρες!

Επίσης, η ΕΑΒ με τα πανεπιστήμια ετοιμάζουν και μια ειδική έκδοση του ελληνικού drone που θα χρησιμοποιείται σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως πυρκαγιές, πλημμύρες και άλλες φυσικές καταστροφές. Tο drone θα μπορεί να πετάει για 10 ώρες συνεχόμενα και να μεταδίδει από αέρος τη διαχείριση μιας κρίσιμης κατάστασης, ώστε να σωθούν ανθρώπινες ζωές.

ΠΗΓΗ: newsauto.gr


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑