Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on December 20th, 2022 | by fileto

0

Σεμνύνεται νυν Θάσος η πατρίς φίλη…

ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΑΖΕΙ ΕΝΑΣ ΘΑΣΙΟΣ ΑΓΙΟΣ… Ο Άγιος Ιωάννης ο ράφτης Νεομάρτυρας από τη Θάσο

Το Εορτολόγιο της Τρίτης 20 Δεκεμβρίου 2022. Ποιοι Άγιοι Γιορτάζουν Σήμερα; Ο Άγιος Ιγνάτιος ο Θεοφόρος και Ιερομάρτυρας. Ο Όσιος Φιλογόνιος ο Επίσκοπος Αντιοχείας. Ο Άγιος Ιωάννης ο ράφτης Νεομάρτυρας από τη Θάσο. Ο Άγιος Ιωάννης της Κροστάνδης. Προεόρτια των Χριστουγέννων.

Σεμνύνεται νυν Θάσος η πατρίς φίλη, Σε Mάρτυρα πλουτούσα. Ω πλούτου ξένου!

Το ηρωικό αυτό παιδί, γεννήθηκε στο χωριό Μαρίαις του νησιού Θάσου. Σε ηλικία 14 ετών ήλθε στην Κωνσταντινούπολη και μάθαινε την τέχνη του ράφτη στο Γαλατά.

Κάποτε πήγε σ’ ένα κατάστημα Εβραίου εμπόρου για ν’ αγοράσει κλωστές και φιλονίκησε μ’ αυτόν. Ο Εβραίος βρήκε την ευκαιρία την ώρα που ο Χότζας βρισκόταν πάνω στον μιναρέ, κατηγόρησε τον Ιωάννη ότι βρίζει την πίστη και το προσκύνημα των Τούρκων.

Όταν το παιδί οδηγήθηκε μπροστά στον βεζίρη και πιεζόταν ν’ αρνηθεί τον Χριστό, με γενναιότητα απάντησε:

Δεν θ’ αρνηθώ ποτέ τον γλυκύτατο μου Ιησού Χριστό, και αν ακόμα μύρια βάσανα μου κάνετε και το βασίλειο σας όλο μου χαρίσετε.

Βλέποντας ο βεζίρης την αμετάθετη γνώμη του παιδιού, διέταξε τον αποκεφαλισμό του. Έτσι στην τοποθεσία «Τσαρσί των γουναράδων» ο δήμιος έκοψε μαρτυρικά λίγο-λίγο το κεφάλι του ηρωικού παιδιού στις 20 Δεκεμβρίου 1652 μ.Χ..

Τον βίο του Αγίου συνέγραψε ο Ιωάννης Καρυοφύλλης και ο Μελέτιος Συρίγου.


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑