Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on October 16th, 2022 | by fileto

0

Χειροτονήθηκε ο νέος μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος

Χειροτονήθηκε σήμερα Κυριακή, στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών ο νέος μητροπολίτης Δράμας, κ. Δωρόθεος, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, βουλευτών νυν και πρώην της Δράμας, του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜ-Θ, του αντιπεριφερειάρχη Δράμας Γρηγόρη Παπαεμμανουήλ, του δημάρχου Δράμας Χρστόδουλου Μαμασάκου και του Γιώργου Καλαντζή, καθώς και μελών της οικογένειάς του, από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο και πλήθους αρχιερέων.

Με τον Αρχιεπίσκοπο συλλειτούργησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κ. Δημήτριος, Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων, Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας, Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, Κορίνθου κ. Διονύσιος, Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ο νέος Μητροπολίτης εξελέγη από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος την Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου, λαμβάνοντας 69 ψήφους διαδεχόμενος τον Μακαριστό Μητροπολίτη κυρό Παύλο.

Ο Χειροτονητήριος λόγος

«Το να αφιερωθεί κάποιος στον Θεό είναι από τα μεγαλύτερα χαρίσματα, πολύ μεγαλύτερο είναι να πολλαπλασιάσει το δώρημα στην ποιμαντική κλήση. Δωρίζεται από τον Πατέρα των Φώτων σε εμάς τους λειτουργούς, ώστε να διδάξουμε το πλησίον μας, για να το οδηγήσουμε μέσα στο απρόσιτο φως του Υιού του Πατέρα του Αγίου Πνεύματος», είπε στην αρχή του χειροτονητήριου λόγου του ο νέος Μητροπολίτης.

Στη συνέχεια επεσήμανε: «Δεν υπάρχει Χριστιανισμός έξω από την Εκκλησία. Δεν υπάρχει πνευματική ζωή χωρίς άσκηση».

«Η ζωή της Εκκλησίας είναι η συνέχιση της Πεντηκοστής. Βασίζεται στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας και στο Μυστήριο της Πεντηκοστής», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στον πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, είπε: «Το βλέμμα μου στρέφεται με ευχαριστίες κυρίως σε εσάς Αρχιεπίσκοπε Αθηνών. Ενθυμούμαι πώς ανταποκριθήκατε για την εύρυθμη λειτουργία του ραδιοφωνικού σταθμού της Εκκλησίας. Με φρονημάτιζε η συμπεριφορά σας».

Επίσης αναφερόμενος στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, υπογράμμισε: «Συλλογίζομαι το μαρτύριο και τις θυσίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τους μακρούς αγώνες του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου».

«Υπόσχομαι ότι θα αναλωθώ για την πνευματική πρόοδο», κατέληξε ο νέος Μητροπολίτης.

Ακολούθησε η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη κατά την οποία κλήρος και λαός αναφώνησαν “ΑΞΙΟΣ”.

Ο νέος (ψηφισμένος) Μητροπολίτης της Δράμας κ. Δωρόθεος (κατά κόσμον Βασίλειος) Πάπαρης γεννήθηκε το 1957 στην Καβάλα.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑