Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on November 24th, 2022 | by fileto

0

Ένα βήμα μπροστά ο Μάκης Παπαδόπουλος

Παρουσιάζει στην Καβάλα μέσω ημερίδας την επόμενη μέρα των “Smart Cities”

Ένα πρόγραμμα το οποίο υιοθέτησε ο Όμιλος Μυτηλιναίου για τον οικισμό Άσπρα Σπίτια στην Φθιώτιδα και δεν είναι άλλο από την πλατφόρμα “Smart Cities” θα παρουσιαστεί το Σάββατο το πρωί εκτός των άλλων στην ημερίδα που διοργανώνει ο Μάκης Παπαδόπουλος και η παράταξή του στον δήμο Καβάλας, «Ο Τόπος της Ζωής μας» στις 11 το πρωί στο ξενοδοχείο Λούσι.

Πρόκειται για μια νέα τεχνολογία που είναι κυριολεκτικά game changer στο πεδίο λειτουργίας της πόλης του σήμερα, καθώς όπως ειπώθηκε από τον επικεφαλής της Μυτιληναίος, κ. Ευάγγελο Μυτιληναίο, “το μέλλον είναι ήδη εδώ”.

Ο κ. Μυτιληναίος σημείωσε πως “οραματιζόμαστε όχι απλώς να κάνει πιο έξυπνες τις πόλεις μας, αλλά να τις κάνει πιο φιλικές, “πράσινες” και βιώσιμες. Ταυτόχρονα ευελπιστούμε να κάνει πιο εύκολη την καθημερινότητα των πολιτών και των κατοίκων, σε μια κρίσιμη στιγμή για την ανθρωπότητα”.

Παράλληλα υπογράμμισε πως “αυτό μπορούν να κάνουν οι “έξυπνες πόλεις”, να ενισχύσουν τη βιωσιμότητα, να δώσουν δύναμη και έλεγχο στους καταναλωτές πολίτες, να αξιοποιήσουν οι ίδιοι τα δεδομένα, τα περίφημα Big Data, προς όφελος των ίδιων και των κοινοτήτων τους.

Μία έξυπνη πόλη που προσεγγίζει σωστά τους όρους citizenship, governance και mobility δημιουργεί αυτές τις δυνατότητες και την κάνει ανοιχτή πόλη, συμβάλλοντας στην λειτουργία των ανοιχτών θεσμών και κοινωνιών, που κάνουν πιο τις κοινότητες πιο δημοκρατικές. Αναδεικνύεται η αξία της κοινότητας και των ανθρώπων της.

Ο καταναλωτής γίνεται πλέον παραγωγός και ελέγχει την κατανάλωσή του, κάνει εξοικονόμηση, προστατεύει τον εαυτό του και το περιβάλλον”.

Ποια είναι η πλατφόρμα “Smart Cities”

Πρόκειται για μια πλατφόρμα η οποία απευθύνεται σε Δήμους σε όλη την Ελλάδα και ήδη το ενδιαφέρον που καταγράφεται σύμφωνα με πηγές κοντά στο θέμα είναι σημαντικό. Είναι ήδη διαθέσιμη και λειτουργική.

Είναι διαδραστική ανάμεσα στον Δήμο και στον πολίτη που θα μπορεί μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό να πάρει τον έλεγχο των καταναλώσεων που κάνει τόσο στην ενέργεια, στο νερό αλλά και σε δημοτικές. υπηρεσίες.

Το σημαντικότερο στοιχείο είναι πως ο πολίτης γίνεται “prosumer” δηλαδή παραγωγός-καταναλωτής καθώς θα μπορεί μέσω μιας μπαταρίας η οποία θα εγκαθίσταται στην οικία του να μπορεί να αποθηκεύει ενέργεια, να τη χρησιμοποιεί, ακόμα και να την μεταπωλεί.

Παράλληλα ο πολίτης θα μπορεί να ελέγχει ανά πάσα στιγμή τις καταναλώσεις σε ενέργεια και νερό, θα μπορεί να παρεμβαίνει, θα έχει online σύνδεση με τον Δήμο του, θα γνωρίζει τις βλάβες στα δίκτυα κοινής ωφέλειας και πότε θα επιδιορθώνονται. Παράλληλα μέσω των έξυπνων στύλων που θα εγκαθίστανται σε διάφορα σημεία της πόλης και που θα λειτουργούν με φωτοβολταϊκά και αιολικά συστήματα, θα παρέχουν σύνδεση wi-fi, θα δίνουν πληροφορίες για την πόλη, τον καιρό, θα μπορούν μέσω ηχείων να μεταδίδουν μηνύματα, ακόμα και να φορτίζουν κινητές συσκευές.

Πιο αναλυτικά, η πλατφόρμα Smart Cities θα περιλαμβάνει – μεταξύ άλλων – τις εξής υπηρεσίες και εφαρμογές:

  • Ευέλικτες υπηρεσίες για την διαχείριση της ενέργειας
  • Έξυπνη διαχείριση υδάτων
  • Έξυπνη διαχείριση απορριμμάτων
  • Υψηλή λειτουργικότητα στο δημόσιο χώρο (σημεία φόρτισης συσκευών, πρόσβαση στο Internet μέσω 4G / Wi-Fi, ηχοσυστήματα για την απευθείας επικοινωνία του πολίτη με τις δημόσιες υπηρεσίες, πληροφορίες για τον καιρό, πρόσβαση στις δυνατότητες φωτισμού)
  • Διαχείριση κυκλοφορίας μέσω smart traffic εφαρμογών
  • Αξιοποίηση δυνατοτήτων 5G
  • Συστήματα κεντρικού ελέγχου που θα παρέχουν άμεσα πληροφορία, για να μπορούν να επιλύονται σε σύντομο χρονικό διάστημα ζητήματα ακόμη και με απομακρυσμένη διαχείριση

Οι υπηρεσίες και οι εφαρμογές για τις οικίες θα περιλαμβάνουν:

  • «Έξυπνες» και «πράσινες» συσκευές όπως ψηφιακούς μετρητές ενέργειας και νερού, inverter, φωτοβολταϊκά panel, μπαταρίες
  • Ταχυφορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων
  • Δυνατότητα παραγωγής και ελέγχου της κατανάλωσης από πλευράς των κατοίκων («prosumers»)

Με τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών, αναβαθμίζονται οι υπάρχουσες δομές και εγκαταστάσεις προσφέροντας ουσιαστική διάδραση με τους πολίτες, με ασφάλεια και αξιοπιστία. Παράλληλα, θα βελτιστοποιείται η χρήση των πόρων και θα ελαχιστοποιούνται οι άμεσες και έμμεσες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑